A-magasinet

Litt for mye har vært mot normalt

Skulle Norge bli republikk, vil det naturlige være å velge en epidemiolog eller statsmeteorolog til president.

  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist
  • Notert er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister.

Isolert sett er det ikke så oppsiktsvekkende at en statsmeteorolog fra Vennesla fyller 67 år og går av med pensjon. NRK var nyhetsmessig på løvtynn is da Dagsrevyen mandag brukte seks og et halvt minutt på dette.

Men her gjelder det å se det store i det lille. Når Kristen Gislefoss zoomer inn fra Europakartet til norske landsdeler for å se nærmere på detaljane i det som kommer, er verden for en stakket stund normal.

Haaland, Tix og været har siden mars i fjor vært de tre eneste tingene å snakke om på siden av det evinnelige «i disse koronatider»-gnålet. Høytrykk og lavtrykk har kommet og gått som før. Gislefoss har seget inn på skjermen fra høyre billedkant.

Arbeidsdeling med Nakstad

Ikke én gang har Gislefoss hatt behov for å søke faglig bistand i studio av fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. De to har holdt orden på hver sin del av tilværelsen. R-tall og mutasjoner fra Nakstad. Vær og vind fra Gislefoss. Skulle Norge en dag ta spranget fra monarki til republikk, ville det mest naturlige og samlende ha vært å velge en epidemiolog eller statsmeteorolog til president.

Lange linjer. Har løftet arven etter Hårfagre.

Harald Hårfagre startet samlingen av Norge. Byggingen av landet er senere blitt videreført i tett samarbeid mellom Meteorologisk institutt på Blindern og Norsk Rikskringkasting på Marienlyst like nede i bakken. Dagsrevyen med værmeldingene har kanskje særlig holdt seg oppe som et samlingspunkt for de godt voksne, lineære fjernsynsseerne som ikke vet forskjellen på strømmetjenester og Strømmestiftelsen.

Tro bare ikke at værvarslerne er gammeldagse! Instituttet fikk sin første datamaskin allerede i 1961, da Kristen Gislefoss bare var syv. Maskinen, en Facit EDB 3, var på størrelse med et forspist piano, kostet ufattelige 4,1 millioner kroner og markerte starten på en høyteknologisk reise som ikke er over med yr.no.

En heldig dæsj av komikk

Meteorologene har holdt seg faglig helt på høyden. Varslet riktig. Nådd til topps på nasjonale omdømmeundersøkelser. Det siste er ikke på tross av, men like mye på grunn av, den fine, lille dæsjen av frivillig og ufrivillig komikk som har fulgt med i studio hele veien. Stilt overfor typer som Vidar Theisen og Kristen Gislefoss har nymotens konfeksjons- og kommunikasjonsekspertise gudskjelov aldri hatt en sjanse.

Det finnes noen trøstens ord når bautaen Kristen Gislefoss nå gir seg etter 31 år på skjermen. For det første skal han fortsette som vikar på TV i månedsvis fremover. For det andre skal sønnen Kristian Gislefoss bære arven videre med svært mye av den samme mimikken og ordbruken som sin far. Der Kristen har sett på detaljane, ser Kristian med vanlig østlandsmål på detaljene – en detalj av en omstilling som seerne fikser lett.

Les mer om

  1. Notert
  2. Meteorologisk institutt
  3. Norge