A-magasinet

Hvordan motivere befolkningen dag 399?

Vi har sett utallige pressekonferanser det siste året. Bli med bak i kulissene når Raymond Johansens korona-tale skrives.

  • Kaja Kirsebom
    Journalist

Det blir stille blant pressekorpset idet han skritter over marmorgulvet i Rådhushallen og tar plass foran det blå roll-up-banneret. På bordet foran ham ligger manuset blåst opp i punktstørrelse 16.

«For koronaviruset er livet enkelt. Det smitter så mange det kan.»

Byrådsleder Raymond Johansen uttaler ordene med en t-y-d-e-l-i-g, klokkeklar diksjon. Bak kameralinsene, under det 30 meter lange veggmaleriet som illustrer Norge under okkupasjonstiden, sitter taleskriveren hans, Anders Lundell (38). Det er lenge siden Lundell leste Karl Ove Knausgårds første bind av Min kamp, likevel hadde åpningen nylig kommet til ham en morgen i januar:

«For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan.»

Talens år

– De fleste som jobber med kommunikasjon i det offentlige, har nok lite erfaring med å holde pressekonferanser som dekkes av nasjonale medier. Det er sjelden du har noe som vekker så stor, offentlig interesse, forteller Lundell.

Han tiltrådte den nyopprettede stillingen som taleskriver for byrådslederen noen uker før pandemien brøt ut. Det som skulle være taler til alt fra åpninger av barnehager og eldresenter til konferanser, ble krisehåndtering på fulltid.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!