• Stein J. Bjørge (foto)

Både to— og firbente har hestehaler i smia til Norsk Hestesenter på Toten. Jentene dundrer løs på glødende jern og hamrer fast nysmidde sko. Vrinskende hester får fottøy med kvinnelist. Hver eneste sko er spesialtilpasset.

På begynnelsen av 90-tallet ble hovslagerfaget sett på som utryddingstruet. Hestefaget i Reform-94 ble redningen. I dag er det 29 videregående skoler i Norge med hestefag, og over alt er jentene i klart flertall. Utdanningen har ført flere unge kvinner inn i tradisjonelle mannsdomener.

Ingen tar imot så mange hovslagerlærlinger som Norsk Hestesenter. På en åsrygg ved Starum, med god utsikt over Mjøsa, ligger det som nærmest er å regne som et nasjonalanlegg. I dag har de fire lærlinger i smia, og for første gang er samtlige jenter. De har foran seg to år i lære før de kan avlegge fagprøve.

Travtrenerkurset har også fått flere jenter. Veien har vært kort fra den klassiske hestepasserjobben til mer krevende kuskeøkter i sulkyen. Samtlige travtrenerstudenter som deltar på kurset, har fagbrev i hestefag fra videregående skole. Årets kull er på åtte – hvorav fem er jenter. Målet er å gi fremtidige travtrenere fullverdig kompetanse til å drive egen næringsvirksomhet. Alle norske travtrenere må dessuten ta utdanningen for å få utstedt trenerlisens.

Se flere bilder i A-magasinet.

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!