A-magasinet

Vinskolen: Vinmonopolet har sluppet 1400 nye viner. Disse er høstens vinnere.

Naturen bugner av deilige smaker. Her er jukselappen til sesongens middager.

 • Ingvild Tennfjord
  Ingvild Tennfjord
  Aftenpostens vinspaltist
 • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

I det siste har jeg smakt meg gjennom viner fra morgen til kveld. Hentet ungene på skolen med rødvinstenner. Båret med meg Fluorskyll i vesken. September-slippet på Vinmonopolet var rekordstort. 1459 nye produkter blir tilgjengelig for deg. Det spiller jo selvsagt ingen rolle om du ikke engang vet at de finnes.

Men vi er altså en liten gjeng som gjør et iherdig forsøk på å smake oss gjennom. Og mens jeg satt der, snekret jeg på en liste. Smaken av høst, het den. Knallgode viner til høstens bugnende overflod av epler og sopp, tyttebær og vilt. Saftig lam, kål og første fyring på peisen. Problemet er bare at listen vokste seg altfor lang. Jeg kunne ha skrevet seks artikler som denne. Men her er altså mine absolutte toppvalg til deg.

Vilt

Du skal ha litt selvsikkerhet om du trakterer begrepet med letthet. De færreste av oss går jo på jakt. Å tilberede en rype til søndagsmiddagen må kunne kategoriseres som en aktivitet for viderekomne. Og egentlig er det merkelig. Skogen er så nær oss. Snaufjellet så veldig norsk. Likevel er sashimi blitt hverdag og vilt litt fremmed. Det må vi gjøre noe med.

Viltkjøtt kjennetegnes av kraftfull smak og lite fett. De kraftfulle rødvinene som passer en smørstekt, marmorert biff, vil overdøve reinsdyr eller rype. Det samme gjelder for sopp. Det er smakens fine detaljer vi vil løfte frem. Duftene som minner om skogbunn eller lav. De vage fornemmelsene av at for ikke lenge siden banket et heftig hjerte i det rypebrystet. Jeg har plukket ut en Pinot Noir fra Burgund til deg. Transparent vin med masse smak. Akkurat som viltkjøttet selv. Vær kjapp med den. Vi vet av erfaring den raskt blir utsolgt. Heldigvis har Vinmonopolet et rikt utvalg Pinot Noir-viner fra mange steder i verden.

Lam

Der har du motsatsen til vilt. For der vilt oftest er magert, har lam mye intramuskulært fett. Du kan ikke skjære bort fettet, slik du kan med på svineribbe. Fett og kraft krever snerp og smak i en rødvin. Så langt er det grei kjøring. Men så kommer vi til fårikålen. Det er svært krevende å sette vin til kål. Rødvinen kommer på kollisjonskurs med fårikål. Hva gjør vi da? Velger en hvitvin med mye friskhet og smak. Trenger du litt luksus i hverdagen? Da vil en champagne eller annen frisk musserende være et utmerket valg.

Sopp

Plukker du den ikke selv, finner du flere varianter i butikkhyllene. De bærer selve essensen av høst, synes du ikke? Kjøp inn kjøtt av høyrygg og lag den klassiske retten boeuf bourguignon. Rødvinen jeg har valgt til, er så hyggelig priset at du kan unne deg en solid klunk oppi gryten også.

Eplekake

Prikken over i-en er selvsagt en eplekake. Jeg liker dem akkurat slik min mor laget dem. Eplebåter i et sirlig mønster, med et dryss kanel over som dufter gjennom hele kjøkkenet etter hvert som kaken steker i ovnen. Det skal godt gjøres å få det bedre. En nykommer fra Canada kan likevel klare det. Isvin. Druene har hengt så lenge på vinstokken at frosten settes inn. Frosten kysser druene. Vannet krystalliseres. Mosten som presses ut, er høykonsentrert og krystallren i smaken. Prøv!

Hjemmelekse:

Vasker du vinglassene dine i maskin? Hell en liten klunk i glasset først, og skyll innsiden grundig med vin før du heller ut. Voila!

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

 • Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Fårikål: Gysler Sandstein Riesling Trocken, Tyskland

Pris: 169,90 kr.

Varenr. 6854801. Basis, polkat. 6

Terningkast: 6

Ny årgang av denne vinen, og jeg synes den løfter seg enda et hakk. Gysler har en spennende vekselvirkning mellom smaken av søt fersken, frisk sitron og saltaktig avslutning. I år er den rundere og rausere enn før. Vil være en sikker vinner til fårikålen.

Sopp: Nighthawk Chardonnay, Canada

Pris: 269,90 kr.

Varenr. 10220701. Basis, polkat. 6

Terningkast: 6

Aldri smakt vin fra Canada? Da er det på høy tid. En duvende hvitvin som har en lekker bitterhet i svelget. Fine detaljer du bør ta deg tid til å smake på. Vil løfte smørstekt kantarell opp til himmelske dimensjoner. Eller prøv til sopprisotto.

Vilt: Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir, Frankrike

Pris: 259,90 kr.

Varenr. 1969701. Bestillingsutvalg.

Terningkast: 6

Stjerneskuddet fra Burgund er tilbake. 2017-årgangen er akkurat kommet inn på lager. Sikre deg en smak før det er for sent. For denne er sensasjonelt god. Vil du forstå greia med Burgund, har du alt her. Prøv denne til vilt, sopp eller lette kjøttretter.

Lam: Natural Selections Bordeaux, Frankrike

Pris: 519,90 kr.

Varenr. 7838506. Basis, polkat. 6

Terningkast: 6

Det er utrolig sjelden en boks selger seg inn fra det «usynlige» bestillingsutvalget til fast hylleplass. Bordeaux er i skuddet. Det klassiske valget til lam. Snus, så kjenner du essensen av høst. Sødmefulle bær, krekling og noe sopp. Denne kler høsten uforskammet godt.

Varme gryter: Belles De Sud Blend # 4 Marselan, Frankrike

Pris: 105,90 kr.

Varenr. 10311501. Basis, polkat. 2

Terningkast: 6

La oss ikke glemme hverdagsmiddagene. Til dem trenger du en saftig, ren og raus rødvin. Konkurrenter til samme pris mangler ofte balanse og ettersmak. Denne leverer! Også god til pizza og pasta …

Eplekake: Cave Spring Riesling Icewine, Canada

Pris: 339 kr.

Varenr. 10231002. Parti, polkat. 6

Terningkast: 6

Denne vet du antagelig ikke at du elsker! Konsentrert nytelse på flaske. En canadisk dessertvin som dufter av tørket aprikos over honning og mineral. Server denne avkjølt til eplekake, og du vil bli tilgitt hva det enn skulle være.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Vinskolen
 2. Vin
 3. Ingvild Tennfjord
 4. Høst
 5. Lam
 6. Sopp
 7. Skog