A-magasinet

Prins Charles omfavner offisielt homeopati. Hva er det med kongelige, kjendiser og kvakksalveri?

Et foreldrepar er funnet skyldig i sitt eget barns død etter at de valgte homeopati i stedet for antibiotika. Samtidig er prins Charles blitt høy beskytter – av lav kvalitet.

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist
  • «Notert» er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

Prins Charles, kronprins Haakons firmenning og arving til den britiske tronen, har satt sitt ettertrykkelige godkjentstempel på den alternative behandlingsformen homeopati ved å bli landets høye beskytter for the Faculty of Homeopathy.

Prinsen sier seg dermed uenig med flere nobelprisvinnere og tusenvis av studier. På vegne av hele Storbritannia. Beskytterskapet høster kritikk fra medisinfaglig hold og blir omtalt i skarpe ordelag i blant annet Sky News, The Guardian og CNN.

Kjendiser som gir ufortjent positiv oppmerksomhet til dårlig funderte medisinske teorier, er en samfunnssykdom.

For eksempel er Robert F. Kennedy Jr., Robert De Niro og Jessica Biel blant mange som har bidratt til å så tvil om barnevaksiner. Homeopati later til å ha en langt lengre liste av åpne støttespillere, deriblant Sir Paul McCartney, David Beckham, Cher og prinsesse Märtha Louise og Durek Verrets venninne Gwyneth Paltrow.

Homeopati er ikke medisin. Det er et alternativ omtrent slik en sytråd er et alternativ til bilbelte, skriver Ingeborg Senneset.

Er det så farlig, da?

Homeopati utgir seg for å kunne hjelpe mot alt fra søvnvansker til hjertelidelser og akuttmedisin. Ingenting hadde vært bedre enn at dette stemte. Mennesker med reelle plager kunne fått den hjelpen de fortjener.

Men homeopati er ikke medisin. Det er et alternativ omtrent slik en sytråd er et alternativ til bilbelte.

Det europeiske sentralrådet for homeopater mener homeopati kan spille en rolle i kampen mot antibiotikaresistens. Akkurat dette er en sympatisk tanke. Antibiotika er en uvurderlig ressurs som dessverre er utsatt for overforbruk, noe som gir svært alvorlige konsekvenser. Burde man ikke være glad til om noen velger sukkerpiller?

Les hele saken med abonnement