Guttas råd til flinke piker: Blås i hva andre tenker

  • Ikke prøv å prestere på <i>alt</i> , oppfordrer lærer Håvard Tjora.

Kan flinke piker lære noe av flinke gutter? Ambisiøse og ansvarsfulle damer som samtidig vil nyte et godt og friskt liv?

Les A-magasinets hovedsak:

Les også

Hvorfor er kvinner oftere borte fra jobben enn menn?

Kvinner har over 70 prosent høyere sykefravær enn menn. A-magasinet har snakket med flere fagfolk. Sykdom er ikke hele forklaringen, mener de. Vi spurte fire dyktige menn hva de gjør for ikke å møte veggen.

— Frihet er å blåse i hva andre tenker

Hektisk. Håvard Tjora pendler mellom Svalbard og resten av landet. Her er han på vei hjem - med barnas slalomski i bagasjen.

Siden han ble kjent gjennom TV-serien Blanke ark i 2009, har «superlæreren» Håvard Tjora fått en sønn, skrevet fire bøker, tatt en mastergrad og hatt egen spalte i Dagbladet.Samtidig som han har holdt opptil 200 foredrag i året.

— Noe mer du er flink til?

— Å ha en ukuelig tro på at alt kan løses. Sjelden av seg selv, men med innsats, avslører Tjora.

Han er en av dem som jobber bra under press. Er rett og slett mer effektiv når han «har kniven godt plantet oppi strupehodet».

Likevel har programlederen to ganger jobbet så hardt at det plutselig ble umulig å produsere noe som helst. Da la han ting vekk noen uker.

I fjor flyttet familien på fire til Svalbard for å roe litt ned og oppleve ting sammen. Tjora jobber halve uken på Longyearbyen skole, resten av tiden reiser han landet rundt.

— Jeg er opptatt av å følge opp og holde avtaler, og er sånn sett en flink gutt. Men alt må ikke være perfekt.

For meg er det ikke viktig å perfeksjonere hverken hjem, klesstil eller utseende. Men det har vært avklarende å spørre meg selv: Hvor mye tid har jeg i løpet av en dag? Hva er viktig for meg?

For å finne balansen og hva som kan skli, har jeg vært nødt til å si det høyt.

- Hva er viktig for deg, da?

— Foruten jobben: familien. Selv om jeg ikke alltid klarer å leve opp til idealene mine, vil jeg ha noen ideer om hva de er.

- Er menn flinkere til å ta vare på seg selv?

— Enten det, eller så slipper vi bare mer unna med det. Hvis huset er rotete, tror jeg kvinner føler at det reflekterer tilbake på dem.

For tiden leser jeg Honningtunger av Helene Uri. Den beskriver hvordan kvinner går rundt i hjemmet sitt før venninnene skal komme. De prøver å se det med deres øyne fordi de vet de vil bli bedømt ut fra det. Det er helt fremmed for meg.

Kompiser som hadde snakket sammen etterpå om listene jeg ikke hadde fått spikret opp, ville jeg aldri oppsøke. Frihet er å blåse i hva andre tenker, mener Håvard Tjora.

- Hvordan klarer man det?

— Ved å si til seg selv at det ikke er ditt problem, dersom noen dømmer deg for noe som ikke er viktig for deg. Ikke prøv å prestere på alt, men definer hva som er viktig for deg.

Alt stress bunner i en form for frykt. Det gjelder å jobbe mot de følelsene, se hva frykten og stresset drives av, og hva alternativet er. Være ærlig, både overfor seg selv og andre.

- Hva gjør du for at kjæresten din skal slippe å være så flink?

— Jeg poengterer ofte hvor uviktig det er hva andre synes. Hvis jeg merker at hun er stresset, og det går utover meg, snakker vi sammen. Prøver å sortere og finne ut hva vi kan rydde av banen.

Sosialt dyr. Aksel Braanen Sterri er glad i bøker. Vennenen sine. Og gode diskusjoner.

Redaktør Aksel Braanen Sterri (27)

— Å gjøre ting av plikt tapper deg for energi

De som gikk sammen med ham på Blindern, husker ham bare som Superstudenten. En som ved siden av masterstudiene i statsvitenskap ledet studentparlamentet og la til et par ekstrafag, sånn for moro skyld.

Siden ble Aksel Braanen Sterri trainee i Stortingsgruppen til Arbeiderpartiet, analytiker ved Aps partikontor og ga ut den kritikerroste boken Tilbake til politikken, om hvordan partiet må modernisere seg.

Nå er han redaktør og politisk rådgiver i Store Norske Leksikon. for Men for all del; ikke kall ham flink.

— Jeg vil heller bli oppfattet som ambisiøs, smart og kunnskapsrik, sier Sterri.

- Hva er feil med flink?

— I utgangspunktet er det ikke noe galt i å ha jobbet for resultatene sine, men begrepet har fått noe strebersk over seg. Det er lett å se for seg en som lar seg styre av andres forventninger, fremfor sine egne.

Sliter du med å komme inn på legestudiet, gjelder det å spørre seg om det virkelig er det du skal. Å være ytrestyrt er veien til ulykke, mener 27-åringen.

Han tror at en av grunnene til at flinkis-begrepet har fått noe negativt over seg, er at vi leter etter en følelse av autentisitet og ekthet hos mennesker.

— Det er fint å bygge seg opp fra scratch, men det er de som bare har det, vi virkelig imponeres av. Vi liker de som er naturlig flinke til å sjekke damer bedre enn de som leser The Game og faker noe de egentlig ikke har.

- Er det forskjell på hvordan menn og kvinner er flinke?

— Helt klart. På meg virker det som om flere jenter forstår det spillet skole og arbeid er. De catcher reglene, strukturene, rammene og målene, og forstår at det er nødvendig å følge dem for å klatre. Mange gutter, meg selv inkludert, gjør ikke det.

Ifølge Sterri settes to stereotyper ofte opp mot hverandre: jentene som har pugget seg til seksere og kan litt om alt, og det mannlige geniet.

— Han som satt der med dinosaurene og legoen sin som liten, og som siden lærer seg alt om det som interesserer ham. Jeg opplever at flere menn blir så hekta på noe, sier redaktøren.

- Burde flere kvinner gå nerdeveien?

— Ikke nødvendigvis. Slike menn får enten godt betalt for sin spesialkunnskap, eller så har de gravd seg ned i noe ingen etterspør.

Det er en grunn til at menn både havner i toppen og på bunnen av en del statistikker. Men generelt opplever jeg at mange menn er gode på å finne sin egen vei, og å gå den helt ut. Det tror jeg gir et godt liv.

Brenner du for det du driver med, står du plutselig på fest og diskuterer fag, er Sterris erfaring.

— Å gjøre ting av plikt derimot, er en destruktiv prosess, som tapper deg for energi og viljestyrke. Å stadig ha oppgaver som kjennes tunge hengende over deg, kan en bli depressiv av.

Det tror jeg er utfordringen for mange flinke jenter.

- Hva gjør du for at kjæresten din skal slippe å være så flink?

— Jeg sier at hun må tenke på seg selv i situasjoner der hun setter plikten først. Spørre seg: – Har jeg det gøy? Og så velge det som er lystbetont.

Selv prøver jeg å underholde meg selv, uansett hvor jeg er.

- Hvilket samfunn får vi hvis alle bare skal tenke på seg selv?

— Folk som kun lever opp til andres forventninger blir roboter. Samfunnet drives både av roboter og av dem som tør å tenke utenfor boksen.

Ikke minst i det offentlige ordskiftet trenger vi tøffe borgere, som tør å ytre seg uten å tenke på følgene. Ett av Norges fortrinn er at folk som ikke er sjefer tør å si: Det der er en dårlig løsning.

Regissør Lars Joakim Ringom (36)

- Menn er flinkere til å ta vare på seg selv

Senk kravene. - Ingen er perfekte første gang de gjør noe. Det prøver Lars Joakim Ringom å si til jenter når perfeksjonen tar overhånd.

— Jeg har vært flink gutt og ikke forberedt meg til dette intervjuet, konstaterer Lars Joakim Ringom idet han slår seg ned.Han vant første utgave av realityprogrammet Big Brother i Norge. Siden 2006 har regissøren jobbet innen TV-produksjon.

Neste fredag er det première på Solveig Melkeraaens film Flink pike. Det var da han jobbet på den, Melkeraaen oppdaget at Ringom er en skikkelig flink gutt.

— Jeg er ansvarsfull, pliktoppfyllende og perfeksjonistisk. Får dårlig samvittighet hvis jeg ikke lever opp til egne og andres forventninger og har problemer med å bli ordentlig fornøyd, medgir han.

— Men nå har jeg lært meg at å si nei til noe, er å si ja til noe annet .

For selv om han er ambisiøs, er Ringom opptatt av å ikke jobbe seg syk. Det er lenge siden han oppdaget at han fungerer mye bedre etter et kvarters hvil og begynte å ta med en oppblåsbar madrass på jobben.

— Det eneste positive med røyking, er at røykerne vet når de skal ta seg en pause, fleiper han.

Generelt tror Lars Joakim Ringom menn er flinkere til å ta vare på seg selv enn kvinner er.

— Sånn sett er vi sunt egoistiske. Hver mandag spiller jeg innebandy med barndomskompisene mine. De timene er hellige.

Jeg tror mange flinke piker hadde hatt godt av å få seg en hobby utenfor huset – som de ikke skulle bli best i, men bare drive med for moro skyld.

36-åringen opplever at gutter ofte er ærligere og mer direkte, også i private relasjoner, og sier fra på et tidligere tidspunkt om noe ikke går. Og de setter ikke alltid andres behov foran sine egne.

— Menn er bedre på å koble ut. Men det er som om kvinner ikke klarer å akseptere at mannen deres ikke tenker på noe som helst, og bruker det mot oss: "Hallo, har du koblet ut, eller?"

Ja, det har vi. Det er en grunn til at menn står i en elv i timevis og venter på neste napp. Heller det, enn å skape problemer ut av ting som egentlig bare var en tanke.

Det gjelder ikke å bekymre seg for ting man ikke kan gjøre noe med. Da kaster en bort mye energi. Jeg bekymrer meg mye selv, men prøver å jobbe med det hele tiden.

- Hva kan kvinner lære av menn om å gjøre karriere uten å bli syke av det?

— Jeg vet ikke. Men jenter har ofte en tendens til å si til seg selv at de ikke er flinke nok. Da brenner man fortere ut.

De som gjør suksess er gjerne folk som ikke er perfeksjonister, men som bare gjør ting. Skyter fra hoften og kjører på. De har ikke nødvendigvis hjernen til å gjøre det, men de har ballene.

Dessuten går ikke menn inn og tar på seg andres oppgaver.

- Hva gjør du for at kjæresten din skal slippe å være så flink?

— Jeg prøver å være støttende og si at ting ordner seg. Men jeg kan ikke gjøre noe med tankene hennes.

Til syvende og sist er det hun som må ta ansvar for hva hun sier til seg selv.

Fri når han løper. - Menn er flinkere til å stenge tanker ute, tror Rune Hørnes.

Direktør Rune Hørnes (45)

— Bruk tiden som ikke finnes

— Vi forsøker å spise frokost og middag sammen hver dag. Det er et slags daglig innsjekkingspunkt for hvordan alle har det, sier Rune Hørnes.

Lederen for IT i Storebrand har ansvar for 300 medarbeidere i fire land. Han reiser mye og har i gjennomsnitt én overnatting borte i uken.

Kona jobber også fulltid, og sammen skal de prøve å kombinere tre gutter med en hektisk jobbhverdag. Prioriteringen er knallhard, og tiden til venner og hobbyer knapp.

Egentiden består av et par treningsøkter, som han prøver å snike inn i "tiden som ikke finnes".

— Det er den tiden man ellers ville brukt til å vente eller ikke gjøre noe. Når jeg kjører barna til en aktivitet, løper jeg en tur før vi skal hjem igjen. Tiden mellom to sene møter kan brukes til noe, eller tiden man har til overs på en jobbreise, forklarer han.

Men det var først da Rune og kona totalrenoverte en generasjonsbolig sammen med svigerforeldrene i fjor, han kjente at det ble litt mye.

- Er du et supermenneske?

— Nei. Det er mye jeg ikke er flink til. Men de tingene jeg har bestemt meg for å være god på, er jeg ganske god på, medgir direktøren.

For ham har flinkhet med mestring å gjøre.

— Jeg henter nok mye mestringsfølelse i jobben, og prioriterer den høyt. Det er så gøy å få til bedre løsninger, mer fornøyde kunder og økt arbeidsglede at det driver meg videre.

Jeg blir rett og slett så motivert av at ting blir bedre i min lille verden, at jeg klarer å jobbe mye uten å møte veggen.

- Er det forskjell på kvinners og menns måte å være flinke på?

— Jeg tror menn lettere slipper unna summen av forventninger.

Selv om stadig flere menn ønsker å være til stede i barnas liv, tror jeg kvinner fremdeles møtes med et større press fra omgivelsene på å ta ansvar for familien.

Forventningene om å levere på flere arenaer samtidig, tror jeg kvinner både påvirkes og forvirres av.

Selv bruker ikke Hørnes mye kapasitet på de tingene han ikke får til eller ikke rekker.

— Selv om det ikke er lett å være flink gutt heller, er menn kanskje bedre til å stenge noe ute.

Jeg tror både samfunnet og menn selv lettere aksepterer at vi ikke kan være flinke på alt og helter døgnet rundt.

- Hva gjør du for at kona di skal slippe å være så flink?

— Vi forsøker å glede oss over det som er bra og alt vi rekker, som faktisk er ganske mye.

Vi har et realistisk forhold til tid og maser ikke på hverandre.

Men jeg må innrømme at hun bærer en større del av familieansvaret på grunn av min jobbsituasjon.

Les mer fra A-magasinet:

Hvorfor er kvinner mer borte fra jobben enn menn?

Fra lakris til luksus

Tre brødre dro til Bjørnøya for å surfe

Nerden som ble populær med 60 år gammel selvhjelpsbok

Leve sammen: Tenker på barna heller enn seg selv

Hjerneforsker Manfred Spitzer har ikke bare kastet ut TV-en. Han mener nettbrett gjør oss demente.

Vinskolen: Lesernes rimelige favorittviner

Matskolen: Tertefin

Gå til amagasinet.no