A-magasinet

For ti måneder siden visste «ingen» hvem han var

Sondre Justad er nominert til tre Spellemannspriser, har spilt for fulle hus og fått jublende plateanmeldelser.

  • Øyvind Nordli

Sondre Justad står bak sceneteppet i P3-teltet på Youngstorget i Oslo.

Sondre Justad kom på rett sted til rett tid, mener musikkekspertene.

Det er Bylarm, 5. mars 2015 og sekunder før teppet går opp. Nordlendingen har sin aller første Oslo-konsert – med et kresent bransjepublikum der ute. Han plugger gitaren til forsterkeren. Ingen lyd. Han forsøker igjen. Ingen forbaska lyd. Hjertet banker som et stempel. Han holder på å skli i en dam av øl fra forrige band. Ledningene slanger seg rundt på scenen. Syv låter skal ut av høyttalerne. Lyd i gitaren. Endelig. Trommeslageren teller opp: 1-2-3-4!

«Nu har du mæ ...»

  • Se Sondre Justad fra sin Oslo-debut her: Øyeblikket da alt skal skje

10 måneder senere. På en kafé i Oslo. Mye er forandret. I mars, før Bylarm-konserten, tok Aftenposten på Facebook direkte kontakt med Sondre Justad for et intervju. Et ja kom i løpet av noen minutter. I dag har vi måttet gå gjennom plateselskapet, ventet en 14 dagers tid før han sitter her på kafestolen klar for et nytt intervju. Siden Bylarm-konserten har det vært fulle hus på egen turné. Massevis med radiospilling av singlene «Bli hos mæ», «Det e over», «Tilbake» og «Riv i hjertet». Kritikerrost plateutgivelse av albumet Riv i hjertet. Og nå er han nominert til tre klasser i dagens spellemannprisutdeling.

I mars 2015 står Sondre Justad utenfor P3-teltet på Youngstorget og varmer opp. Bylarm-konserten var hans første i Oslo, men kanskje hans aller viktigste. Flere konsertmuligheter åpnet seg etterpå.

— Jeg hadde jo noe på gang før Bylarm også, men etter den konserten har det skjedd vanvittig mye.Han sitter i vinduet på en kafé bare noen meter unna Youngstorget der Oslo-debuten skjedde. Han har hengt fra seg losjakken og han må tenke seg nøye om for bare å huske konserten i mars. Mellom de hektiske, nervøse minuttene for ti måneder siden og frem til i dag har nordlendingen holdt 120 konserter/opptredener, eller hver tredje dag.

— Jeg flyttet til Oslo for to år siden, men føler meg fortsatt litt fremmed her. Jeg har vært borte i nesten ett år, sier han og smiler.

Gradvis større

Han hadde knapt gått av scenen på Bylarm da en dame kom bort til ham. Hun fortalte at hun likte hva hun hørte og så, og presenterte seg som en av lederne bak VG-lista Topp 20-konserten. Hun lurte på om han var interessert i å være en av artistene på Rådhusplassen i Oslo lørdag 20. juni, «Ja, vi regner med rundt 70.000 tilskuere.»

  • Du lurer kanskje på hvem de er?:
Les også

Her er de Spellemanns-nominerte

Så ristet mobiltelefonen på innerlommen. Et bookingbyrå kunne tilby en konsert på Rockefeller, selve guttedrømmen. 5. desember sto han foran en vegg med publikummere, og han kunne sikkert ha tenkt tilbake på skolekonserten i Bodø for mange år siden — foran fem tilskuere. Eller da han for aller første gang spilte for 100 tilhørere. Men han har ikke sett seg tilbake. I stedet har han bygget opp alt gradvis. Flere egne låter. Bedre egne låter. Trygghet til scenen, publikum og eget materiale. Turné med Marit Larsen som ga ham ny erfaring og selvtillit. Før han endelig kunne legge ut på egen turné med bandet sitt, i Drammen 23. oktober. Syv dager senere var han i Bodø og konsertstedet Sinus, en slags hjemmebane selv om han er fra Henningsvær i Lofoten. Billettene til konserten var utsolgt en måned i forveien.

  • Jeg måtte spørre meg selv: Er dette mulig? Kjentfolk, mange forskjellige folk, alt fra 18-åringer til voksne i 50-årene, var der. Jeg sto på scenen og kjente hvordan kraften i låtene spredte seg da folk sang med. Jeg måtte klype meg i armen.

Mellom konserter og besøk hos Lindmo i NRK, Sommeråpent og God morgen Norge gjorde han ferdig debutplaten. 22. oktober ble 10 låter født på plate, og anmeldelsene var rause. Karakter 5 i Aftenposten, Dagsavisen, Avisa Nordland og Fædrelandsvennen. I Dagbladet ble han omtalt som «popens wonderboy». Og på sin egen Facebook-side måtte han fjerne «private meldinger» fordi han ikke rakk å svare på alle.

— Jeg skal forsøke å gi et svar på de tilbakemeldingene jeg allerede har fått. Totalen av reaksjoner har vært fullstendig overveldende. Bare å bli gjenkjent på gaten er noe helt nytt for meg, sier han.

I en matbutikk forrige dagen kom en ukjent gutt bort til ham. Han fortalte at han hadde kranglet med kjæresten, men så hadde de hørt på musikken hans. De satte på låten «Tilbake».

— Og han fortalte at de hadde funnet tilbake til hverandre!

Enkle virkemidler, sterk formindling. Sondre Justad på sommerkonsert i Stavernfestivalen. Gitaristen Kjetil Aleksander Bjelvin gir også alt.
"Bare å bli gjenkjent på gata er noe helt nytt for meg"

En jeansbukse. En hvit T-skjorte. Et par joggesko. Og musikk. Mest musikk. Egentlig bare musikk. Det er hva du får av Sondre Justad på en scene. Ikke noe spektakulært sceneshow. Ikke kordamer eller fet blåserrekke.

Han kom på rett tidspunkt og låt annerledes enn norsk hitmusikk med russetekster. Nordnorske ord om undring og livsglede, energipop og massevis av konserter har gjort ham kjent. Sammen med plateselskapet har artisten hatt en klar strategi for singelutgivelser og promotering. Og han har satset alt. På samme måte som da han bestemte seg for å komme inn på teaterhøgskolen – og lykkes på andre forsøk. Eller da han tok to fag på universitetet – og resultatene ble karakter A og B.

— Jeg tror på å bestemme seg for noe og jobbe hardt nok, da oppnår du noe. Jeg har alltid spilt musikk og skrevet låter, men jeg tror tiden min var inne nå. Folk var klare for å høre låtene mine.

- Har du aldri latt deg friste til å bli med i Idol?

— Jeg er blitt oppfordret til å melde meg på Idol mange ganger, men jeg har vært skeptisk siden jeg var liten. Idol kan godt eksistere, men vi trenger også et alternativ der noen kan lage musikk med egen identitet under trygge rammer.

- Du har sagt nei mange ganger?

— Jeg har vært sta på å si nei. Jeg vil gå min egen vei og ikke bli eksponert i mediene før jeg er klar.

Hvor lenge skal han bli?

«Sondre Justad, ja, hvor ble han egentlig av? Han som jentene likte så godt, som fikk herje i ett par år i 2015 og 2016.» Eller for å stille et konkret spørsmål: Hvordan skal han få artistkarrièren til å vare?

Noe av svaret hans er å gå «all in».

— Jeg bestemte meg på et tidspunkt for å legge bort alt annet. Legge bort studier på universitetet. Legge bort teater og skuespill. Legge bort kaféjobbing hos mamma og gårdsjobbing hos pappa. Jeg har prioritert bort nære venner og familie for en periode. Nå er det kun musikk som gjelder. Det er dette jeg vil drive med fremover, sier han.

Thomas Olavsen, Sondre Justads agent– Et ekstraordinært talent som låtskriver og med teft for melodier. Han forteller om livserfaringer som de fleste kan kjenne seg igjen i. Når det ligger i bunn og artisten har investert i å spille mye live (konserter/festivaler), da får han en fanskare. Hard jobbing i studio sammen med flinke og riktige folk, gjør at de fleste kriterier er på plass for å lykkes.
Robert Gjestad, musikkjournalisti Aftenposten- Han treffer godt både musikalsk og kommersielt fordi han kombinerer det beste fra flere verdener. Som så mange andre synger han på dialekt, som er norske artisters og publikums foretrukne språk pr. nå, også innen popmusikken. For det andre lager han stort sett bunnsolide låter. For det tredje er han en djevel på å skrive og synge tekstlig treffende og musikalsk vilt fengende refrenger. Sånt blir det suksess av.
Kim Paulsen, Petroleum Records:Sondre har et enormt stort talent for låtskriving/tekster. Samtidig har han hatt en fantastisk utvikling i live-formatet med mange konserter over hele landet helt fra vi gikk i gang våren 2014.Dette til sammen med en langsiktig plan, fantastiske singler og en artist som er ambisiøs og hardtarbeidende har gjort at vi har kunnet arbeide lenge og grundig med å løfte låt for låt opp mot albumet som kom i høst. Jeg tror 2016 blir et minst like bra.

Det vil si, engasjementet får Sondre Justad til ikke bare å uttrykke seg musikalsk, men også politisk. Gatebarna i Brasil, miljø og oljeboring i Nord er saker han brenner for. Eller nå sist, innvandring. På sin Facebook-side postet han et bilde av Dagbladets førsteside der Sylvi Listhaug advarer mot flere flyktninger. Innvandringsministeren er bekymret for utviklingen, Sondre Justad er det ikke. — Hvorfor ble du forbannet på førstesiden i Dagbladet?

— Alle de forsidene den dagen. Hun preget dem med sin skremselspolitikk, som jeg mener er en uting. Vi trenger det ikke. Vi blir kalde. Varme dyrker varme. Så skal vi ikke være naive, eller være utopiske, men jeg står inne for at vi ikke skal dyrke frykt.

- Vil du ikke ekskludere mange hvis du fremstår som en politisk artist?

— Samfunnsengasjementet er en del av meg, og det ville vært feil å legge et lokk over det for at jeg skal nå bredere. Jeg er sikker på at mitt engasjement vil leve sitt eget liv utenom artisten – uansett om man er enig eller ikke.

- - -

I kveld setter han seg ned i Oslo Spektrum foran scenen. Han er nominert i klassen «popsolist», «årets album» og «årets nykommer og Gramostipend.» Han har tenkt ut en takketale, noen ord om et uvirkelig år, men med artister som Kygo, Ane Brun og Susanne Sundfør i samme kategori, kan utbyttet bli «alt eller ikke noe». Han forsøker å dempe egne forventninger.

— I utgangspunktet hadde jeg ikke drømt om å bli nominert. Nei, jeg er en liten fisk i havet. Men hvem vet?

Her er favorittene:

Les også

Susanne Sundfør kan vinne fem Spellemann-priser

Uansett hva som skjer, rundt 50 spillejobber frem til september i år er allerede booket inn. En ny konsert på Rockefeller venter, Øyafestival-debuten er i boks, det samme er Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, og låtene til den «vanskelige nummer to-platen» lever inni ham.

Dessuten:

2015 var en seier i seg selv.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Sjekk hvilken Bowie-låt de ikke får ut av hodet

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Spellemannprisen