A-magasinet

– Dette er en av de enkleste og beste dessertene jeg vet om

Dessert er godt. Særlig om morgenen. Prøv deg på denne ostekaken.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent

Jeg er ikke et utpreget dessertmenneske. De markerer et definitivt punktum for måltidet, og jeg tror det er nettopp her problemet ligger. Om man sitter rundt et bord og inntar masse gode smaker, så har jeg lyst til at det aldri skal ta slutt. Når desserten kommer i munnen, er det et tydelig signal om at nå er det straks slutt.

Et stykke ost inviterer til noe annet. Mens man styrker seg på et glass vin ved siden av, er det fort å glemme at alle gode ting en gang tar slutt.

Jeg er klar over at mange synes det er deilig med en avslutning. Det er vel derfor dessert er like vanlig verden over som oppklaringen av en mordgåte i slutten av en kriminalroman. Dessuten kan den søte avslutningen hente frem barnet i deg, som etter et krevende måltid alltid vil kunne finne redningen i en snill dessert.

Og siden jeg er veldig glad i å lage desserter, så elsker jeg å legge mye i den for mine gjester. Men jeg forbeholder meg retten til å droppe den som en avslutning. Dessert om morgenen, derimot, er en annen sak.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Ingen ting er som en energipakket kake når blodsukkeret er på sitt laveste og smakssansen er skjerpet til det ytterste. En kake kan også være topp som et mellommåltid, sånn midt på dagen, når du ikke helt hva du har lyst på. Eller til og med til kvelds. Når du helt plutselig er småfysen rett før sengen kaller. Dette handlingsmønsteret er deilig regressivt: Jeg blir som et barn som raider kjøleskapet for ulovligheter mens mamma eller pappa sover. Forbuden frukt er som kjent søtest.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!