Ingrediensene i denne matretten splitter familier og utløser dødstrusler mot kokker

En grønnsak på feil sted er nok til å sette sinnene i kok. I Spania er paella blodig alvor.

– Er du splitter pine tullerusk? Aldri om jeg bruker løk i paella!

Den skjeggete bonden med alpelue hytter med sleiven. Det lukter bål og skrellede appelsiner på gårdsplassen hans i utkanten av Valencia. Ifølge lokale rykter serverer Toni Montoliu (67) den mest autentiske paellaen i mils omkrets.

Den egentlige paellaen, denne langkokte, gule hovedattraksjonen under spanjolenes søndagssamlinger, en familiefest hele verden ønsker å være med på. Den som består av helt andre ting enn du tror.

For det er ikke reker og sjømat.

Valencia-regionens stolthet

At spanjoler har sterke meninger og er opptatt av tradisjoner, bør ikke komme som en overraskelse på noen. Men at uenighet om innholdet i en matrett kan være roten til uforsonlige konflikter, kan virke noe pussig.

Ekte paella, en rett som opprinnelig kommer fra de eldgamle, våte Albufera-rismarkene på sørsiden av Valencia, skal nemlig inneholde helt spesifikke ingredienser, ifølge forståsegpåere.

Les hele saken med abonnement