A-magasinet

Hun har bedratt meg

Han har alltid hatt sterkere følelser enn henne, og nå har hun vært utro. Hva gjør han?

ETTER LENGRE TIDS MISTANKE om at min kone var utro, fikk jeg bekreftelsen ved å lese en e-post tidligere i år. Jeg konfronterte henne umiddelbart, og vi hadde en lengre samtale hvor hun innrømte at hun hadde vært utro, men at hun hadde tatt et valg om at det var meg hun egentlig ville ha. Jeg reagerte med sjokk, men istedenfor å pakke bagen og dra, aksepterte jeg sidespranget av frykt for å miste henne.

Etter hvert som tiden har gått,har jeg fått mer innblikk i forholdet som min kone har hatt til sin kollega. Han er en kunnskapsrik og følsom person, og det er dette hun har sett opp til, beundret og etter hvert følt seg tiltrukket av, og som i sin tur førte til at de innledet et forhold.

Vi er begge imidten av 30-årene, haret barn og har levd sammen i snart12 år. Vi traff hverandre tidlig, og hun hevder at hun aldriopplevde den store forelskelsen, men at hun ser på oss som to veldig gode venner. Hun har aldri vært veldig romantisk, i motsetning til meg, som hele tiden har ønsket mer kjærlighet fra henne enn hun har ønsket fra meg. Etter som årene har gått, har jeg akseptert at hun er mindre lidenskapelig enn meg, men jeg har hele tiden trodd at hun har elsket meg og har vært glad i meg, uten at hun verbalt har uttrykt dette. Slik jeg ser det, har vi hatt12 veldig fine år sammen.

Hva kan jeg forvente nå? Hun sier at det er unaturlig å si og gjøre mer enn hun gjorde før, og at jeg ikke kan forvente eller kreve at hun kan få de samme følelsene for meg som hun har hatt for ham. Hvordan kan jeg forholde meg til dette når min virkelighet er snudd opp ned og mitt behov for varme og kjærlighet er større enn noen gang?

Å bli sveket av sin partner er noe

av det tøffesteman kan oppleve

ikjærlighetslivet.

SVAR: Å bli sveket av sin partner er noe av det tøffesteman kan oppleve ikjærlighetslivet. Ognår kona di i etterkant ikke kan gi deg det du trenger, er det ikke rart om du blir motløs og fortvilet. Mange som blir bedratt, står i en lignende situasjon som den du synes å være i nå; man er villig til å tilgi sviket, men er usikker på den andres følelser og vilje til å kjempe for forholdet. Dette er en av de verst tenkelige situasjonene etter et utroskap, ved at man både må bearbeide sviket og klare å takle den enorme usikkerheten som har oppstått.

Hvordan du best kan forholde deg til denne situasjonen, og til henne, er dessverre ikke lett å gi et klart og tydelig råd om. Men det er i alle fall viktig å sette grenser, ikke først og fremst for henne, men for deg selv. Hva må du få dekket i et parforhold – hva kan du ikke leve uten? Å prøve å leve et liv som går på tvers avditt behov for gjensidig kjærlighet, er veldig nedbrytende. Og ofte mer jo lenger tiden går. Da er det alltids en fare for at du strekker strikken så langt at du etter hvert undergraverdin integritet og selvrespekt. Og at du langsomt og nesten umerkelig misterdeg selv i bestrebelsen på å holde ved like et forhold som tapperdeg mer enn det beriker deg. Vær for all del på vakt mot det!

Innbilte følelser?

Prøv også å utfordre deg på hva det erdu holder fast ved; om det er henne som person, eller barnet og familielivet, eller om det mest av alt er tryggheten veddet som er kjent og forutsigbart.Noen klamrer seg til et forhold somikke er bra for dem, uten at de egentlig vet helt hva det er de kjemper for, eller hva de frykter. Hvis man ikke har det klart for seg, blir det også vanskelig å skille mellom hva man faktisk føler for partneren og hvilke konsekvenser et eventuelt brudd vil medføre, og hva som er innbilning og urealistiske antagelser.

For i møte med det ukjente er det lett å bli forført og villedet av egne forestillinger. Derfor er det viktig å kunne skille mellom ekte følelser og innbilte følelser, og mellom sannsynlige og usannsynlige konsekvenser. Så man ikke strekker seg i det uendelig for å redde et sviktende parforhold – på feil premisser. I min praksis treffer jeg stadig vekk mennesker som gir opp samlivet etter mange år med savn og lengsler, og sommest av alt er bitre for at de ikke gikk ut av forholdet for lenge siden. Unngå for all del ående opp der!

Ta et valg.

Kanskje er det bare når hun opplever athun ikke lenger kan ta deg for gitt, at hunklarer å ta inn over seg hva hun har gjort mot deg, og at hun virkeligblir i stand til å verdsette dine kvaliteter. Ingenting ville vel være bedre enn det. Men hvis du ikkeklarer å formidle til henne at hun faktisk må gjøre seg fortjent til din tilgivelse og til din videre kjærlighet, så er det liten sjanse for at hun vil endre holdningtil deg eller det hun har gjort.Og i så fall må du ta et valg; om dulikevel vil kjempe for henne.Kanskje er det mest av alt henne du føler du ikkekan leve uten.Om så er tilfellet, har du svært lite handlingsrom.

Menmin erfaringtilsier at de aller fleste kan forsone seg med et liv uten partneren sin, også om man fortsatt elsker vedkommende. Å forsone seg med at den man els-ker, ikke elsker en tilbake, er derimot vanskelig. De færreste klarer å finne seg til rette med det. Det er kanskje først når du tar inn over deg dette, ogduvirkelig klarer å fremstå somtydelig på dine egne grenser og behov, at din kone begynner å se deg og ekteskapet deres med nye øyne. Det ville sannsynligvis være bra for dere begge.

Rydd i følelsene.

Jeg mener ikke at din kones utroskap er ensbetydende med at ekteskapet deres er ødelagt, eller at det nødvendigvis bør føre til et brudd. Noen ganger kan utroskap tvert imot føre partene nærmere sammen, og gjøre dem mer bevisst på hva man har, og hvor viktig det er å ta vare på forholdet. Samtidig aktualiserer utroskap mer enn noe annet viktigheten av at hver av partene utfordrer seg selv og hverandre om sine følelser, og om hvorfor man er sammen. På mange måter er det en enestående anledning til emosjonell loftsrydding. Hopper dere over den, er det lett å føre seg selv og den andre bak lyset. Og det bør dere i hvert fall ikke gjøre.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Hun har vært utro med en kollega på jobben. Nå har hun dårlig samvittighet. Hva bør hun gjøre?

 2. A-MAGASINET

  Thuen til innsender: - Om det er slik du vil leve, bør du heller være single

 3. A-MAGASINET

  Frode Thuen: Ekskjæresten gjorde henne bevisst sjalu. Det sliter hun med fortsatt.

 4. A-MAGASINET

  Kjære Frode Thuen. Min mann har vært utro, hva skal jeg gjøre?

 5. A-MAGASINET

  Han føler at hun tar ham for gitt. Hva bør han gjøre?

 6. A-MAGASINET

  Frode Thuen: Er det best å innrømme utroskap med en gang, eller prøve å skjule det?