Ingvild Tennfjord: Den komplette handlelisten til 17. mai

Det er mye å huske på før 17. mai-feiringen kan starte. Her er litt hjelp på veien.

Skal du arrangere 17. mai for en zillion mennesker, og på uforklarlig vis også skaffe flagg, bunad, røkelaks og fløyter til ungene?

Denne handle­listen er enkel og komplett og kan brukes som mal for konfirmasjoner, himmelsprett, sommeravslutning på jobben og hele sulamitten. Hvorfor? Fordi det fine med tradisjoner er at vi har gjort det noen ganger før. Jeg har gjort jobben for deg. Nå skal du høre hvordan jeg har tenkt:

Det første vi trenger, er bobler

Jeg har valgt dyre bobler — og billige. Selv er jeg stor fan av champagnefrokost på 17. mai. Du er våken og klar. Du sitter ved et bord og har sjansen til å nyte det du har i glasset. Da kan vi koste på oss kvalitetsdråper du vil huske lenge. Hvis du derimot får en hel skokk menn­esker over dørstokken, må vi tenke anner­ledes. Og rimeligere. Du trenger bobler som gir følelse av fest uten å ruinere deg.

Sånn - da er aperitiff og jubel i boks.

Nå går vi videre til maten

Koldtbord. Er det ikke det nesten alle velger på de store dagene? Min mor planlegger alltid å gjøre det enkelt. To-tre retter. Ikke noe stress. Men så kommer hun på at det hadde vært deilig med en bulgur­salat på bordet. Og hvorfor ikke noen bønner eller hummus? Da trenger vi pitabrød i tillegg. Og når hun først sitter og blar i kokebøkene sine, blir hun enda mer inspirert. Før vi vet ordet av det, er hele familien hanket inn til tung matproduksjon de siste 36 tim­ene før gjestene ankommer.

Hvilke viner serverer man egentlig til retter som er så forskjellige? Du trenger pappvin til mange. En rød boks og en hvit. De skal være kvalitetsmessig gode, anvendelige til mange typer mat og selvsagt svært lettdrikkelige, også for din svigermor som egentlig ikke liker vin. Pappvin er økonomisk og praktisk når du har mange gjester. Har du hendene fulle, kan gjestene tappe selv. Hvis du rekker, er det en stor fordel om du heller vinen over på en karaffel før servering. Husk å sette hvitvin i kjøleskap i god tid.

Har du fest for få?

Ønsker du å imponere dem litt? Da finner du en hvitvin som er intet mindre enn et sensasjonelt godt kjøp. Den går perfekt til skalldyr, sjømat og sushi. Har vi glemt noe da? Ja! Vi trenger noe deilig i glasset til dem som ikke drikker alkohol. En smak som pirrer både små og store. Som gir fest og høytid for dem som vil feire med klart blikk og lave skuldre.

Flott! Nå har du en ting mindre å tenke på. Alt er klart. Ferdig snakket. I 2016 er det selvsagt en smal sak å bestille flaskene på nett og få dem hjemkjørt.

Obs. Obs! Siste sjanse til å kjøpe 17. mai-vin i år er fredag 13. mai. Lørdag og mandag har Vinmonopolet pinsestengt!

Vinskolen finnes også som podkast. Hør og abonner via iTunes her. Eller opplev Ingvild Tennfjord i en av de siste episodene direkte her:

Ingvild Tennfjord anbefaler:

Cremant.jpg

Ligier Cremant du Jura Rosé Brut (Frankrike) Pris: 169,90 kr.

Varenr. 2297601. Basis, polkat. 4

Karakter: 6

Gode rosa bobler til en svært god pris. Dufter av bringebær, som mange av konkurrentene. Men denne har en jordlig tone og en duft av kalk i tillegg. Liker tørrheten i ettersmaken, noe som gjør den til en super match til spekemat og kringle. Lang ettersmak.

Exception.jpg

Mailly Grand Cru Exception Blanche 2002 (Frankrike) Pris: 469,90 kr.

Varenr. 5791801. Bestillingsutvalg.

Karakter: 6

Dyrt? Dette er et kupp! Fjorten år gammel sjampis er det ikke ofte man smaker. Dufter av nype og biscotti. Fyller kinnene med fine tørrstoffer. Men det aller beste er at Exception bare gjør meg så inderlig glad. Bobler til store dager og høytidelige øyeblikk.

Tariquet.jpg

Tariquet Chardonnay (Frankrike) Pris: 409,90 kr.

Varenr. 3506306. Testutvalg, polkat. 6

Karakter: 6

Sjeldent god kvalitet på papp. Og det er perfekt nå. For denne vil funke til nesten alt du har på koldtbordet. Vinen smaker rent og tydelig av eple og mandel, og så har den en deilig vekt på tungen. Kraftfull og konsentrert smak.

kunstler.jpg

Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Kabinett Trocken (Tyskland) Pris: 193,90 kr.

Varenr. 9755401. Bestilling, inne på 1 pol.

Karakter: 6

Det er noen produsenter som alltid leverer. Denne er over forventning. Dufter av nyper og grapefrukt. Hvitvin med en spirende syrlighet. Det er nesten som den kravler opp av glasset i ren iver. Perfekt valg til koldtbord, reker, fisk og sushi. Du rekker å bestille denne.

Bodegas.jpg

Bodegas Bienvenido (Spania) Pris: 400 kr.

Varenr. 3776006. Bestillingsutvalg.

Karakter: 5

Nå trenger vi en rødvin som kan likes av alle, og som samtidig har nok personlighet til å være interessant. Dette er en ung, leskende og saftig spanjol som smaker av bær. Men så har den noen fine detaljer. Litt tørrhet, det trenger du til mat. En anelse bitterhet i svelget, sånt hjelper også. Men viktigst av alt, så er den bare knallgod.

Sparkling.jpg

Sparkling Apple & Williams Pear (Tyskland) Pris: 59,80 kr.

Varenr. 2188801. Basis, polkat. 4

Karakter: 5

Poohf! Korken spretter, festen er åpnet. Alle de som velger alkoholfritt, trenger også noe i glasset som virkelig løfter dagen og stunden. Denne velger vi ofte hjemme hos oss. Delikat og innbydende smak av frukt med behagelige bobler.

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet? Følg oss på Facebook.