A-magasinet

En delikatesse invaderer skjærgården og kutter opp badere og kjæledyr. Må vi bare venne oss til det?

Stillehavsøstersen er her igjen. En fryktet og fremmed art som invaderer norske badeperler. Men er dette kun en dårlig nyhet?

  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist

Sesongen for stillehavsøsters er i gang igjen – badegjestene er i vannet, hundene også, og både legevakter og dyrleger melder at mange allerede har kuttet seg opp de første ukene av badesesongen. Stillehavsøsters kan være knivskarpe og lager dype kutt i føtter og poter.

Arten har flyttet på kryss og tvers over nesten hele jordkloden fordi den vokser så raskt, og derfor er lett å produsere i oppdrett. Den er veldig tilpasningsdyktig i nye miljøer. Baksiden er at den lett sprer seg også der vi ikke ønsker den – som i norsk skjærgård. I Norden startet arten å dukke opp i store antall fra 2007. Da hadde den vært brukt i oppdrett i Frankrike siden 1965.

Les hele saken med abonnement