A-magasinet

Kultur - Kristin Valla: Picassos barnestreker

Gjennom et knippe tegninger på Louisiana Museum of Modern Art får vi et inntrykk av studenten og spilloppmakeren Picasso.

  • Kristin Valla
    Kristin Valla

Pablo Picasso var ikke bare en dypt original kunstner, han var også en fremragende imitator. Det viser ikke minst de tidlige arbeidene hans, hvor han både etterlignet og stjal fra andre – slik kunstnere gjerne gjør før de finner sitt eget uttrykk. Men han var også et talent helt utenom det vanlige, med en far som var kunstlærer og sørget for at sønnen påbegynte kunstutdannelsen allerede som 10-åring. I sommer viser Louisiana Museum of Modern Art utenfor København 28 av Picassos tidlige tegninger, fra han var kunststudent i La Coruna på 1890-tallet via Kunstakademiene i Barcelona og Madrid til det landlige, friere livet i byen Horta de San Juan. Tegning og maleri dominerte Picassos oppvekst, og han var en særdeles dyktig stilist. «Som fjortenåring kunne jeg tegne som Rafael», pleide han å si. Kuratorene for denne utstillingen sier seg enige i det.

Det er særlig hverdagslivet som dominerer guttungen Pablos tegninger og malerier, mennesker snarere enn landskap. Det er humor og skarp iakttagelse i bildene, noen av dem på grensen til karikaturer. Trolig sier de også mye om hva han studerte på et gitt tidspunkt, blant annet var fagene «Tegning etter levende modell», «Fargelegging og komposisjon» og «Landskap» en del av timeplanen.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!