A-magasinet

Vinskolen: Hurra for oss

Noen dager er det verdt å feire. Som at det i dag er ett år siden vi sammen la ut på en reise med vin og i vin.

 • Aftenposten Redaksjon

Vinskolen Jubileum

ingvild tennfjord.png

I begynnelsen turde jeg ikke å sette terningkast. En sjef hadde i forbifarten informert meg om at 1,2 millioner lesere ville få servert artiklene mine, og det føltes et øyeblikk som om jeg ble lam i ansiktet. Ideen var så tydelig. Jeg ville skrive om vin med andre ord, for nye lesere. Jeg ville knuse myten om at vin var forbeholdt eliten og gjøre alle interesserte til bedre smakere. Men da det nærmet seg, tvilte jeg på alt. Og meg selv. Boom! For et år siden i dag var vi i gang. Det nye magasinet så dagens lys. For et eventyr det har vært. Tilbakemeldinger fra lesere over hele landet som smaker og gjør hjemmeleksene hver uke. Vinklubber som startes. Sinnamail og gla’mailer om hverandre. @drikkelig på Twitter tester hjemme, og utfordrer mine smaksnotater. Dere gjør meg så glad. Nå tenkte jeg å gjøre dere glade.

Jeg har hørt litt rundt og sjekket hvilke viner dere har likt aller best. Mønsteret er tydelig. Selv om dere noen ganger betaler for dyre flasker, er det de under 150 kr som dere helst velger. Frankrike og Italia er fremdeles storfavoritter. Ord som «godt kjøp», «kupp» og «deilig» trigger dere mer enn «faste tanniner» og «eksklusiv». Dere har lært meg å følge årstidene og legge inn anbefalinger om pappvin der dere trenger det mest, før reiser og høytider. Bruker jeg ord som nærmer seg jåleriet, får jeg kjeft. Hvis en vin er utsolgt før dere kommer på polet, får jeg også kjeft, selv om det er langt utenfor min kontroll. Men jeg forsøker alltid å anbefale noen viner som med stor sannsynlighet står i hyllene. Hvis de ikke gjør det, vet jeg at de flinke folkene på polet vil hjelpe dere å finne and­re som ligner.

Mest av alt er jeg takknemlig for at dere er villige til å prøve noe nytt. Dere tar sjansen på assyrtiko-druen fra Hellas selv om den er ukjent. Eller smaker østerriksk vin til svinekjøtt og gir tørrstoffer og litt bitrere viner en sjanse til biffen.

For meg er vinspalten blitt en livsstil. Jeg snuser på nesten alt for å gjøre duftinntrykkene mer konkrete. Jeg bærer dere med meg i bakhodet hver gang jeg smaker viner, og fordeler dem utover i et for meg intrikat puslespill av uker og anbefalinger, sesonger og tilgjengelighet, pris og overskudd. Denne ukens viner er en eneste lang sjarmøretappe. Tallene viser at dere elsket dem da de første gang ble anbefalt. Her kommer de igjen. Tilgjengelige. Deilige. Gode kjøp, alle sammen.

De sier tiden går fort når man har det gøy. Sett bort fra de første ukene, da jeg drømte om terningkast og utskjellinger, er vin­spalten blitt det gøyeste jeg gjør. Så skål for dere! Skål for oss. Og husk — vi har bare såvidt begynt.


Prøverommet

Soler-Jové Brut Rosé, SpaniaPris: 118 kr.Karakter: 5Varenr. 9724801. Basis, polkat. 6En av mine favoritter, og etter hvert for mange av dere. Rosa gla’bobler til hverdagspris. Duft av røde bær, og myke bobler som ikke er aggressive. Mye cava for pengene, rett og slett.

Allram Grüner Veltliner 2013, ØsterrikePris: 269,80 kr.Karakter: 4Varenr. 855706. Basis, polkat. 2Denne lille toliters-boksen ville mange av dere ha tak i. Den er en god og anvendelig hvitvin, fordi den både er interessant nok å drikke alene og villig til å smyge seg beskjedent rundt en rekke matretter. Ingen stor vin, men har frisk smak av grønne epler og sitron.

Amalaya Blanco 2013, ArgentinaPris: 135 kr.Karakter: 5Varenr. 946101. Bestilling.Lekker hvitvin fra Argentina, laget på deres hvite flaggskipsdrue torrontés. Femdoblet salget i mars da den ble omtalt. Dufter av blomster og grønne urter. Går perfekt til hvitt kjøtt, salater og preik over kjøkkenbordet.

Produttori dei Colli Langhe Rosso, ItaliaPris: 128 kr.Karakter: 6Varenr. 803401. Basis, polkat. 6«Et kupp! Skjønner nesten ikke hvordan den kan være så billig.» Disse ordene fikk svært mange til å ta turen innom polet. Italiensk rødvin, perfekt til pasta, pizza og lette kjøttretter. Vin med ryggrad og struktur, men med vennlige tanniner og deilig, konsentrert smak.

Marques de Somera Tempranillo 2013, SpaniaPris: 99,90 kr.Karakter: 6Varenr. 995201. Basisutvalg, polkat. 6Bestill før de ombestemmer seg, skrev jeg. I ettertid har jeg fått setningen referert fra folk som skulle ha bryllup, doktorgradsmiddag eller fredagskveld hjemme. Silkemyk, ren og fruktig rødvin, med et fint, lite tanninbitt i avslutningen. Burde kostet 60 kr mer.

Signature Series Brunel Côtes du Rhône, FrankrikePris: 421 kr.Karakter: 6Varenr. 1113406. Testutvalg, polkat. 6Feinschmeckernes pappvin, kalte jeg denne. Flere etterlyser mer pappvin, men det er ikke så lett. Kvaliteten varierer, også fra tapning til tapning. Denne derimot har finesse og eleganse. Det beste er at den også holder seg svært godt etter åpning. En liten perle.

Les mer fra A-magasinet:

Hvorfor er kvinner mer borte fra jobben enn menn?

Guttas råd til flinke piker

Fra lakris til luksus

Tre brødre dro til Bjørnøya for å surfe

Nerden som ble populær med 60 år gammel selvhjelpsbok

Leve sammen: Tenker på barna heller enn seg selv

Hjerneforsker Manfred Spitzer har ikke bare kastet ut TV-en. Han mener nettbrett gjør oss demente.

Gå til amagasinet.no

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  – Her er boksen som begeistret meg

 2. A-MAGASINET

  En chardonnay som er akkurat det vi vil den skal være. Bare billigere.

 3. A-MAGASINET

  Slik gikk det da amatører og eksperter blindsmakte vin

 4. A-MAGASINET

  Handleliste til høstferien: «Denne passer både til mat og sofa»

 5. A-MAGASINET

  Musserende fra Oslo og Bærum: – En slags eple-petnat som gjør meg glad

 6. A-MAGASINET

  Hva gjør du hvis du ikke vet hvilke viner du liker? Følg disse rådene.