• Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

I teorien er det så enkelt. Du tar en knallgod ting – sjokolade. Deilig, myk og mørk. Blir den dobbelt så god kombinert med en annen deilighet – vin? Jeg vet du har tenkt tanken. Innimellom får jeg mailer fra lesere som spør om akkurat det. Hvilken vin drikker man egentlig til sjokolade?

Da tenker jeg i mitt stille sinn at de allerede har testet teorien og blitt skuffet. Vin og sjokolade sammen ble antagelig ikke så smakfullt som de hadde forestilt seg. Hva skjedde? De gikk glipp av et viktig og grunnleggende prinsipp om hvordan kombinere mat og vin.

Søtt kler søtt

La oss ta dette konkrete eksempelet. Sjokolade er søtt og «stjeler» litt av vinens fruktighet. En tørr rødvin vil dermed fremstå litt skrinnere og tråere enn den faktisk er. Syrligheten forblir uforandret. De fine tørrstoffene likeså. Men selve kjernen – bærsmaken i rødvinen – blir svekket.

Som om ikke det er nok, må du huske at sjokoladen også er litt bitter. Om du trenger å oppfriske pensum, er bitterhet altså den beske smaken som du også finner i grapefrukt, ruccolasalat, hostesaft og teblader. Bitterhet «stjeler» litt, den også, og får sjokoladen til å oppleves som litt mindre søt. Hva står vi igjen med da? En trå rødvin med en kjip sjokolade.

Enkle grep

Heldigvis løser vi dette fint, for søtt kler altså søtt. Den perfekte vinen til sjokolade har også litt sødme i seg. Eller – du finner en rødvin uten sukker, men med så mye intens bærsmak at det ikke spiller noen rolle om noe av den forsvinner. Portvin er det klassiske valget til sjokolade.

I Portugal bruker de ofte nasjonale druer som er tykke i skallet og intens i bærsmaken. Når de lager portvin, avbryter de gjæringsprosessen ved å tilsette sprit før alt sukkeret er spist opp. Noe av den naturlige sødmen fra druemosten blir igjen. Portvin og sjokolade er hedonistisk nydelig sammen. Det har kraft til å blåse bort novemberregn og mørketid.

En annen klassiker er Banyuls fra Sør-Frankrike. Før var disse vinene langt mer kjent. Nå blir de forbigått og neglisjert. Åpenbart av folk som ikke verdsetter sjokolade særlig høyt.

Litt for sært med hetvin?

Da kan du velge en rødvin uten sukker, men med intens smak. Druen Zinfandel er kjent for sin tette og fløyelstunge smak av dryppende modne bær og tørket frukt. Ripasso-vinene fra Italia, likeså. Ofte synes jeg de blir for kompakte og tunge. Ukens utvalgte har liv og mangfold i seg.

Liker du ikke sjokolade? Jeg har hørt at slike folk finnes, bare aldri møtt dem. Jeg tok med en herlig, tørr hvitvin fra Provence til deg. Vil være en smaksmessig katastrofe til sjokolade, men kler nesten alt annet her i livet. God helg!

Hjemmelekse:

Portvin kler også pepperkake, konfekt og blåmuggost. Like godt å ha den i hus før jul.

  • Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

Cockburn's Special Reserve, Portugal

Pris: 184,90 kr.

Varenr. 629001. Basis, polkat. 6

Terningkast: 5

Englands mest solgte portvin! Da Cockburn lanserte denne, var det en revolusjon: Ruby er ung portvin. Vintage port er seriøs vin med alder. Denne dekker gapet mellom dem. Tett, mørk farge og innbydende duft av mørke bær og søte plommer, vanilje og varm alkohol. Litt snerp, men svært behagelig.

M. Chapoutier Banyuls, Frankrike

Pris: 199,90 kr.

Varenr. 5322402. Bestilling, inne på 6 pol.

Terningkast: 5

Banyuls er en av de klassiske hetvinene du bør smake. Fra terrasserte vinmarker med utsikt over Middelhavet, helt sør i Frankrike. Intens smak av plommer, tørket frukt og bjørnebær. Som om all smak er krystet ut av bærene og konsentrert i denne vinen.

Gnarly Head Old Vine Zinfandel, USA

Pris: 149,90 kr.

Varenr. 5259101. Bestilling, inne på 20 pol.

Terningkast: 5

Zinfandel er en sjarmør. Smaker av bjørnebær, tørket frukt og søt lakris. Fyldig og tett smak av frukt. Men den har mindre enn 3 gram sukker i seg. Har nok smak til å kle bitter sjokolade uforskammet godt. Saftig.

Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 20 11, Italia

Pris: 159,90 kr.

Varenr. 3345701. Basis, polkat. 4

Terningkast: 5

Ripasso betyr «hell igjen». Vin helles over drueskallene brukt til Amarone. Dermed får du et dobbelt uttrekk av smak. Ofte blir de tunge og svulmende. Denne er bare raus og rik. Smak av bjørnebær og rosin, med en fin smak av krydder i svelget. Kler peiskos, også.

Carmen Loma Seca Cinsault 2016, Chile

Pris: 179,90 kr.

Varenr. 7989601. Basis, polkat. 6

Terningkast: 5

Vil du ha noe litt lettere? Prøv denne. Dufter av eukalyptus og kirsebær. Ekstremt lett å like, fordi den er saftig og fyldig. Jeg tror denne kan bli en publikumsvinner, om du bare finner veien til Chile-hyllen. Uten sukker.

Olivier Pithon Cuvée Laïs 2016, Frankrike

Pris: 209,90 kr.

Varenr. 8040401. Basis, polkat. 6

Terningkast: 6

Denne duften minner meg om en ferie i Provence. Hva er det? Urter. Moden frukt. Blomster. Nå er vi i Langedoc-Roussillon, sør i Frankrike. En spennende og annerledes smaksopplevelse. Jeg fortsetter å snuse og lete. Mandel. Kjernehus. Prøv! Denne hvitvinen har virkelig personlighet.