A-magasinet

Krim-bloggen: Da SS overtok Scotland Yard

Det tok over 40 år, men endelig er Len Deightons historie om et naziokkupert Storbritannia blitt til TV-serie.

  • Tekst: Asbjørn Slettemark

Vi snakker om hans klassisk kontrafaktiske krimroman fra 1978, SS-GB.

Det er 1941, og Hitlers Nazi-Tyskland har vunnet krigen over Storbritannia. Winston Churchill er mest sannsynlig henrettet i Berlin, kong Georg VI er fengslet i Tower of London og de britiske gull- og valutareservene er shippet til Canada.

Det å skrive kontrafaktisk historie om Hitler, at han har vunnet andre verdenskrig, er ikke sensasjonelt i seg selv, men Len Deightons roman SS-GB er en av de sterkeste og mest interessante bøkene i sjangeren. Vi følger Scotland Yards Douglas Archer, enkemann og feiret detektiv, som manøvrerer seg i en politiorganisasjon styrt av SS-Gruppenführer Oscar Kellerman.

En tilsynelatende ordinær drapsetterforskning tar uventede retninger når SS sender Standartenführer Oscar Huth til England for å ta over saken. Archer ender brått i et vepsebol av interne nazi-maktkamper, engelsk motstandsbevegelse og de som vil ha USA med i krigen.

Kate Bosworth og Sam Riley spiller mot hverandre i den nye TV-serien.

Høydepunkt i sjangeren

Len Deightons smarteste trekk er å gjøre SS-GB til mer av en krimfortelling enn historisk roman. Douglas Archers tro, tvil, skepsis, renkespill og manøvrering bygger han som en kompleks, dyp karakter i nazikaoset. Nesten 40 år etter at SS-GB ble publisert, har BBC endelig svidd av noen titalls millioner pund på å lage TV-serie av historien. Den er også blitt et høydepunkt i sjangeren.

Manuset er elegant skrevet av Neal Purvis og Robert Wade. Sam Riley er en åpenbaring som den nyanserte Douglas Archer, og London er på ubehagelig og effektivt vis gjort om til hjemby for SS-gruppeførere og andre nazister. Dessverre er det ennå ikke avgjort hvem som skal vise serien i Norge, men da er det i hvert fall god tid til å lese det glimrende litterære forelegget før du trykker på play.

Ung Michael Caine i spionfilmklassiker

Når SS-GB nå har rullet over britiske TV-skjermer, er det ikke første gang den engelske spionforfatteren Len Deightons historier er blitt filmatisert. Viktigst er filmene om den anonyme antihelten han introduserte i The Ipcress File. Han fikk navnet Harry Palmer i filmene (han skulle være en hverdagslig antitese til den flamboyante James Bond) og ble spilt av en ung Michael Caine i toppform.

De tre filmene, The Ipcress File (1962), Funeral in Berlin (1964) og Billion Dollar Brain (1966), er alle obligatoriske for fans av spionfiksjon. Spesielt den første er en gjenganger når man diskuterer den definitive spionfilmkanonen.

BOKTIPS

Flere kontrafaktiske klassikere:

The Plot Against America (Philip Roth)

Roths kontrafaktiske mesterverk, der flyverhelten og fascisten Charles Lindbergh blir valgt til president i USA. Har fått fornyet interesse i 2017.

Fatherland (Robert Harris)

Krimromanen om drapet på en deltager på Wannsee-konferansen er lagt til Nazi-Tyskland i 1964. Boken er også filmet med Rutger Hauer i hovedrollen.

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet? Følg oss på Facebook.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Krim-bloggen
  2. Krim-bloggen
  3. Andre verdenskrig
  4. Storbritannia