Tre menn og en rullestol

Fortellingen om da en lillebror, en bestevenn og en døende mann dro på tur for å ta farvel med favorittstedet sitt.

Fortellingen om da en lillebror, en bestevenn og en døende mann dro på tur for å ta farvel med favorittstedet sitt.

Denne saken ble publisert 31. mars 2022. Vi oppsummerer året ved å tilby et gjensyn med våre mest leste saker.

Enhver som hadde tilbrakt tid på Ibiza med Nils Arne Morka før musklene hans begynte å dø og seigpiningen startet, visste hvordan det kom til å bli:

Mannen sov nesten ikke. Dundret som et godstog fra frokost til bassengklubb, middag, videre til kveldens store konsert, så nattklubb, hjem til soloppgang, redd for å gå glipp av noe, urolig for å søle vekk tid, «sove kan vi gjøre når vi kommer hjem!» kunne han rope mens han danset med én drink i hver hånd.


A-magasinet har fulgt Nils Arne Morkas kamp mot ALS. Resultatet er blitt en dokumentarfilmen «Kunsten å dø». Se filmen ved å følge lenken under.

Les også

Her kan du se dokumentaren om Morka: «Kunsten å dø»


Han hadde gjerne gledet seg i et halvt år til reisen. I land på partyøya i Middelhavet startet showet som vennene ertende beskriver som «litt harry». Store champagneflasker. Digre solbriller. Merkeklær med skrikende logoer.

Den beste maten, de beste klubbene, de beste DJ-ene, det beste av alt.

På partyøya. Nils Arne Morka tilbake på Ibiza senhøsten 2021. Aller mest savnet han å kunne danse slik han gjorde før.

Tilbake til Ibiza

Champagne, klubber og Ibiza var det siste den 35 år gamle trebarnsfaren Nils Arne Morka tenkte på da han ble diagnostisert med ALS i august 2020. ALS er sykdommen uten en kur.

Han brukte all ledig tid på å planlegge: «Hvordan kan jeg gjøre resten av mitt korte liv så bra som mulig?» Dessuten befant han seg midt i en pandemi. Å reise ble vanskelig. Men da høsten 2021 kom, var han vaksinert og hadde ryddet opp i så mange utfordringer at han begynte å leke med tanken om en stor reise. Han ønsket å bli kjørt gjennom Europa i den store kassebilen med «Fight ALS»- merket på. Slik kunne det bli med, alt utstyret han trenger for å bevege seg, puste og sove.

Turister på vei. Utenfor sesong og korona-redusert, men flyene landet likevel hyppig på Ibiza.

Morka delte det seks uker lange eventyret opp i kapitler: Først han og en hjelpepleier, da skulle han trene og være sunn. Til slutt han og familien, da skulle han være pappa og kjæreste. Men midt i: Kunne han dra til favorittstedet sitt på jord? Og ville noen kamerater bli med på det som statistisk sett – ALS-pasienter lever ikke veldig lenge – kunne bli den siste gutteturen?

«Ibiza, I’m coming for you in a f….. wheelchair», skrev Morka før avreisen.

Les hele saken med abonnement