A-magasinet

Hjelp! Samboeren min har kastet seg på naturvin-hypen

Han har møtt en annen. Som er sprudlende, naturlig, har lang, slank hals og lukter friskt. Nåde meg om jeg rører henne.

For ikke lenge siden lo vi av hypen rundt naturvin. Nå er det bare jeg som ler.
  • Mari Lund Wictorsen
    Mari Lund Wictorsen
    Journalist

Hvordan det startet, vet jeg ikke. Men en dag sitter samboeren min på huk foran den åpne kjøleskapsdøren og stryker på flaskene der inne.

Én etter én løfter han dem ut, skanner etiketten med mobilen og studerer hvilken rating de har fått i vin-appen Vivino.

Melkekartonger og dressinger må vike for at naturvinene skal få den plassen de behøver, i et allerede trangt kjøleskap, i en allerede trang leilighet. Han har sett på et vinskap med plass til 86 flasker.

For meg som kun har vært opptatt av PPP (Promille, Pris, Praktisk) når det gjelder vin, klarer jeg ikke å forholde meg til det.

Trendvin på fredagskvelden

Noen måneder tidligere hadde vi stått på polet og ledd av hypen rundt naturvin. Det sies at man blir mindre fyllesyk av dem enn andre typer vin. Hah! Snakk om selvbedrag!

Vi gikk forbi Meinklang, naturvinen «alle» skulle ha på det tidspunktet. «Det finnes ikke mer stereotypisk enn en kvinnelig psykologistudent som drikker Meinklang på fredagskvelden,» mumlet 29-åringen som alltid har sverget til pils og rock’n roll.

Den største helten

Men nå sier han ting som «De som lager naturvin, er opptatt av hvordan druene har det», «Råvarene er i fokus», og dagen derpå kjenner han seg fresh. Han hører på naturvin-podkast mens han jogger og kan bruke 30 minutter av livet sitt på å diskutere én vin i en middag med venner – bare ved å ha luktet på den.

Action Bronson er den største helten av dem alle, en amerikansk rapper og kokk som har lagt sin elsk på naturvin og dokumenterer det i TV-serien Fuck, That's Delicious.

Ventet hele livet

Samboeren min er ikke den eneste som er frelst. I korstog flyr tusenvis av entusiaster på polferd og ribber hyllene for det heteste innen naturvin, bare sekunder etter å ha lest om det på en instagramprofil.

Akkurat nå er det Susucaru Rosato som gjelder, en sprudlende rosévin, laget ved vulkanen Etna i Italia. I en episode sa Action Bronson at denne har han ventet hele livet sitt på.

Enklere og billigere å følge PPP

Den kan fås på enkelte vinbarer, men er utsolgt på alle pol i Norge, samboeren har sjekket dem alle. Et par pol i Sverige har noen flasker igjen, riktignok i Malmö, 565 kilometer unna. «Om det ikke var for korona, hadde jeg nok dratt» forteller han.

Det ville vært enklere og billigere å følge PPP-prinsippet. Hvitvinen jeg kjøpe forrige helg, har 13,5 prosent, koster 105 kroner og har skrukork. Men ingen har noensinne ventet hele livet sitt på den.

Les mer om

  1. Notert
  2. Aftenposten Lørdag
  3. Vin