Foto: Tor Stenersen
A-magasinet

Jakten på Jeanette er over

Etter å ha vært savnet i nær tre år ble Jeanette Wig Steen (29) funnet død i en kum på Vår Frelsers Gravlund i Oslo. Dette er historien om hva som skjedde.

 • Pål Vegard Hagesæther
  Journalist
 • Tor Stenersen
  Fotograf

Hun pakket sekken sin og dro 24. oktober 2017. De ansatte ved botilbudet i Drammen så henne aldri mer.

Hun hadde unnlatt å gi lyd fra seg i perioder før. Men da det nærmet seg jul og familien ikke hadde sett henne siden oktober, ble de bekymret. Rett før nyttår meldte de henne savnet hos politiet.

Snart ble Jeanette Wig Steen en del av en liten gruppe på 10–20 personer årlig i Norge: savnede personer som fortsatt ikke er kommet til rette etter tre måneder.

Moren Vigdis Wig Aamodt (53) og hennes samboer Øyvind Vinje (58) gjorde alt de kunne: hengte opp etterlysninger i Drammen og i Oslo, delte ut flyveblader, kjørte rundt i Norge og Sverige og lette.

Parallelt jobbet savnetgruppen i Oslo-politiet også mye med saken. A-magasinet laget i 2018 en stor reportasje: «Jakten på Jeanette».

Ingenting førte frem.

Så, tidlig i 2020, fikk politiet et tips. Og i juni, i en kum på Vår Frelsers Gravlund i Oslo, ble det funnet levninger etter et menneske. Samt Jeanettes bankkort.

Hun var funnet. Over to og et halvt år hadde gått.

Hvordan havnet hun der?

Jeanette Wig Steen som konfirmant tidlig på 2000-tallet. Foto: Privat

Fikk dårlig samvittighet

«Knut» er en mann i 50-årene med et lite påfallende utseende: middels høy, bart, kledd i svarte bukser og mørk blå jakke. A-magasinet treffer ham på kontoret til advokat Roger Foyn, like ved tinghuset i Oslo. Knut forteller at han har et ganske langt rulleblad, i hovedsak narkotika- og vinningskriminalitet. Han stiller til intervju med betingelse om at han får være anonym.

Knut satt i fengsel da han i januar, av grunner han ikke vil oppgi, fikk dårlig samvittighet og bestemte seg for å fortelle hva som egentlig skjedde med Jeanette.

Hans historie er som følger: Han møtte Jeanette første gang i 2014 eller 2015. De kom tilfeldig i snakk på gaten. Han inviterte henne hjem. Der fikk hun mat, litt penger og en seng for natten. Knut beskriver henne som «en snill og grei jente som hadde havnet på heroin» og avviser bestemt at det var noe mellom ham og henne.

I løpet av et par år treffes de fire eller fem ganger på den måten.

29. oktober 2017 traff han henne igjen. Jeanette satt ved nedgangen til Jernbanetorget T-banestasjon i Oslo og tigget. Hun skal ha vært nedkjørt fysisk og psykisk. Knut ba henne bli med hjem til ham.

Der fikk hun to skiver med gulost, 200 kroner og en seng. Hun sovnet. Knut gikk ut og kom tilbake to–tre timer senere.

– Da var hun død.

Advokat Roger Foyn representerer mannen i 50-årene (i bakgrunnen) som la Jeanette i kummen. Foto: Tor Stenersen

Meldte ikke fra til politiet

Det naturlige ville vært å ringe politiet. Men Knut gjorde ikke det. Han var nemlig selv etterlyst for soning av en dom. Derfor var han redd for å kontakte myndighetene.

I stedet pakket han den spede kroppen inn to stretchlakener og la den i en sykkeltralle. Rundt klokken 21 trillet han den ut. Det var høst og mørkt og lite folk ute. Knut visste ikke hvor han skulle, men da han kom til kirkegården, fikk han en idé.

Han åpnet et kumlokk. Senket kroppen forsiktig ned. Med bena først.

Tilsto i januar

Tiden gikk. Knut fant ut at han trolig hadde bekymret seg unødig for at han selv var etterlyst. Etter hvert fikk han brev med innkalling til soning, og han møtte selv opp i fengselet.

Men han bar på en dyster hemmelighet. Den ble han minnet om hver gang det kom artikler om Jeanette i mediene. Han leste om henne i A-magasinet. Oppfattet at familien var fortvilet.

I januar, mens han satt inne og sonet, tok han kontakt med advokaten sin og sa at han hadde noe å fortelle. Politiet ble varslet. Og da han ble løslatt i juni, viste Knut frem hvor liket var.

Den endelige obduksjonsrapporten var ennå ikke klar da A-magasinet gikk i trykken, opplyser politiadvokat Kari Kirkhorn. Men Knut har ikke vært mistenkt for drap. Kirkhorn sier at saken ennå ikke er ferdig etterforsket, og at han er siktet for likskjending.

Hva har Jeanette dødd av?

Knut sier han har lurt på det, om hun kan ha tatt noe eller bare har sovnet inn. Han mener Jeanette var svak og avmagret da han møtte henne.

A-magasinet har gjennomgått en rekke av dommene mot Knut. Ingen av dem er for vold eller drap.

Moren Vigdis Wig Aamodt (53) og hennes samboer Øyvind Vinje (58) utenfor Nordby kirke i Follo. Det er på denne kirkegården Jeanette har fått sin grav. Foto: Tor Stenersen

Ikke svaret de håpet på

I et nyoppusset kjøkken i Ski sitter mor og stefar. De fikk vite om tipset i mars. I juni fikk de bekreftelsen, det svaret de hadde ventet på i nesten tre år.

– Jeg fikk på en måte sjokk, sier Vigdis Wig Aamodt.

– Det lille håpet vi hadde, ble knust. Men samtidig: Vi har fått et svar.

10. juli holdt de bisettelse. Jeanettes kusine, som er prest, forrettet. Det ble et siste farvel med Jeanette, en jente fra Greverud og Ski i Follo som var eldst av tre søsken. Som ung var hun aktiv i håndball og glad i spansk. Utover i 20-årene fikk hun tyngre og tyngre rusproblemer.

Familien beskriver seremonien som vakker.

– Det var egentlig etter det at det tyngste sorgarbeidet startet, sier stefaren Øyvind Vinje.

Moren sier at hun er mye roligere nå og sover bedre om natten.

– Men sorgen er jo der. Du har mistet et barn, det kjæreste man har.

I høst møtte de også Knut og fikk svar på spørsmålene de hadde. De beskriver ham som en vanlig mann. At han blir straffet, er ikke viktig for dem.

– Vi er frustrert over at han ikke sa noe tidligere. Samtidig er vi lettet over at han i det hele tatt tilsto. Han kunne jo valgt å tie.

De har fått en gravstein de kan gå til, på Nordby kirkegård. «Den fineste stjernen på himmelen. Du vil alltid leve i våre hjerter», står det på den.

Jeanette Wig Steen døde 29. oktober 2017, bare noen dager etter at hun forlot botilbudet i Drammen.

I dag har familien et sted de kan gå til for å minnes Jeanette. Det har vært viktig for dem. Foto: Tor Stenersen

Ber om unnskyldning

Hva kan historien om Jeanette fortelle oss? Moren har ett budskap hun gjerne vil ut med:

– Jeg vil be alle som vet noe i slike saker, si ifra. Det er så viktig at pårørende får et svar, sier hun.

I Oslo-politiets savnet-gruppe er leder Anders Oksvold enig i det. Ingen vet hvor mange andre personer som sitter på samme type opplysninger i forsvinningssaker.

– Det er første gang jeg opplever at en sak blir løst på den måten, sier Oksvold.

Det vanlige er at sakene løser seg langt raskere basert på elektroniske spor, vitner eller innkomne tips.

– Selv om sannheten er fryktelig tung, er vi fornøyd med at saken ble løst, sier han.

Knut sier at han i lang tid ikke reflekterte noe spesielt over at det bare var ham som kunne løse saken.

Advokat Roger Foyn sier at klienten håper å bli behandlet på en mildest mulig måte, siden han selv sa fra og har samarbeidet med politiet. Knut erkjenner ikke straffskyld for likskjending.

– Hva tenker du om at du har skapt så mye ekstra smerte for de etterlatte?

– Det er noe jeg ba om unnskyldning for da jeg traff dem. Jeg er veldig lei meg for det.

 • Les også Erlik Oslos reportasje om Jeanette fra 2019: Hva skjedde med Jeanette?

Psykolog Atle Dyregrov: Enormt viktig for etterlatte å få svar

– Når noen er borte uten at man vet, blir det en vanskeligere sorg for alle. Å få svar er enormt viktig for etterlatte, sier psykologspesialist Atle Dyregrov, som har skrevet flere bøker om sorg.

Han viser til at den som ikke vet, ofte vil ha problemer med å kontrollere tanker og fantasier som kan oppstå. I tillegg får du ofte ikke den bekreftelsen fra omgivelsene som en begravelse kan gi. Folk rundt deg vet ikke hvordan de skal forholde seg.

– Det kan bli en hvileløs sorg, der du ikke har festepunkter, sier han.

Dyregrov mener det hjelper etterlatte å ha konkrete ting å forholde seg til: en grav, en dato, årlige ritualer, det å ha sett den døde. Derfor er hans beste råd til etterlatte som ikke har fått svar, likevel å forsøke å skape slike konkrete holdepunkter.

– En familie bygget en liten varde i sjøkanten, der de tente lys. Det er også mulig å få en grav, selv om man ikke har levninger, sier han.

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Sorg
 2. Krim
 3. Samvittighet
 4. Etterforskning
 5. Familie
 6. Narkotika