A-magasinet

Dette er en slalåmbakke

 • Simen Tveitereid

Det er ikke meningen å høres ut som en superfar med en supersønn, hevet over det andre fed­re og sønner driver med. Men noen ganger skal vi være så gode fedre at vi ikke ser de enkleste løsningene, som i mange tilfeller er mer enn gode nok. Ja, bedre enn de planene vi har lagt mye penger, kjærlighet og tankevirksomhet i.

Jeg snakker om slalåm. Jeg snakker om å kjøre nedover på ski. Om slalåmski og telemarkski, om carvingski og twintip og hva de nå heter, alle skiene med spesialstøvler og bindinger. Jeg snakker om heisanlegg med køer, dyre kort og enda dyrere leie av utstyr. Jeg snakker om den kvalmende lukten av pommes frites som henger tungt over norske alpinanlegg.

Når du av ulike grunner ikke orker det der. Og du våkner til nysnø på skare, i en hytte som ligger i en skråning, med naturlige heng, små hopp og kneiker, noen bjørketrær her og der. Og du forstår at du befinner deg midt i Naturens Alpinanlegg. Det er pussig at du ikke har sett det før, men alltid hastet av gårde mot løyper eller bakker.

«Det er så gøøøøy», er alt du hører i bruset av hvirvlende løssnø ned skråningen. Han begynner forsiktig, med korte strekk, kaster seg til siden når farten blir for stor. Våger gradvis mer og blir aldri sliten, for hele tiden er det nye traseer som må prøves — går det kanskje an å kjøre ned der, imellom de trærne, ned mot elven der, tror du det går, pappa?

Ja, sier jeg. Prøv, du. Han først, jeg etter. Kan ski eller bein brekke der nede i det bratte juvet? Nei da. Eller det kan jo skje, men det er av de risikoer som er verd å ta. Det går ikke an å stoppe en tiåring som sier det er kjempegøøøøy å stå på ski, det var sånn Sondre Norheim sto på ski, og det er i utforskningen av et naturlig landskap, med helt vanlige langrennsski under beina, at skievnene og skigleden utvikles aller best.

gamle ski.jpg

Skisportens vugge

Mor. Far. Sjå ut glaset Sondre Norheim før han suste ut over hustaket hjemme i Morgedal
Eg vil ha ti Eivindar istadenfor ein Sondre Stemoren til Sondre og broren Eivind

Anbefaler: Transportpulk

Bærer du tung sekk på ryggen til hytta? Skaff deg pulk.

Ikke barnepulk eller fjellpulk. Vi snakker om transportpulk. Med stor lastekapasitet går turen over Sydpolen eller opp til hytta så mye greiere, i løssnø eller i løyper. Kan også brukes som turpulk, som barn lett kan gå av og på.

Favoritter: Seks­­­­­åringens blikk

— Pappa, jeg er glad jeg ikke er et tre.

— Hvorfor det?

— Fordi det ser så kjedelig ut, å bare stå der.

— Men hvis du var et tre, hvilken tresort ville du da ha vært?

— Bjørk.

— Hvorfor?

— For den er tynn. Og glatt.

Forsikringsrådgiver Teodor Glomnes Johansen (23)

Favorittur: Teodors topperForsikringsrådgiver Teodor Glomnes Johansen (23) fra Oslo er den yngste i verden som har krysset Antarktis. Det gjorde han som 20-åring. Som 22-åring var han på toppen av Mt. Manaslu (8163 moh.). I slutten av mars gjør han sitt andre forsøk på å bestige Mount Everest. Lykkes han, blir han historiens yngste nordmann på toppen av verdens høyeste fjell.

Men hva er hans favoritturmål i Norge?

— Vettakolltoppen. Den ligger tett på Oslo by, har fantastisk utsikt, og ingen overnatter der på vinteren. For ikke lenge siden dro jeg opp dit, laget en liten sofagruppe, fyrte opp bål og spiste biff med bakt potet. Det var stjerneklart, og jeg våknet til soloppgangen morgenen etter. Det er lykke for meg.

Les mer om

 1. Uteskolen

Uteskolen

 1. A-MAGASINET

  Lurer du på hvor det er blitt av all snøen?

 2. A-MAGASINET

  – Jeg har faktisk hilst på alle trærne i skogen ved huset

 3. A-MAGASINET

  Isbading: – Gledesrusen etterpå gir meg et ønske om å gjøre det igjen og igjen

 4. A-MAGASINET

  Barnebarna gikk opp bestefarens 120 år gamle spor i Antarktis

 5. A-MAGASINET

  Mange snur ryggen til nyttårsfesten og søker mot naturens ro og refleksjon

 6. A-MAGASINET

  Vil du kjøre fort ned bratte fjellsider på ski?