Vinskolen: Snasen syrah

Hvis jeg skulle velge en smak som kler høst, ville jeg valgt denne druen. Så hvorfor er den fremdeles en godt bevart hemmelighet?

Langbordet knaket under vekten av grytene og tallerkenene som skulle mette arbeidsfolkene i vinmarken denne formiddagen. Solen stekte i Santa Barbara. Det naturlige midtpunktet var den nå avdøde, legendariske vinmakeren Jim Clendenen. Karismatisk fyr, med vilt hår og en nærmest kunstnerisk forståelse av druen pinot noir. Inn kom hans gode venn Bob Lindquist. Også han lager vin. Men, som Jim sa til høylytt latter rundt bordet:

– The poor thing ... he makes syrah!

Gjennom årene har jeg sett glitrende syrahviner komme og gå. Rødvinene har akkurat den tette, dype smaken, som mange av dere liker. Lagringsdyktigheten kan være imponerende. Matvennligheten ubestridt.

Og likevel ...

Vinene klarer ikke å bryte lydmuren. Hverken polansatte, vinanmeldere eller entusiaster klarer å formidle hvorfor druen er en av de store klassikerne. Slik kan det gjerne forbli. Men det er jo litt synd, om bare en knøttliten minoritet kjennere skal bevokte en slags offentlig hemmelighet.

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement