Matskolen: Vinterblomster

Fersk rosenkål eller artisjokk foran peisen en høstkveld. Kan det bli bedre?

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen

Det er ikke ofte du finner rosenkål på stilken i grønnsakdisken. Den koster mer enn rosenkål uten stilk, men den forteller oss at varen er vi kjøper, er fersk. Og kanskje noen i husstanden lærer noe om hvordan denne vakre grønnsaken vokser?

Artisjokken er også en blomst som ser dyr ut der den skinner hos grønnsakhandleren. Vi vet dessuten at det er mye svinn på den. Begynner vi å regne kilopris, blir den høy sammenlignet med poteter og gulrøtter. Men i motsetning til de sistnevnte er den eksklusive tistelen en rett i seg selv. Den krever minimalt med arbeid over grytene. Og i motsetning til rosenkålen har den typen artisjokk du kan finne i butikken nå, en stilk som er nesten bedre enn blomsten som troner på toppen.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken:

Les hele saken med abonnement