A-magasinet

Er du klar for en veganuar?

  • Lillian Vambheim
    Redaktør A-magasinet

Verden blir hva du spiser. Kanskje er du som meg, en fleksitarianer, uten at du helt er klar over det? Begrepet definerer dem som innimellom dropper kjøtt, fisk, melk og egg – og dukket i 2016 opp på Språkrådets ti på opp-liste over nyord. Det var da. Nå er det ikke lenger nok å ha et ubevisst forhold til hva du putter i deg – eller på tallerkenen – skal vi tro på FNs klimapanel. Ifølge den siste rapporten derfra, har vi 12 år på oss til å snu. Da haster det å få flere av oss til å innse at vårt eget kjøttforbruk faktisk kan utgjøre en forskjell: Det enorme kjøttkonsumet er blant klimaverstingene i verden.

Å begrense kjøttinntaket er i ferd med å bli en tydelig livsstilsmarkør. I USA, der mange trender har en tendens til å starte, er det å spise mye kjøtt nå forbundet med lav sosial klasse. Tygg litt på det. Mens plantebasert kost tidligere var de fattiges mat, og kjøtt tilhørte de rikes bord, er pendelen i den vestlige verden i ferd med å snu. Det er tre grunner til det: Klima, helse og dyrevelferd.

Les hele saken med abonnement