• Stein J. Bjørge (foto)

Både to— og firbente har hestehaler i smia til Norsk Hestesenter på Toten. Jentene dundrer løs på glødende jern og hamrer fast nysmidde sko. Vrinskende hester får fottøy med kvinnelist. Hver eneste sko er spesialtilpasset.

På begynnelsen av 90-tallet ble hovslagerfaget sett på som utryddingstruet. Hestefaget i Reform-94 ble redningen. I dag er det 29 videregående skoler i Norge med hestefag, og over alt er jentene i klart flertall. Utdanningen har ført flere unge kvinner inn i tradisjonelle mannsdomener.

Ingen tar imot så mange hovslagerlærlinger som Norsk Hestesenter. På en åsrygg ved Starum, med god utsikt over Mjøsa, ligger det som nærmest er å regne som et nasjonalanlegg. I dag har de fire lærlinger i smia, og for første gang er samtlige jenter. De har foran seg to år i lære før de kan avlegge fagprøve.

Travtrenerkurset har også fått flere jenter. Veien har vært kort fra den klassiske hestepasserjobben til mer krevende kuskeøkter i sulkyen. Samtlige travtrenerstudenter som deltar på kurset, har fagbrev i hestefag fra videregående skole. Årets kull er på åtte – hvorav fem er jenter. Målet er å gi fremtidige travtrenere fullverdig kompetanse til å drive egen næringsvirksomhet. Alle norske travtrenere må dessuten ta utdanningen for å få utstedt trenerlisens.

Se flere bilder i A-magasinet.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Guttene henger etter på skolen. Er rene gutteskoler løsningen?

 2. NORGE

  Masteroppgave om skolestress: Fire forhold er avgjørende for elevene

 3. NORGE

  Hun er en av få romer som har fullført videregående: - Jeg holdt på å gi opp

 4. DEBATT

  Kjønnsforsker: Bildet av gutter som i mengdevis utestenges fra universiteter og høyskoler er rett og slett feil.

 5. SID

  Camilla Stoltenberg har forsøkt å finne svaret på «guttegåten»: Hvorfor gjør jenter det bedre enn gutter på skolen?

 6. NORGE

  OECD: Norge blant land med størst forskjeller mellom jenter og gutter i skolen