A-magasinet

George R.R. Martin: En dedikert nerd

Forfatteren av Game of Thrones tilbrakte barndommen med å lese historiske romaner og fantasy mens han drømte seg bort til eksotiske land og byer.

  • Aslak Nore
    Spaltist
  • Asbjørn Slettemark
    Serieanmelder og journalist

George R.R. Martin er en dedikert nerd som gjennom 50 år har besøkt fantasy-/sci-fi-messer og skrevet romaner og novellesamlinger i sjangeren. I tillegg har han en brukbar karrière som manusforfatter i Hollywood.

For en forfatter som er kjent for sine omveltende plott, skjer hans egen forandring sommeren 1991. Martin skriver på en roman da en idé plutselig åpenbarer seg for ham: En gutt bivåner en halshugging og finner en skrekkulv i snøen.

Slik begynte eventyret om Game of Thrones . Martin utga de tre første romanene mellom 1996 og 2000. De tilsvarer handlingen i de fire sesongene av TV-serien som er sendt til nå. Etter hvert som Martins stjernestatus økte, gikk det tregere med skrivingen. Det fjerde bindet i serien, A Feast for Crows, kom i 2005, mens det femte, A Dance With Dragons, først kom i 2011.

Les også:

Les også

Den nye påskekrimmen

Den seriøse litteraturkritikkens omfavnelse av George R.R Martin er en Karl Ove Knausgård verdig. Han er blitt skamrost av verdensledende kritikere. Daniel Mendelssohn kaller bøkene «a remarkable feminist epic» i New York Review of Books. Historikeren Tom Holland mener de er «mer brutalt realistiske enn de fleste historiske romaner.» The Guardian sammenligner Martin med Homer, Sofokles og Shakespeare.

Det er bare ett problem. GRRM virker lammet av verdensberømmelsen. På nettet etterlyser rasende fans nye bind. TV-serieversjonen har snart tatt igjen bøkene. Hva skjer da? Det ryktes at seriens skapere har fått være med ned i forfatterens hvelv i Santa Fe i New Mexico. Der har de studert utkastene til avslutningen. Forfatteren selv er ved skral helse. Han kan komme til å dø før mesterverket er ferdigstilt.

Tre kontinenter og en omfattende forhistorie

Alle fortellinger handler om å tre inn i den verdenen skaperen lager, men få forfattere skaper med større omhu enn George R.R. Martin. Under hele serien hans ligger en ufattelig rik og detaljert verden — med tre kontinenter, et utall forskjellige folkeslag og en mildt sagt omfattende forhistorie. Flere av de viktigste familiene i serien lar seg knapt forstå uten å kjenne det historiske bakteppet.

Er du interessert i å vite mer om dette, fortvil ikke! I fjor utga superfan-paret Linda Antonsson og Elio García ut boken A World of Ice and Fire i samarbeid med GRRM selv.

Der får vi vite mer om de første menneskene, om hvordan Targaryen-hovedsetet i Valyria ble ødelagt, og om drageinvasjonen av Westeros, om den gale kongen Aerys II og Robert Baratheons opprør - alle avgjørende hendelser som utspiller seg før fortellingen begynner. Til dere som synes dette blir vel mye: Løsningen på hvordan serien ender, ligger trolig begravet i dette materialet ...

Krigersk. I sesong 5 av Game of Thrones møter vi de beryktede Sand-søstrene, som er sentrale i handlingen fra byen Dorne i sør. Her representert ved Tyene, som spilles av Rosabell Laurenti Sellers.

Har sin egen Wikipedia

Det er fort gjort å synes at ungpikehylingen når Justin Bieber kommer til Norge er moderne hysteri, eller tenke forbløffet at internett har gått for langt når Game of Thrones får sin egen Wikipedia, men da har man ikke lest sin fanhistorie. For mens moderne popstjernedyrking startet med Frank Sinatra på 50-tallet, har fiksjonens helter skapt gatekaos i over hundre år. Da Sir Arthur Conan Doyle forsøkte å ta livet av Sherlock Holmes tilbake i 1893, fikk han ikke bare hissige brev, han opplevde også at en gammel dame rasende svingte vesken etter ham på gaten.

Sherlock Holmes-fans overgår likevel ikke fans av Game of Thrones , som med nettsteder, fanziner og samlinger skaper nye dimensjoner i Westeros-universet og konkurrerer med Star Trek -fansen om å være de mest besatte.

Den toneangivende siden er Westeros.org. Elio M. García Jr. er en av gründerne, og han brukes som konsulent og faktasjekker av George R.R. Martin. Etter at han sakket ned på skrivetempoet, har deler av fanskaren skiftet sinnelag. Nå er mange fans irritert på forfatterens sene produksjonstempo. De omtales ofte som GRRuMblers, og er ifølge Martins assistent Ty Franck selv en ny type fans, «The Entitlement Generation». De føler seg lurt, og de er forbannet.

Traff kona på fantasy-messe

Franck sier at disse er yngre folk, i tenårene og tyveårene.

— Deres generasjon vil ha det de vil ha, og de vil ha det nå. Hvis du ikke gir dem det, blir de forbannet, sa Martin til New Yorker i 2011.

Men om det er noen som forstår denne frustrasjonen, er det nok Martin selv. Siden han traff sin nåværende kone på en fantasy-messe i 1975, har han jevnlig besøkt rundt seks samlinger i året, og forteller i intervjuer at det er slik han har truffet sine beste venner.

Det var også slik tradisjonen med å sende fans ut på oppdrag oppsto, da Martin nektet å slå noen av dem til riddere før de hadde gjennomført et oppdrag. De ikke helt edru entusiastene forsvant ut i natten og kom tilbake med en Philly Cheesesteak, og Martin døpte dem sporenstreks Knights of The Cheesesteaks. Han skriver kanskje sakte, men kom ikke her og si at forfatteren ikke har humor når fans blir for intense.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!