Det er fort gjort å trå feil når barna snakker seg selv ned. Lytt til de gode rådene. Og bli klar over fellene du bør unngå.
«Klarer ikke, kan ikke, får det ikke til».
Lyder det som et kjent refreng?
Barn som snakker seg selv ned er svært vanlig, påpeker psykolog Hedvig Montgomery i ukens episode av Foreldrekoden. Det starter for alvor i syv-åtteårsalderen.
– For noen kan det vare livet ut hvis du ikke får bremset det, sier Montgomery i podkasten.
- Du kan høre episoden og abonnere på Foreldrekoden-serien i Spotify, Itunes eller din foretrukne podkast-spiller.
- Dette er andre sesong av Foreldrekoden. På denne siden finner du alle episodene fra begge sesonger samlet.
Velger å være pessimist
Selv om «fenomenet» setter for alvor inn i skolealder, sås det allerede i barnehagealder frø i barna om troen på egne evner.
– Det handler om hvordan du tenker om deg selv. Tenker du at du skal prøve igjen og igjen – «til slutt får jeg det til». Eller tenker du at «enten prøver jeg én gang og får det til, ellers er jeg dum.
Når barna kommer opp i skolealder handler det ikke bare om å få til lek og spill.
– Problemet er at de ofte ikke vet hva som skal til for å få ting til. For eksempel lekser. Og siden de ikke vet det, er det nesten lettest å si: «Dette går aldri bra».
Hvorfor?
– For da slipper de å sette seg i en situasjon der de ikke får det til.
Fort gjort å trå feil
Montgomery understreker at dette dels har med personlighet å gjøre. Men en stor del kommer også an på hvordan foreldre og miljø ellers responderer på nedsnakkingen.
I ukens episode får du en rekke tips og råd om hva du kan og bør si for å motivere og oppmuntre barna. Og hva du absolutt ikke bør si. For her er fort gjort å trå feil.
- Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre. Bli med!
- Følg Foreldrekoden på Instagram for bakgrunnsbilder og ekstra info.
- Nedenfor finner du noen av våre mest populære sendinger fra denne sesongen: