A-magasinet

Ingvild Tennfjord: Påsken krever to viner - en lammevin og en skravlevin

Om viner fulle av tannin og hvorfor de er perfekte for påskelammet.

 • Tekst: Ingvild Tennfjord

KMH20160228_01_doc6orescwwp5g5x1bt9qj.jpg

 • Les Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned på siden.

Vi har et problem. For mange mennesker går rundt og er redde for noe de ikke er helt sikre på hva er. Og det noe er nøyaktig det som skaper magi rundt påskemåltidet. Sitter du? Er du klar for å konfrontere fordommene dine? Takk. For vi har ikke mye tid.

Hva slags vin bør du velge til lammelåret? Ingvild Tennfjord forteller om perfekte smakskombinasjoner i podkasten Vinskolen:

Tannin

Tannin — et himla usexy ord. Andre kaller det garvesyre. Ikke særlig sexy det heller. Veldig mange tror at tannin gir deg hodepine. Feil. For mye alkohol gir deg hodepine. Men så har vi en liten gruppe mennesker som kan drikke et lite fingerbøl med vin og likevel ha migrene i dager etterpå. Hvorfor er det slik? Forskerne arbeider ut fra ulike teorier. Kan det være en allergisk reaksjon? Skyldes det biologi? Hygiene i vinkjellerne? Saken er at vi vet ikke helt. Men én ting er sikkert - tannin er frikjent. Likevel er myten om garvesyre og hodepine så utbredt at flere storselgere på polet løfter salget ved å ha et klistremerke som reklamerer nettopp med at de har lite tannin.

 • I forrige ukes vinspalte slo Ingvild Tennfjord et slag for det enkle. Et kjøkkenglass med vin og et stykke ferskt brød. - Kom, for alt er ferdig!

Kraftvin

Så hva er tannin? Snerp. Tørrstoffer i vin. Skjønner du hva jeg har å jobbe med her? Jeg vasser i uttrykk som får deg til å rynke på nesen. Men ta en kikk på spelsauen. Du ser jo at dette er en kraftkar. Kan du mane frem den vidunderlige, kraftfulle smaken av lammekjøtt? Husker du fettperlene på toppen av fårikål-gryten? Velværet med julemiddagen? Lammekjøtt er kraftfullt. Og kraft trenger motstand. Lammelåret vil valse over den pinglevinen som bare dufter blomster og bringebær. Den vil utslette den sarte, lille bringebærvinen som er behagelig å nippe til i sofakroken.

Denne saken handler om tanniner og påskelam. Men hva med vin til ostepop? Eller smågodt?

Les også

Er denne komboen mulig?

Fyller munnen

Ta en slurk og skyll vinen gjennom munnen. Kjenner du at du blir tørr på gommen i overkjeven? Merker du at tungen din blir ru, akkurat som et gulv? Tannin bygger gulv, vegger og tak i munnen din. Og inni det huset skal lammet bo. Sammen blir de magiske. Kraftig kjøtt trenger å bryne seg mot tørrstoffene, men resultatet i munnen din er fløyelsmykhet. De opphever hverandre. To pluss to blir fem. Vinens friskhet bryter gjennom fettfilmen i ganen din. Tanninene temmer lammekjøttet. Det eneste som gjenstår da, er at du skal marinere deg selv i nytelse og takknemlighet for at vi bor i et land som fremskaffer lam av en slik kvalitet.

Det er enkelt å lage mat av gode råvarer. Norsk lam er i verdensklasse. Hva trenger du egentlig? Kjøtt. Krydder. Et steketermometer. Tid. Jeg synes det er så herlig demokratisk at du kan være en skikkelig kløne på kjøkkenet og likevel fremskaffe et uforglemmelig påskelam. Men ingenting av dette oppnår du hvis du ikke tør prøve. Du må velge vin med motstand. Å klamre seg fast til en ubegrunnet frykt for tannin gjør at du aldri får oppleve det magiske øyeblikket når mat og vin går opp i en høyere enhet.

- Men, protesterer noen.

- Sånne snerpeviner er for kraftige bare å drikke uten mat.

Helt riktig. Det er derfor du må handle inn to typer vin — en lammevin og en skravlevin. Mye snerp og lite snerp. Sånn. Et hav av nytelse venter på deg. Er du klar?

Hjemmelekse:

Skyll vinen gjennom munnen. Kjenner du tak, vegger og gulv i munnen din? Tannin!

Prøverommet:

Gaston Hochar.jpg

Ch. Musar 2005 (Libanon) Pris: 184,90 kr. Karakter 6.

Varenr. 3791202. Bestillingsutvalg

Hei alle Musar-fans! Dere har sikkert oppdaget at 2005-årgangen er utsolgt. Men ikke på halvflaske! En drikkeklar kvalitetsvin med elleve år på baken. Dufter som et gammelt skip. Ekko av plommer og blomster. Frisk. Elegant. Magisk til lam.

Vultur.jpg

Vultur Petite Sirah (Chile) Pris: 191,60 kr. Karakter 5.

Varenr. 3600701. Parti, polkat. 2

Snus inn denne vinen. Jord. Kirsebær. Tobakk. En saftig, dyprød rødvin som er ren og ujålete i smaken. Ganske mye snerp, men den er så finkornet og lekker. Rødvin som gir en forsmak på kvalitetshevingen i Chile.

CharlesHeidsleck.jpg Jean-Philippe

Charles Heidsieck Brut Reserve (Frankrike) Pris: 429,90 kr. Karakter 6.

Varenr. 3761801. Bestilling, inne på 21 pol.

Noen sjampiser er så lette at de nesten forsvinner. Denne har et fastere håndtrykk. Kunststykket er at den er tydelig uten å bli tung eller sur. Ettersmak av grapefrukt, sitrus og eple. Kjenner du en slags saltaktig tørrhet på innsiden av kinnene? Sånt elsker lam.

ChaMonixRouge.jpg

Chamonix Rouge (Sør-Afrika) Pris: 158,50 kr. Karakter 6.

Varenr. 3645701. Basis, polkat. 5

God smak trenger ikke være så dyrt! Denne begeistret meg. Enkel og god rødvin som dufter av solbær, treverk og tørr, behagelig snerp i svelget. Har litt høy alkoholprosent, men bærer det som en dronning.

Mr_Rigg.jpg

Mr. Riggs The Truant McLaren Vale Shiraz (Australia) Pris: 176,60 kr. Karakter 5.

Varenr. 3629401. Basis, polkat. 5

Likte du det jeg skrev om fløyelsmykhet? Her har du. Stor og rik rødvin. Chunky. Smaker nesten litt kjøttete. Og med en liten, grønn tone av eukalyptus i glasset er det bare å lene seg tilbake og løsne på beltespennen. Nyt!

Balestri Valda.jpg

Balestri Valda Soave Classico (Italia) Pris: 135 kr. Karakter 5.

Varenr. 5216501. Testutvalg, polkat. 6

Skravlevin. En hvitvin mild som en sommerbris, med litt vekt når den ruller over tungen, og bare behagelige, myke dufter av løvetann og appelsin. Lukk øynene og drøm deg ut til en fortauskafè på et italiensk torg. Sukk ...

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  Aldri testet sherry før? Da er denne et fint sted å begynne.

 2. A-MAGASINET

  Dette kan du drikke til tung grillmat

 3. A-MAGASINET

  Praktisk emballasje til ferieturen

 4. A-MAGASINET

  Vin til sommerens bær: – Dette er rett og slett gøy å drikke

 5. A-MAGASINET

  Vintips til potetretter: – Grillvin for livsnyteren

 6. A-MAGASINET

  Vinskolen: Det finnes mye ræl på boks. Men disse seks er ikke det.