A-magasinet

Fra Lakris til luksus

Skandinavia elsker lakris. Nå er den dyre gourmet-varianten på vei til Norge.

 • Tekst: Hanne Marie Maugesten Foto: Helén Pe

12040_dag9 83012.tif

lakritsbollar_smothie78366.tif

glasspinnar78135.tif

Introbild76047.tif

lakritsfudge78349.tif

taarta78075.tif

Veien til verdens dyreste lakris startet i 2007 . Med utallige smaksforsøk, Google som hjelper og et bomkjøp av en gryte fra Chicago. Flere ganger var den 23 år gamle dansken Johan Bülow nær ved å gi opp. Men lillebroren fikk ham til å fortsette, mer om det senere. I dag er Lakrids by Johan Bülow en bedrift med over 85 ansatte som omsetter for rundt 100 millioner danske kroner i året. I London kan man finne den danske lakrisen i hyllene til Harvey Nichols’ delikatesseavdeling hos Fortnum & Mason. I New York ligger produktet stablet opp på Chelsea Food Market. I Norge har Bülows lak­ris vært tilgjengelig i bl.a. noen bakerier, men nå skal landet erobres ytterligere med en egen gourmetlakrisbutikk.

Skandinaver elsker lakris.

Skandinavia og Nederland er de områdene hvor det spises mest lakris (sort lakris) pr. innbygger. Spesielt er salt lakris stort. I Danmark er lakris i ferd med å bli den nye sjokoladen.

Fulgte drømmen. Danske Johan Bülow bestemte seg for å begynne å produsere lakris som 23-åring.

- Norge er vårt største marked utenfor Danmark, selv uten en egen forretning i Norge. Vi har mange faste nors­ke kunder i butikkene våre i Danmark, forteller Bülow.Denne høsten åpner bedriften en egen forretning for luksuslakris hos Steen & Strøm i Oslo.

Den vanlige lakrisen du finner i smågodthyllene, ligger ifølge produsent Nidar på en norsk tredjeplass, og må fortsatt se seg slått av sjokoladen. Men nytt lakrisgodteri dukker stadig opp, både helt nye godterivarianter og klassisk snop smaksatt med lakris. I USA har lakrisen fått en egen dag, og både Stockholm, Göteborg, Helsingfors, København og Pontefract i England har de siste årene fått egen lakrisfestival. Nå er boken om lakris å finne også i norske butikkhyller. Den svenske forfatteren Elisabeth Johansson har samlet oppskrifter hvor lakris er med i alt fra bakst og middagsretter til vin og desserter. Hun har skrevet flere kokebøker og sitter i juryen til de svenske TV-seriene Årets kock og Årets konditor .

Lakrisreise. Forfatter Elisabeth Johansson reiste til lakrisfabrikken Amarelli i Rossano i Italia for å finne ut hvordan produksjonen av lakris foregår fra grunnen av.

-  Det som har overrasket meg mest med lakris, er hvor raskt denne trenden har vokst og etablert seg på markedet, på lik linje med sushi og tex-mex, sier Johansson, som også har laget en egen spa-serie basert på lakris. Under varenavnet Queen of Licorice kan man kjøpe alt fra lakris-sjampo til lakrisskrubb.- Lakris er utrolig populært i Sverige, akkurat som sjokolade. Den mer ekstreme varianten, saltlakris, er elsket både i Finland og Sverige. På Instagram ser det ut til at trenden vokser raskt også i Norge. Så fort det går an å få tak i råvarer, som lakrisgranulat og lakrispulver, som man kan bruke til å bake med, vil folk prøve.

Nå vil Johansson gi norske lesere smaken på lakrissmultringer, lakrisgratinert sjøkreps, andebryst med lakrisglasur og lakrispasta. Hun har også tips om hva slags type vin og øl som smaker best til de ulike typene lakris.

Ny godteri-trend.

Lakris kommer fra roten til en busklignende staude som tilhører erteblomstfamilien og har det latinske navnet Glycyrrhiza glabra . Lakrisplanten vokser først og fremst i middelhavsområdet, men

frusen lakritstaarta78379.tif

den finnes også i Russland, Kina, Iran, Egypt og andre deler av Midtøsten, dessuten i visse deler av Nord-Amerika, samt Australia. Det sies at den beste lakrisen kommer fra det salte jordsmonnet i Calabria i Italia; der har man produsert lak­ris siden 1700-tallet.

- Også Iran tilhører landene som produserer lakris av svært høy kvalitet, sier Johansson.

Nordmenn flest sier de ønsker å begrense inntaket av sukker, samtidig som de lar seg friste av «kosen». Sjokolade er fortsatt det mest spiste godteriet, men sukkerforbruket blant nordmenn har gått ned de siste ti årene. Fors­ker ved Statens institutt for forbruksforskning, Annechen Bahr Bugge, peker på at vi nå ser en ny type godteri-trend.

glasspinnar78135.tif

- Det kan tyde på at vi beveger oss tilbake til den gangen det fantes «frukt og tobakk»-kiosker. Opprinnelig var snop for nordmenn ganske sunt, vi spiste bær, frukt, nøtter og rosiner når vi skulle kose oss. Akkurat som at vi er blitt mer opptatt av sunn, økologisk og bærekraftig mat, kan vi se en lignende tendens når det gjelder snacks og godteri.- Kanskje er godteskålen i ferd med å fylles med bær og nøtter, eller mer dyrt og eksklusivt godteri.

Ga aldri opp.

Tilbake til Danmark og Johan Bülow: Han ønsket å gjøre det sorte godteriet til en gourmet-opplevelse. Veien mot verdens første og eneste lakriskokeri av sin type begynte hjemme på morens

Prøving og feiling. Det måtte mange forsøk til før Johan Bülow og hans partnere fant oppskriften og det rette produksjonsutstyret.

kjøkken, der deltok også kjæresten Sarah. Oppskrifter viste seg å være vanskeligere å oppdrive enn de hadde trodd. De søkte i timevis på nettet og ringte store lakrisprodusenter for hjelp, uten hell. Etter flere mislykkede forsøk var Johan i ferd med å pakke vekk lakrisgryten. Den åtte år gamle lillebroren fikk ham på andre tanker. Han sto med luen på skrå og spurte undrende om Johan bare hadde tenkt å gi opp. Det hadde Johan ikke. Etter enda noen uker kom de endelig i mål med den første lakris-oppskriften. Den var basert på glutenfritt rismel. Deretter kom variantene søt lakris, lak­ris med ingefær og lakris med chili. I juli 2007 ble dørene i butikken åpnet for første gang. Under tre timer senere var alt utsolgt. Det ble grått og ledd. Og det ble kokt lakris 18-19 timer i døgnet. Da sommeren var over og turistene reist, sto Sarah og Johan tilbake med både suksess og penger i banken. Johan hadde gått ned ti kilo og trengte en ferie. Etter å ha sovet på det i to dager, bestemte han seg for å utvide produksjonen.

- Jeg kommer fra en familie med gründere og initiativtagere. Jeg har vokst opp med tanken om at dersom du har en god idé, skal du prøve den ut i stedet for bare å snakke om den.

I dag opplever Bülow at kundene spør mer om råvarer, opprinnelse og hvor varene er laget.

- Akkurat som at mørk kvalitetssjokolade er blitt mer populært de siste årene, er lakris blitt noe mer enn smågodt-posene i dagligvarebutikkene.

- Vi lager noe av verdens dyreste lakris. Tanken er at man skal spise litt av noe som er veldig godt, istedenfor mye av noe som er billig.

Selv spiser Johan Bülow et lite stykke lakris hver morgen.


raavarubild76055.tif

Apotekvare [Fra antikken]

Lakrisroten ble brukt som medisinsk plante allerede i antikken.

I Hellas og Roma ble den f.eks. brukt mot forkjølelse og astma.

I det gamle Kina ble lakrisroten brukt som naturmedisin, noe den også brukes hyppig som i dag.

I Norden begynte man å selge lakris på apotek først på 1500-tallet, og da som slimoppløsende middel eller som medisin mot urolig mage.

Kilder: Wikipedia, Store Norske leksikon, «Lakris: mat — drikke - søtsaker» av Elisabeth Johansson

Godteri

[Pastiller]

Lakris som godteri så man først i England på 1600-tallet, i form av lakrispastiller preget for hånd, formet som penger. Pastillene het Pontefract cakes, kalles også Yorkshire pennies, og lages også i dag.

I Sverige ble de første eskene med Läkerol laget på begynnelsen av 1900-tallet. Navnet har sitt opphav i «läker allt» («leger alt») og var til å begynne med navnet på en antiseptisk væske.

Lakris som godteri ble i Norge for alvor kjent rundt 1930, da de populære IFA-pastillene, oppkalt etter operasangeren Ivar F. Andresen, kom på markedet.

Kilder: Wikipedia, «Lakris: mat - drikke - søtsaker» av Elisabeth Johansson

Les mer fra A-magasinet:

Hvorfor er kvinner mer borte fra jobben enn menn?

Guttas råd til flinke piker

Tre brødre dro til Bjørnøya for å surfe

Vinskolen: Lesernes rimelige favorittviner

Leve sammen: Tenker på barna heller enn seg selv

Hjerneforsker Manfred Spitzer har ikke bare kastet ut TV-en. Han mener nettbrett gjør oss demente.

Gå til amagasinet.no

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Blåstrømper krever slutt på kvotering, fedrekvoten og sexkjøpsloven

 2. A-MAGASINET

  Moren til Joshua French: – Livet hans er en lidelse

 3. A-MAGASINET

  Finn Skårderud: Aldri ro

 4. A-MAGASINET

  Det tøffeste løpet

 5. A-MAGASINET

  Synes du Magnus Carlsen er en spesiell og eksentrisk sjakkspiller? Da har du ikke lest nok om livet til Bobby Fischer

 6. A-MAGASINET

  - Jeg stiller ikke opp for manneblader. Det er ikke akkurat helt meg.