A-magasinet

A good day to Die Hard!

  • Tekst: Aslak Nore

Det virker som en evighet siden, men det var en gang Hollywood laget høykvalitets-underholdning for guttegutter av begge kjønn i alle aldre. Det var en mørk, mytisk og vidunderlig verden der helter var helter, skumle skurker snakket med tysk aksent og Bruce Willis leverte kjappe replikker i trengte situasjoner.

Vi snakker selvsagt om Die Hard , også kjent som Den Perfekte Actionfilm fra sjangerens gullalder på 1980-tallet. En ekte julefilm er det også. Lydsporet er fullt av nye og gamle julesvisker.

Kjederøykende antihelt

Finnes det en stort mer ikonisk antihelt enn den kjederøykende, drikkfeldige og breiale NYPD-purken John McClane? I første Die Hard dukker han opp i Los Angeles for å ordne opp i ekteskapsproblemene, men havner midt i et gisseldrama regissert av superterror­isten Hans Gruber (Alan Rickman, dere, han som spiller den supersleske ektemannen til Emma Thompson i Love Actually !).

Alene i den kaprede skyskraperen må McClane ordne opp selv, selvsagt. Vi snakker kongen av vanlig-mann-må-nedkjempe-mektige-fiender-for-å-redde-verden-og— sine-nærmeste. Om han klarer det? De få av dere som ikke har sett filmen, kan jo gjette. Siden den gang har det kommet flere Die Hard -filmer - fra den høyst habile julefilmen Die Hard 2 - Die Harder (1990) og den strål­ende sommerfilmen Die Hard With a Vengeance (1995) til de forglemmelige filmene på 2000-tallet.

John McClane balanserer på en tynn line. Han skal redde verden, uten å gli over i parodien. Men vi må like mannen, hør selv:

Supervisor: - Attention, whoever you are, this channel is reserved for emergency calls only.

John McClane : - No flipping shucks, lady. Does it sound like I’m ordering a pizza?

Anbefalte julefilmer

p12600_d_v7_aa_doc6nh7bc7gk40n35qw9g0-mvKeELHaJq.jpg

"Die Hard 2" (1990):Kanskje ikke helt på nivå med enern, men fortsatt en strålende actionfilm, denne gangen fra en jule­stresset flyplass i Washington DC.

jj4_doc6nh7bbeuf02r61qu9g0-JuvoMvYhlB.jpg

"The Dead" (1987):James Joyce’ klassiske novelle ble til en stemningsfull julefilm signert John Huston.

"Batman Returns" (1992):

Jepp, den andre Batman— filmen fra moderne tid er en julefilm, med Michelle Pfeiffer som Cat­woman.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Krim-bloggen