A-magasinet

Vinskolen: Vinene som smaker perfekt til fårikål

Elsker du fårikål? Da må du vite hvorfor du bør tenke helt nytt når du velger vin til.

 • Ingvild Tennfjord
  Ingvild Tennfjord
  Aftenpostens vinspaltist
 • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

Fårikål er en av verdens enkleste familiemiddager å få til bra. Lag på lag med kjøtt og kål. La timene gå mens middagen lager seg selv. Jeg skulle inderlig ønske at resten av denne spalten kunne friste med samme enkelhet. Men i dag skal vi ta et dypdykk ned i kjemien og se hvorfor teorien ikke alltid stemmer i praksis. Egentlig burde det være grei skuring. Det klassiske valget til lammekjøtt er rødvin. Gjerne med solide doser snerp. Så hvorfor ikke velge rødvin til fårikål? På grunn av kålen.

Krevende kål

Det er på tide å hente inn eksperthjelp. Møt Marit Kolby Zinöker. Hun er ernæringsbiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole og har forklaringen på hvorfor fårikål er unntaket som bryter regelen.

– Grunnen til at kål er så veldig sunt for oss, er at de inneholder organiske svovelstoffer. I dagligtale omtaler vi dem gjerne som antioksidanter. Det er plantenes egen forsvarsmekanisme. Når vi får dem i oss gjennom maten, sender det et signal til kroppen vår om å produsere mer av våre egne forsvarsstoffer. Kål øker dermed kroppens egen evne til å nøytralisere celleskade.

Så langt høres det supert ut?

– Problemet er bare at disse svovelforbindelsene er de samme vi finner igjen i råttent plantemateriale, promp eller rett og slett avføring. Kålen kan ha en duft som minner om vin som er blitt dårlig.

– Hvorfor er det noen som elsker kål, mens andre hater det?

– Fordi vi har store individuelle forskjeller på hvor sterkt vi synes smaken av svovelstoffer trer frem og hvor ubehagelige de er. Er du eksponert for smaken av kål mange ganger gjennom oppveksten, er det større sjanse for at du har vent deg til å like den, sier Kolby Zinöker.

Det sikre valget

Jeg er blant dem som elsker kål. Det er få ting som gir meg mer ro i sjelen enn å ha en gryte fårikål som putrer på komfyren. Heldigvis er vi mange som har det akkurat slik. Så hvordan sette vin til høstens store smaksopplevelse? Først og fremst, dropp rødvinen. Rødvin kler lam, men ikke kål. Så hva velger du da? Champagne er en sikker vinner. De franske boblene er kanskje verdens mest anvendelige og matvennlige vin, som går like godt til krevende retter med kål og artisjokk, som til tandre smaker som kamskjell, østers og annen sjømat. Du kan ha som tommelfingerregel at hvis du tviler på hva du skal servere til maten, vil Champagne være et godt valg.

Fyldig munnfølelse

Kjennes det litt råflott? Da har jeg flere andre gode smaker oppi ermet. Denne uken har jeg latt meg sjarmere av en norsk sider. Da kan du servere et måltid utelukkende med norske råvarer. Videre har jeg valgt en Grüner Veltliner fra Østerrike. Da jeg smakte den første gang, formelig så jeg fårikålgryten foran meg. Med en distinkt duft av svart pepper, kjenner jeg meg sikker på den vil kle fårikål uforskammet godt. Sjekk også ut publikums-sjarmørene fra Sør- Afrika og Slovenia. Jeg liker så godt den fyldige munnfølelsen og rause smaken de har.

Så hvorfor i huleste anbefaler jeg en rødvin når jeg nettopp har sagt at rødvin og fårikål ikke går sammen? Vel, de som hater kål måtte jo også få et alternativ. God helg, alle sammen!

Hjemmelekse

Knus noen pepperkorn i håndflaten. Gjenkjenner du duften i hvitvinen fra Østerrike?

 • Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

Jacquesson Cuvée no 740, Frankrike

Pris: 439,90 kr.

Varenr. 3952301. Bestilling, inne på

Terningkast: 6

Cuvée 740 er i ferd med å erstatte 739 i hyllene. Klasse-champagne som ypper mot de kjente husene. Jeg liker munnfølelsen aller best. Så kremet og delikat. Duft av sitron, gule epler, mineral og nøtter avløser hverandre. Knallgod.

Alde Eplecider, Norge

Pris: 149,90 kr.

Varenr. 5895501. Basis, polkat. 6

Terningkast: 6

Norsk sider som har solgt så godt i bestillingsutvalget, at den nå har fast hylleplass på store pol. En raus, fyldig og autentisk smak av eple. Liker at den strammer seg opp i svelget. Et ypperlig valg til fårikål.

Wimmer-Czerny Fumberg Grüner Veltliner, Østerrike

Pris: 209,90 kr.

Varenr. 10312401. Basis, polkat. 5

Terningkast: 6

Med fare for å ta for hardt i: jeg elsker denne vinen. Ufiltrert østerriker som smaker mye av gul frukt med svart pepper som en lekker detalj. Har nok friskhet til å hamle opp med kraftfullt lammekjøtt.

Secateurs Chenin Blanc, Sør-Afrika

Pris: 169,90 kr.

Varenr. 1695701. Basis, polkat. 4

Terningkast: 5

Denne vinen dufter av søt, moden frukt. Men den er knusktørr. Har en intens smak av fersken og en litt lubben kropp. Akkurat det kommer godt med når du serverer fårikål. En pingle-vin vil bli overkjørt. Ikke denne.

Zorz Zelen, Slovenia

Pris: 159,90 kr.

Varenr. 10174801. Basis, polkat. 4

Terningkast: 6

Mange viner dufter av frukt eller blomster. Denne hvitvinen minner mer om nøtter, nyper og speket kjøtt. Oh, den er så digg. Prøv den til fårikål. Jeg tipper du får en ny favoritt.

Carussin Asinoi Barbera d'Asti, Italia

Pris: 139,90 kr.

Varenr. 4992201. Basis, polkat. 5

Terningkast: 6

Det er lett å glemme vinene som liksom alltid har vært der. Esel-vinen var fast inventar og klassemarkør i universitetsmiljøet. Nå husker jeg hvorfor. Autentisk smak av kirsebær over lakris. Mild, rund smak. Vil kræsje fullstendig med fårikål, men er knall til nesten alt annet. Kos deg!

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Vinskolen
 2. Vin
 3. Ingvild Tennfjord
 4. Lam
 5. Fårikål