A-magasinet

Padler på vann av alle størrelser

Målet til Per Roger Lauritzen er å padle i alle landets 428 kommuner. Han er godt på vei.

 • Marius Nergård Pettersen

— Jeg visste ikke at man kunne padle her, sier den tilfeldig forbipasserende hundelufteren idet vi drar to kajakker opp av vannet og inn på turveien.

— Åjoda, sier Per Roger Lauritzen og retter kroppen.

— Der det er vann, kan man padle!

Per Roger Lauritzen samler også på besøk på turistforeningshytter og fyrstasjoner. Men mest av alt samler han på padleturer. Noen av perlene har han samlet i boken <em>Tusen padleturer</em>.

Har ti kanoer og kajakker i garasjen

En snau time tidligere hadde vi buksert farkostene ut gjennom villniset.

— Det har grodd til siden sist jeg var her, sa Lauritzen og rugget kajakken over en veltet tømmerstokk i overflaten.

Så tok han to åretak og gled ut i åpent vann.

— Du kjenner det så fort du kommer utpå her, sa han, og lot kajakken langsomt bryte speilbildet av himmelen, - At resten av verden liksom forsvinner.

I garasjen har han ti kajakker og kanoer. Nå satt han her i hverdagskajakken, den som «tåler og kan brukes til alt», og hadde rett i at verden liksom forsvant. Til tross for at den vesle dammen ikke er mer enn 350 meter lang og 80 meter bred. Bak trærne i nordvest går en velbrukt tursti, og bak skogholtet bak den igjen: en av landets mest trafikkerte motorveier. Men her ute hverken så eller hørte vi joggere eller biler. Ok, kanskje en svak motordur, såvidt hørbar under fuglesangen fra bredden.

afp000885203.jpg

Har padlet i over 300 kommuner

Kanskje ville det ha vært naturlig å ha funnet et større vann, kanskje dratt ut på sjøen eller en elv. De fleste padlere gjør det, de finner steder med mer tumleplass. Men for Per Roger Lauritzen er ingen vannflate for liten. Eller for stor. Han padler overalt. Og når han først gjør det, hvorfor ikke sette det hele i et system og gjøre det til en hobby?

Denne dammen er et samleobjekt på listen Vann i Asker .

— Det er rundt 35 vann i Asker. Så langt har jeg padlet på 30 av dem. Det kan høres enkelt ut, men man skal kave og bære rimelig mye for å komme til med kajakk overalt. Ikke at jeg er så opptatt av antallet. Jeg må ikke nødvendigvis padle alle. Men jeg synes at det er verdifullt å kunne oppdage og vise at det er store muligheter i en liten kommune på bare hundre kvadratkilometer.

Lauritzen samler padleopplevelser i større skala også: Turer i alle landets 428 kommuner. Så langt har han padlet i over 300, og de flest vannene har han besøkt mange ganger. Underveis har han også fullført prosjektet med å samle etapper av Glomma, landets lengste elv på 620 kilometer. Nå utgir han boken Tusen padleturer , en guide for hele landet.

→Stillhet. Åren bryter forsiktig vannflaten.

Et produkt av overfloden

— At vi nordmenn kan bruke tiden på ting som dette, er helt klart et produkt av at vi er så rike og har så mye tid, sa Lauritzen mens han gled rolig inn i en vik og kikket opp på løvet som duvet over kajakken.

— Det har ikke mye nytteverdi. Men med tanke på alt det er mulig å fylle fritiden med, så vil jeg påstå at padling ikke er det verste. Det gir god trening, frisk luft og alltid noen nye opplevelser av landskap, vær og dyreliv.

Han mener at samling av turmål, enten det er padlevann eller fjelltopper, gir innsikt flere burde oppdage.

— Ved å oppsøke nye steder på nye måter oppdager man raskt helt nytt potensial i alle typer områder. Vi behøver ikke reise langt, kanskje ikke ut av kommunen vår engang, for å finne store naturopplevelser.

Padler de fleste dager

I Asker har Per Roger Lauritzen snart padlet der det padles kan. Her triller han kajakken hjem etter nok en ettermiddag på vannet.

Da solen langsomt synker over Asker, har Per Roger Lauritzen satt kajakken på en tralle og dratt den ut av skogen.— Sånn. Da ble det padletur i dag også. Det er nummer 130 i år, sier han.

- Oisann. Ehm ... Hvor mange dager har det vært i år, egentlig?

— 141. Jeg må stå på, skjønner du. I fjor padlet jeg 317 dager, og jeg tenker at jeg bør klare flere i år.


Andre natursamlere:

Merete Eliassen, samler på hytter

Eliassen har gjennom mange år trosset vær, vind og lange reiseavstander for å besøke alle hytter som er eid og drevet av Den Norske Turistforening (DNT). Totalt har hun vært i 565 hytter, gapahuker og nødbuer.

— En fantastisk måte å oppleve­ flott natur­ og hyggelige­ mennesker på. Jeg begynte egentlig å samle 2000-metere, men syntes snart det var morsommere med hyttene, siden de lå overalt i landet, sier hun. Til tross for at hun har samlet alle hytter som er i drift i dag, er hun fremdeles ikke ferdig.

— Nå er målet også å besøke alle stedene der det en gang i tiden har vært en DNT-hytte.

Merete Eliassen har besøkt hundrevis av hytter, gapahuker og nødbuer.

Otto Lund, samler på topper — Først begynte vi å samle på de høyeste toppene i alle norske kommuner, sier Otto Lund om hobbyen han deler med samboeren Inger Lise Innerdal.

— Så registrerte vi alle de høyeste punktene på alle norske øyer som er høyere enn 100 meter, før vi gikk i gang med å bestige dem også. Nå har vi vært på 428 kommunetopper og 400 øytopper. Vi er også snart ferdig med å besøke høyeste topp i alle landets 37 nasjonalparker, i tillegg til at vi samler på topper over 2000 meter, og de med primærfaktor på mer enn 1000 meter (topper som ligger 1000 meter eller høyere over terrenget rundt, journ. anm.). Vi har virkelig fått sett hele landet!

 • Et turfølge utenom det vanlige: Narkomane på tre måneders rusbehandling i ødemarken

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Vennegjengen dro på padletur i en av verdens vakreste fjorder: – Den største naturopplevelsen jeg har hatt

 2. A-MAGASINET

  Her dundrer verdens beste elvepadler nedover elven. Hun er gravid i åttende måned.

 3. A-MAGASINET

  Denne turen mener DNT-sjefen i Oslo at flere burde prøve

 4. SPREK

  Da Mads (31) fikk øye på mål etter 52 dager, skvatt han til: – En magisk rus

 5. REISE

  Fylke for fylke: Kom deg til landets råeste utsikter.

 6. A-MAGASINET

  I denne barnehagen en kanobygging en del av hverdagen