A-magasinet

Tar internasjonal trend til Lofoten: Her kan du feriere med dyr

Mens dyr ferie er ut, er dyreferie in. I Lofoten kan du få følge gjennom fjellheimen av turistguider med pels. Folk fra hele verden har vært med Karina Olsen og geitene på tur siden hun opprettet tilbudet i 2019.

 • Kristin Folsland Olsen

– Kom da, kom da, kom da!

Karina Olsen (41) rister på en boks med kraftfôr og forsøker å lokke med seg fem geiter som klatrer i naboens saftige rognebærbusk og nekter å rikke seg av flekken. Stedet er Sørvågen vest i Lofoten. Herfra er det bare 2,5 kilometer til veiens ende på Å, den ytterste bosetningen på Lofotodden.

– Dette er guttas første tur uten moren, forteller Olsen.

Og uten mor Ulla til å lede flokken blir de unge geitene til egenrådige stabukker. Først da Olsen fester et hundebånd på Fiona og tar Todd under armen, blir det fremdrift.

Hvem er det som tramper på min bru? Søskenparet Todd og Copper er på vei til fjells. Foto: Kristin Folsland Olsen

Globalt fenomen

– Det var en venninne som tipset meg om at Airbnb tilrettela for opplevelser med dyr, forteller Olsen.

– Jeg kikket litt på det og tenkte at det bare var å kjøre på. Jeg gikk jo uansett tur med geitene. Jeg syntes det var artig å prøve hvordan det var å ha med seg folk.

Airbnb er mest kjent for å formidle utleie av private hjem til overnattingsgjester. I senere år har selskapet utvidet tilbudet til booking av opplevelser og turer med lokale verter.

Opplevelser med dyr er en voksende trend internasjonalt: På Jamaica kan du gå tur med over 100 løse gatehunder samtidig, i Japan kan du kose med katter på kattekafé. I Costa Rica kan du mate dovendyr med papaya, mens du i England kan gå luftetur med minigris eller bli med på guidet meditasjon med søvnige sauer.

Og på Sørvågen i Lofoten kan du altså bli med på fjelltur med eksklusivt geitefølge.

«Bakgården» til Karina Olsen i Sørvågen byr på både fjell og fossefall. Foto: Kristin Folsland Olsen

Bryllupsbilde med geit

– Det har vært kjempegod respons, forteller Karina Olsen.

Folk fra hele verden har vært med henne på tur siden hun opprettet tilbudet i november 2019. Turister fra Australia, India, Sverige og Brasil har ønsket seg nærkontakt med dyr i vakker, norsk natur. Også i vintersesongen.

– Jeg hadde med folk på tur både lille julaften og første juledag. Og én gang var det et brudepar fra USA som booket tur for å ta bryllupsbilder med geitene, forteller Olsen.

I dag viser Lofoten seg fra sin mest praktfulle side med strålende sommersol og blankt hav. Geitevandringen går blant fiskehjell og gjennom villastrøk, før E10 krysses pent og pyntelig i samlet flokk. Olsen geleider geitene inn på en turvei ved Sørvågvatnet og videre oppover i fjellet langs Olaelva, eller «Sørvågen waterfalls» som de utenlandske turistene kaller det. Etter sen snøsmelting flyter elven stor og brusende gjennom det irrgrønne landskapet.

Geitene knuffer og knasker, stadig er det grønne fristelser som må smakes på. Rogn og bjørk er favorittene.

Karina Olsen på luftetur med geitene sine. Foto: Kristin Folsland Olsen

Fra storby til natur

Til daglig jobber Karina Olsen som miljøarbeider. Geiteturene er et hobbyprosjekt. Da koronaen satte inn, måtte prosjektet settes på pause. Før sommeren var Olsen spent: Ville nordmenn la seg lokke til fjells av myke muler på lik linje med de utenlandske turistene?

– Det ble mye å gjøre. Det var nesten så jeg ikke fikk lyst til å reise på ferie!

Olsen forteller at det har vært mest søringer med på tur. Barnefamilier, venninnegjenger og par. Alle har latt seg sjarmere av geitene og det vennlige turterrenget på Sørvågen.

Markedsansvarlig i Destination Lofoten, Vegeir Selbo, forteller at Lofoten har flere besøksgårder der man får komme nært innpå geiter og andre husdyr. Han mener opplevelser med firbente er en ferieform på fremmarsj.

– Det er ingen tvil om at turer med dyr i Lofoten har hatt økende popularitet, sier Selbo.

– Jeg tror det handler om at over 50 prosent av verdens befolkning bor i millionbyer og har fått stor avstand til dyr. Det å få komme ut i naturen og ha kontakt med dyr er noe som ligger langt unna folks vanlige hverdag, og noe som lokker.

Farlig besøk

Det var på Aalan gård utenfor Leknes at geiteeventyret til Karina Olsen begynte.

Hun var på besøksgården sammen med barna og hilste på geitekillingene. Da det var tid for hjemreise, begynte Olsens datter å gråte. «Jeg reiser ikke hjem uten en geitekilling! Kan vi ikke spørre om vi får lov til å kjøpe en?» ba hun.

– Og så kunne vi jo ikke bare ta med én. De er jo flokkdyr. Så da vi dro hjem, satt ungene i baksetet i bilen med hver sin geitekilling på fanget, forteller Olsen.

Foto: Kristin Folsland Olsen

Hjemme hos familien var det ikke gjort noen forberedelser til geitehold.

– Men det er enkle dyr å ha med å gjøre. Får de mat, vann, ly og selskap, er de fornøyd.

Nå, to år etter gårdsbesøket, teller geiteflokken seks. Tre dverggeiter og tre melkegeiter har innhegning og uthus rett utenfor familiens enebolig. Olsens far, som bor i nabolaget, har skaffet seg åtte geiter.

Karina Olsen har satt seg ned ved bredden av Stuvdalsvatnet. Snart kryper en geit opp i fanget for å få kos, mens en annen legger seg ved føttene hennes.

– Det er livsfarlig med sånne gårdsbesøk!

Les mer om

 1. Aktiv
 2. Turisme
 3. Lofoten
 4. Dyr
 5. Tur
 6. AirBnb

Aktiv

 1. A-MAGASINET

  Kun én av fire personer som starter på denne turen, fullfører

 2. A-MAGASINET

  Om høsten kan man se laks og ørret i vill paringslek fra elvebredden

 3. A-MAGASINET

  Teresie (34) har syklet i tre og et halvt år. Det tøffeste var tiden før turen begynte.

 4. A-MAGASINET

  Her finner du Norges største og lengste fosser

 5. A-MAGASINET

  Hun svømmer ute året rundt. Uten våtdrakt. Det har hjulpet henne gjennom tunge perioder.

 6. A-MAGASINET

  Nå er det ikke bare langrennseliten som bruker dem. Det kan holde liv i skikulturen.