Frosne erobringer, episode 3: Hvem døde i Bettys hus?

Ti år etter at Roald Amundsen døde, brant huset der hans kjære barnepike Betty bodde. I asken etter brannen fant etterforskerne et kvinnelik - og et mysterium.

En januardag i 1938 brenner det i et av husene på eiendommen Uranienborg utenfor Oslo. De første som ankommer brannen, ser fotspor i snøen. Fotsporene leder inn til det brennende huset, men fører ikke ut igjen.

Mysteriet om brannen i Svartskog fikk stor oppmerksomhet på Aftenpostens førsteside 12. januar 1938.

Dagen etter finner de levningene etter en kvinne i asken.

Avisene rapporterer at en mentalt nedbrutt kvinne har oppsøkt stedet for å ta livet sitt. Hva skjuler seg egentlig bak denne enkle forklaringen?

Roald Amundsens barnepike Betty, fotografert på Uranienborg i 1909.

De siste brevene

I røyken som steg opp fra «Bettys hus» for 80 år siden kan det ligge et mer sammensatt puslespill om nasjonalhelter, høye forventninger og skuffelser.

I tredje episode av A-magasinets nye podkastserie har journalist Kari Slaatsveen og programleder Anders Bache lett i arkivene, intervjuet kilder og slektninger for å komme dypere inn i historien til kvinnen som kom til Uranienborg for å dø.

I snøen etterlot kvinnen noen ledetråder. I vesken hennes, som blir funnet ved siden av huset, ligger det fire brev. To av brevene er adressert til venner, ett til politimesteren i Oslo, og ett til Mr. Edgar Hoover, direktør i FBI. Er det en sammenheng i alt dette?

Hør podkasten her:

Frosne Erobringer er produsert av Filt i samarbeid med Follo museum for A-magasinet, og du finner den der du vanligvis lytter til podkaster.  • De fleste dødsulykkene i polarhistorien har vært på Nordpolen. Hva får mennesker til å utsette seg for så store farer? Det kan du høre mer om i andre episode av Frosne erobringer: