Foto: Stein J. Bjørge
A-magasinet

De har ingen løslatelsesdato å telle ned til. Men de har en blomsterbutikk som må gjøres klar til våren.

På Ila fengselsgartneri kjøper folk blomster av forvaringsdømte.

 • Halvor Hegtun
  Journalist

Smellvakkert. Hyggelig. Inspirerende.

Det er ikke de vanligste ordene å bruke om Ila fengsel og forvaringsanstalt, der menn soner lange dommer for grove lovbrudd.

Men nå er det vårsalg på Ilas gartneri.

– Jeg gleder meg hver eneste dag til å gå på jobb, sier Hans Petter (52).

– Jeg også. Ellers hadde jeg jo ikke vært her syv dager i uken, sier Frank (51).

Begge sitter på forvaringsdom og har ingen fastsatt løslatelsesdato å telle ned til. En domstol må først ta stilling til om det er trygt å slippe dem ut igjen i samfunnet.

Reist av tyskerne

Kundene kommer fra fjern og nær med sine stasjonsvogner, krysser åker og eng her lengst øst i Bærum, svinger ned Jøssingveien til fengselet som i okkupasjonsårene var fangeleiren Grini.

Veksthusene ligger på utsiden av fengselsmuren. De innsatte har røde kjeledresser. De ansatte går i blått og svart. Men kunder vet ikke uten videre om det er en ansatt gartner eller en straffedømt med urovekkende rulleblad som gir råd og vink om stell av lobelia, hortensia og krysantemum.

Det er vinter. Hans Petter er allerede i gang med de første forberedelsene. Foto: Stein J. Bjørge

Han kom til gartneriet i januar i fjor, men forteller at han synes tiden har gått fort. Foto: Stein J. Bjørge

«Bussen» av gartneriarbeidere låses inn igjen bak Ilas gjerder når arbeidsdagen er over. Foto: Stein J. Bjørge

En forbløffende idyll? Javisst. I Europa finnes svært på eksempler på at anstalter for langtids- og forvaringsdømte bedriver en så åpen og utadrettet forretningsvirksomhet som dette.

Ansatte og innsatte har nedlagt en kjempeinnsats gjennom vinter og vår for å få det til, A-magasinet har flere ganger vært innom og opplevd det gjennom vekstsesongen.

Jobber ekstra i helgen

Fredag 1. februar er det syv-åtte minusgrader, snø i luften og et vinddrag som gjør dagen kald og sur her ved Ilas høye murer og gjerder.

Men inne i et av de fire veksthusene er 6000 skjøre, små eksemplarer av arten femtunge fra Kenya gjort klare til utplanting på svære brett med ørsmå kopper. Frank viser hvordan stiklingene skal plantes to eller tre sammen i hver kopp.

Arbeidsuken går fra mandag til fredag, som på arbeidsplasser flest, men 51-åringen kommer også på lørdager og søndager, fulgt av en fengselsbetjent, for å sjekke om alt er i orden og om noen av plantene trenger ekstra vanning. Han er langt inne i et utdanningsløp på vei mot fagbrev som anleggsgartner.

– Fra knapt å ha tatt i en plante, vet jeg nå mye.

Kaffe, is og småprat

Klokken drar seg mot 14. Som avslutning på arbeidsuken vanker det kaffe og is på pauserommet. Her sitter ansatte og innsatte rundt samme bord, også de faste spisepausene i løpet av arbeidsdagen har de her i fellesskap. Det er trening og terapi også i det, forklarer Benny Nielsen, daglig leder på gartneriet.

Han er dansk, utdannet handelsgartner, kom fra et hagesenter ved Risør da han tok jobben på Ila for fire år siden. Målet, forklarer han, er å holde Ila på et høyt gartnerfaglig nivå. Kravene til plantekvalitet, service, kundeveiledning og alminnelig høflighet skal ikke være dårligere på Ila enn på et hvilket som helst hagesenter.

Arbeidsuken går fra mandager til fredager Foto: Stein J. Bjørge

Likevel kommer Frank også innom på lørdager og søndager for å sjekke at alt er i orden med plantene. Foto: Stein J. Bjørge

– Fra knapt å ha tatt i en plante, vet jeg nå mye, sier han. Foto: Stein J. Bjørge

Og selvsagt er det et viktig poeng at fangene som får jobbe her, skal komme seg videre i livet. På fengselets egne nettsider står det: «Arbeid i gartneriet representerer en progresjonsmulighet for innsatte gjennom tillitsbasert arbeidstrening.»

– Noen innsatte har utviklet seg helt utrolig i riktig retning, sier gartner Nielsen idet han tyr til et nærliggende uttrykk fra faget selv:

– De blomstrer opp.

Avkledd ved dagens slutt

Etter halvtimen med kaffe og is går «bussen». Fengselsmiljøer har sine faguttrykk, bussen på Ila er ingen rutebuss, men betegnelsen på fangetransporten til og fra gartneriet morgen og ettermiddag.

Gjengen med innsatte og et par ansatte går gjennom snødrevet de få hundre meterne langs mur og piggtråd og inn i anstalten nok en gang, på vei til det daglige minuset ved å jobbe på gartneriet: De må ta av seg alle klær og stå nakne foran sikkerhetskontrollører, det skal ikke gå an å smugle inn noe etter timene på utsiden av muren.

I morgen blir det permisjon

19. mars. Bare seks uker gjenstår til vårsalget starter. Veksten har vært formidabel. Femtungene som var spirer ved forrige besøk, er blitt til 15–20 centimeters planter med noen få blå blomster på. De er forløpere til den ordentlige og mye kraftigere blomstringen som skal komme.

Og Hans Petter, som har plantet et utall av disse blomstene, skal ha sin første permisjon etter fire år i fengsel. Den skal vare i seks timer. Han skal møte kolleger på arbeidsplassen sin.

Han tror det skal bli fint.

– Jeg kom hit 15. januar i fjor og synes at tiden har gått fort, sier han.

Alle innsatte på Ila har aktivitetsplikt, enten på skoleavdelingen eller i ett av fengselets verksteder. Men gartneriet er i en særstilling. Her jobber innsatte som har fått sikkerhetserklæring og er kommet langt i soningen, de fleste har også noen permisjoner bak seg.

På det meste er 12 innsatte i jobb her, for tiden er det ti, hvorav de fleste har forvaringsdom.

JANUAR : 6000 eksemplarer av arten femtunge fra Kenya gjøres klare til utplanting Foto: Stein J. Bjørge

MARS : Frank bruker vinteren og våren til å dyrke frem blomsten. Foto: Stein J. Bjørge

MAI : En vakker Femtunge er klar til til vårsalget. Foto: Stein J. Bjørge

Fengselsfuglene vender tilbake

Nå midt i mars snakker de om fengselsfuglene – de to linerlene som pleier å komme tilbake vår etter vår og bygge rede inne i et av veksthusene.

– De kommer nok i år igjen, sier Hans Petter.

Linerlene overvintrer i Afrika, de fleste i Nord-Afrika, men noen også sør for Sahara et sted. Så kommer de tilbake med våren, og med en frihet som står i veldig motsetning til livet på Ila fengsel.

– Misunnelig på dem?

– Man kan ikke bli det, sier han.

Linerlerlene kommer tilbake fra Afrika hvert år. Med en frihet som står i veldig motsetning til livet ellers på Ila fengsel. Foto: Stein J. BJørge

Åpningshelg

Så er åpningshelgen her. De siste dagene med forberedelser har vært intense, gartner Nielsen står i solen og tørker en svettedråpe fra pannen, men tingene ser jo bra ut:

I veksthus 3, det eldste og bevaringsverdige, reist av tyskerne, møter øyne og nese først en liten åker av blå salvie. Oppunder taket henger meter etter meter med ampler med hengejordbær, langs veggene et utall av brett med lobelia, og utenfor står langbordene med stemorsblomster i alle farger.

Vårsalget er i gang, og kundene strømmer til. Frank gir gode råd om plantestell. Foto: Stein J. Bjørge

Kravene til plantekvalitet, service, kundeveiledning og alminnelig høflighet skal ikke være dårligere på Ila enn på et hvilket som helst hagesenter, sier daglig leder Benny Nielsen. Foto: Stein J. Bjørge

Frank plukker ned en av de finere amplene til amplene til Maren Søraa fra Jar (t.v.), som har vært takknemlig kunde her i en årrekke. Foto: Stein J. Bjørge

«Anno 1942», står det på gavlveggen til hovedhuset, som en falmet påminnelse om at gartneriet er fra en vanskelig tid.

Kundene triller rundt med sine handlevogner, henter planter i alle farger og fasonger ut av de fire veksthusene, får varene besiktiget og prisen utregnet av de innsatte før en av de svartkledde ansatte til slutt tar hånd om betalingen.

Håp om salgsrekord

I fjor var Kristi himmelfartsdag den store salgsdagen. Da solgte Ila planter for en halv million kroner, men nye rekorder kan komme til å bli notert i år. Omsetningen passerte millionen alt på tampen av dag tre.

Hans Petter står med gul refleksvekst og dirigerer biler på parkeringsplassen. Frank hekter en omfangsrik ampelplante av kroken og gir den til Maren Søraa fra Jar, takknemlig kunde her i en årrekke.

Hender i arbeid gjør soningen litt lettere og følelsen av å mestre . Foto: Stein J. Bjørge

Tre julesalg og nå tre sommersalg har Frank vært med på, men regner over sommeren med å bli overført til en annen og mer åpen soning et annet sted i landet. Andre får ta seg av gartneriet på Ila.

– Det blir et slags savn, det gjør faktisk det, sier han, idet han forteller at han nettopp så linerlene her inne. Reiret er antagelig rett under et av plantebordene.

– Savn? Sa du at Ila kan bli et savn?

– Ja. Som fri mann kommer jeg til å dra på Ila og kjøpe blomster.

 • A-magasinet har lest dommene til de to innsatte som er avbildet og navngitt. Poenget med denne reportasjen har ikke vært de innsattes fortid, men å fortelle om gartneriets plass i rehabiliteringsopplegget for straffedømte på Ila.

Les mer om

 1. Fengselsvesenet
 2. Kriminalpolitikk
 3. Gartner

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Står forvaringsordningen for fall?

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Midt i en Nesbø-krim bestemte riksadvokaten seg: «Dette orker jeg ikke mer»

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Piloten giftet seg året før han kræsjet i fjellveggen - nå vet vi hva som skjedde den tåkete dagen i 1942

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hva med en liten jubelflaske som får plass i bunaden? Her er den anbefalte 17. mai-vinen.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Foreldrekoden: Ros barna! Men det er ett spesielt ord du bør unngå.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Restene av det tyske bombeflyet ligger midt i turløypen. Hva var det som egentlig skjedde?