Ekteskapets hemmeligheter

Krim-entusiaster kan ikke ha unngått å merke det: Bøkene som virk­elig har dominert krim— og thrillersjangeren de siste årene, handler ikke om politifolk, fallskjermjegere eller undercover-agenter. Nei, de kretser rundt ektefeller med hemmeligheter for hverandre.

Tenk bare på monsterhits som Flink pike , Piken på toget , eller TV-serier som The Affair og Bloodline . Opplegget er ofte det samme, og handler om å granske den mørke underbevisstheten som finnes i ethvert moderne ekteskap. Hva vet vi egentlig om hverandre? Hvilke mørke tanker om partneren har du gjort deg? Alle ekte­skap har to sider, og de får vi begge fortalt i disse bøkene.

Sist ute i ekteskapsthriller-sjangeren er Peter Swanson med sensasjonen De som fortjener det . Vi har tidligere omtalt Swansons forfatterskap behørig på OP-5, men i forbindelse med hans norgesbesøk i disse dager må vi si litt mer.

Premisset er en moderne variant av bok- og filmklassikeren Strangers on a Train . Toget er rett nok byttet ut med Business Class på en transatlantisk flight, der rikingen Ted Severson betror seg om utroskap med mer til en mystisk dame han treffer. Forvent kraftig turbulens utover i boken!

I forhold til brorparten av verdens krim­forfattere er Swanson velsignet med en gullpenn, som med like stor letthet skildrer følelseslivet til ungjenter som strendene i nordøst-USA. Dessuten har han den mystiske x-faktoren som gjør at vi kastes fremover i fortellingen. Helt seriøst: Jeg håpet at den skulle vare lenger. Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd at Peter Swanson var pseudonym for en kvinnelig forfatter.

Det er et stort kompliment i psykologisk krim.


ANBEFALINGER

Psyko­logiske thrillere

Patricia Highsmith The Talented Mr. Ripley/Strangers on a Train . Filmversjonene er gode, men originalbøkene til Highsmith er høydepunkter i krimsjangeren.

Dennis Lehane Shutter Island.

Veldig annerledes enn det meste annet Lehane har gjort, men kanskje også hans mest spennende.

Pierre Lemaitre Alex.

Franskmannen skriver noen av de beste psykologiske thrillerne på denne siden av Atlanterhavet. Mørkt.

COMEBACK

Alle psykopaters mor

Ondskapsfull, misantropisk og venneløs — ingen skal påstå at Patricia Highsmith smisket seg til topps i krimverdenen. I mange år var hun glemt. Men nå feires Highsmith som forløperen til dagens psykologiske krim.

Renessansen begynte da Matt Damon gestaltet hennes mest berømte figur, psykopaten Tom Ripley, i Den talentfulle Mr. Ripley . Før det var Highsmith kanskje mest kjent som opphavskvinne til den legendariske Hitchcock-filmen Strangers on a Train .

Men nå viser det seg også at Hollywood planlegger remake av klassikeren. Ben Affleck, David Fincher og Gillian Flynn har samarbeidet før. Da laget de Gone Girl . Snakk om å toppe laget!