Hilde Sandvik (50) forsøker å forene Norden

Med radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken» er hun blitt Nordens terapeut. I mange år hadde hun nok med å samle seg selv.

Hilde Sandvik var 15 år den sommeren. I en blå minibuss hadde familien kjørt fra det lille småbruket ved fjorden på Vestlandet, over fjellet, tvers gjennom Østlandet og over grensen til Sverige. De hadde ligget i telt ved Vänern, vært innom Borås og Liseberg, og nå skulle de hjem igjen.

Øverst i Setesdal sto en haiker. De stanset og tok henne med seg. Mandy var fra Melbourne i Australia, og før hun hoppet av i et veikryss i Telemark, inviterte de henne til å besøke dem hjemme i Ryfylke.

En ettermiddag sto Mandy der i tunet, sterk, seig og gyllenbrun. Morgenen etter svømte hun over fjorden og tilbake igjen, 1 kilometer hver vei.

Mandy reiste videre, og noen dager senere ville Hilde forsøke det samme. Hun vasset ut i den kjølige sjøen, la seg ned og svømte. Over henne den endeløse himmelhvelvingen, under henne det bunnløse, blågrønne mørket med pigghå, niser og kveiter store som joller.

– Den følelsen av å være alene midt på fjorden – under meg det svarte dypet, og man aner jo ikke hva som er der – den følelsen har jeg ofte, sier Hilde Sandvik.

Hun sitter i sofaen i en romkald leilighet.

– Følelsen av?

– Suget av ikke å ha kontroll. Det eneste du har kontroll på, er deg selv, stole på at du flyter og tenke at: Ja, en får svømme på, da.

– Var det den sommeren du sluttet å spise?

– Ja, det var det faktisk. Rett før.

Les hele saken med abonnement