A-magasinet

Det nye Spania

Mens du drakk italiensk vin, gjennomgikk Spania en liten revolusjon.

 • Tekst: Ingvild Tennfjord

Ingvild-BI58LdNj5i.jpg

Det er til Barcelona hipsterne reiser nå . Livsnyterne. Gin-disiplene. Vinelskerne. Da jeg ba om kulinariske tips, rant innboksen over av entusiastiske meldinger. Men ett budskap gikk igjen: Finn han nordmannen. Chris et-eller-annet. Han driver verdens kanskje aller beste vinsjappe.Og nå står vi her, med adressen klort ned på en lapp og en forvirret drosjesjåfør. Bodega Bonavista. En fasade du lett kunne oversett, hadde det ikke vært for den jevne strømmen av kunder med vinflasker under armene. Statsviter Chris Grenness levde et liv i dress. Komfortabelt. Triple bonuspoeng. Smekkfull kalender. Han skulle bare ha 48 timer i Barcelona før han begynte i ny jobb. Da han vandret rundt i gatene på måfå, falt han pladask.

— Jeg er en fullblods livsnyter. Rent kulinarisk kunne jeg aldri ha tenkt meg å flytte tilbake til Norge. Da eieren av denne butikken ville selge, tok jeg risken.

Vin og delikatesse. Han kastet ut halve sortimentet og rendyrket profilen i kolonialbutikken til vin og delikatesse. Det første fatet med skinker og ost blir båret inn. Kan lykke faktisk være så enkelt som dette?

- Utviklingen i spansk vin har vært enorm. Derfor er det så trist at nordmenn ikke vet hva som skjer her, sier han.

Hvor var du mens Spania transformerte seg? Da nytt talent og nye smaker piplet frem fra hver krok i landet? Jeg skal si deg hvor du var: Du hang rundt polhyllen med italiensk rødvin og lurte på hvilken ripasso-variant du skulle velge. For du liker frukt. Du liker silkefølelsen i munnen.

Og så tror du at spanske rødviner er svære og varme og fulle av eikesmak. Spanjolene var lenge kjent for å lagre vinene sine ekstra lenge på fat. Jo lenger, jo bedre. Og det skal de ha, de er skikkelig flinke til å aldre viner med verdighet. Men for mange blir stilen litt tung. Svær.

Lekende. Den nye generasjonen vinmakere lager lettere viner. Fruktigere. Transparente nok til at vinen tar smak fra sitt voksested. Det er ikke like enkelt å kjenne om rødvinen først har vært rullet i eik. Vinmakerne som vekker oppmerksomhet nå, tar sjanser. De leker.

For deg som forbruker betyr det en stripe rødviner som passer perfekt til akkurat denne delen av året. Fingermat. Skinker. Lyse kvelder ute med en rødvin som kan bære stemningen. Jeg vet du kjenner Rioja. Men har du noensinne smakt Bierzo? Priorat? Chris henter frem stadig nye viner fra skjulte luker i skap og kasser på gulvet. Jeg slurper og noterer full hele notatblokken. Skribler på baksiden. Jeg er begeistret. Lekenheten smitter over.

— Ble dette slik du drømte om?

- Egentlig ble det mer enn jeg drømte om. Men det er morsomt. Nå vil jeg ha mer.


Prøverommet — vinanbefalinger

Paco by Paco & Lola Red Experience Pris: 152,70 kr.

Karakter: 5

Varenr. 9890001. Bestillingsutvalg.

Lett, delikat rødvin som dufter av røde bær, buljong og bakt kjøtt. Pinot-elskere vil digge denne. Frisk, med en kryd­ret avslutning og smak av pepper. Jeg smakte den til bakt torsk. Himmel.

Espelt Sauló Empordà 2013 Pris: 102,90 kr.

Karakter: 4

Varenr. 1082701. Bestilling, på 41 pol.

Blåbær på flaske. Ren og tydelig bærsmak gjennom hele munnhulen. Myk og fruktig, så kommer en frisk og bittelitt bitter avslutning. Nesten som krekling.

Raig de Raïm Terra Alta 2009 Pris: 145 kr.

Karakter: 5

Varenr. 9489201. Bestillingsutvalg.

Tøff dag? Da trenger du denne. Fløyelsaktig. Mettet med smak. Mørke, modne bær og litt duft av sigarkasse. Idet du svelger, kjenner du tørket frukt, som sitter lenge i.

Pétalos 2011 Pris: 220 kr.

Karakter: 5

Varenr. 5924601. Bestillingsutvalg.

Nå er vi nord i Spania. Kjøligere klima. Delikat mandelduft, kirsebær og kirsebærstein. Konsentrert smak, men lett i kroppen. Fiiine tanniner og lang ettersmak. For feinschmeckerne.

Marques de Somera Tempranillo 2013 Pris: 94,70 kr.

Karakter: 6

Varenr. 995201. Bestilling, inne på 7 pol.

Sjekk prisen. Sjekk terningkast. Silkemyk, ren og fruktig rødvin, med et fint lite tanninbitt i avslutningen. Burde kostet 60 kr mer. Bestill før de ombestemmer seg!

Baltasar Garnacha Viñas Viejas 2011 Pris : 135,90 kr.

Karakter: 4

Varenr. 2088801. Basis, polkat. 2

Endelig en som står i hyllen på et pol nær deg. Lett i munnen. Konsentrert og deilig smak av lyse, røde bær, litt honning og pepper. Med mat kommer kryddertonen tydeligere frem.

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  Velger du Riesling til norsk julemat? Prøv denne i stedet for

 2. A-MAGASINET

  – Hadde blitt skikkelig glad om jeg fikk denne selv til jul

 3. A-MAGASINET

  Baby-viner som passer til «The Crown»

 4. A-MAGASINET

  Denne hvitvinen har vært utsolgt i åtte måneder. Nå er den tilbake.

 5. A-MAGASINET

  Har du aldri smakt portvin før? Dette er det du trenger å vite.

 6. A-MAGASINET

  Årets største vinslipp: Nå kan du smake bobler du aldri har prøvd tidligere