A-magasinet

Jeg skal for første gang gi en nøyaktig beskrivelse av en anorektikers diett. Vel bekomme.

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

Slik kan jeg fortsette. Lenge.

Hver gang jeg har vært på trykk, på TV eller radio, samme om jeg har snakket om vaksiner, antisemittisme eller politikk, triller de inn: spørsmål om mat eller slanking.

Jeg skriver med vilje «slanking», ikke «anoreksi» eller «spiseforstyrrelser». For jo da, endel har spørsmål om sykdom, og noen av dem, som sistemann her, håper jeg inderlig har fulgt den standardiserte, men oppriktige oppfordringen om å oppsøke lege.

Men endel vil altså rett og slett ha slanketips. De ønsker seg akkurat passe anoreksi for å passe inn i et ubrukt antrekk eller en oppbrukt forventning.

Alle kjønn. Alle aldre. Alle. Aldre. Den yngste håper jeg var fake. Den eldste kjente jeg fra før. Og trodde visste bedre. Ber du alkoholikeren om vintips?

Anoreksi og pandemi

Det er nå 11 år siden jeg sto frem med anoreksi. Samme år som sist gang verden var rammet av en pandemi.

Jeg gikk med knekk i knærne de korte meterne fra psykiatrisk avdeling til et provisorisk vaksinasjonskontor i nabobygningen.

Som risikopasient ble jeg sendt først i køen for å få beskyttelse mot svineinfluensa. I dag sitter samme kropp, bare mye, mye sterkere, i koronakarantene.

Spiseforstyrrelser handler mer om mekanismer enn om mat, skriver Ingeborg Senneset. Bildet er tatt på Østmarka sykehus i forbindelse med A-magasinets reportasje i 2017.

Uansett. Spiseforstyrrelser handler mer om mekanismer enn om mat. I de årene jeg med større eller mindre hell har forsøkt å være åpen, har det derfor vært uten å gå i detaljer.

I dag skal jeg gjøre det motsatte. Jeg skal for første gang gi en nøyaktig beskrivelse av en anorektikers diett.

1. Frokost

Du starter med å gni søvnen ut av øynene. Men vent, det var ikke søvn. Det er gule, betente skorper på grunn av infeksjonen som kommer tilbake igjen og igjen. Det væsker litt, men er ikke så rødt som det føles.

Du tar frem de viktigste ingrediensene med hvitkalde hender. Selvforakt for alt du ikke får til for deg selv. Skam for alt du har påført andre. Rører det sammen til en mett mur ingen hjelpende hånd slipper forbi.

Les hele saken med abonnement