Matskolen: Mer enn en spiselig innpakning

Det beste på tofuen er svoren.

  • Henrik J. Henriksen

Tofu er en råvare som de færreste forstår. Men det skal vi finne mer ut av om noen uker. Nå skal jeg snakke om skinnet på tofuen, la oss kalle det svoren, i form av et ferdigprodukt som kan gjøre enkel ris om til en liten hverdagsfest.

For meg har tofu på sitt beste vært det lille fløyelsmyke avbrekket i en salt misosuppe – helt til jeg smakte forskjellige retter laget av «tofuskinn», inkludert dagens rett, inari-sushi. Tofuskinn er selvfølgelig ikke hud, slik som svor, soya er jo en belgfrukt. Men noe skjer når den proteinrike bønnemassen utsettes for hard varme og tørking.

Smaken og munnfølelsen minner mer enn noe annet om den vidunderlige smaken av stekt svor. Det vidunderlige som oppstår når ting som har vært sprøstekt, blir mykt igjen (kanten på lasagne, gode krutonger, stekeoverflaten på et lammelår etc.).

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement