Foto: Henrik J. Henriksen
A-magasinet

Suppe laget på surdeig høres kanskje ikke så godt ut, men kokken elsker det

Zurek er en obligatorisk rett på de tradisjonelle melkebarene. Ingen stor delikatesse, men absolutt en kulinarisk opptur og en kulturell opplevelse.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent

Første gang jeg skulle sette bena mine i en melkebar i Polen, var jeg forberedt på en scene som hentet ut fra Stanley Kubricks film A Clockwork Orange. Heldigvis var det ingen skumle menn i bowlerhatt og bukseseler der, og melken var ikke infusert med dop. Det serveres faktisk få melkeglass på en såkalt «bar mleczny», men snarere piroger, gryter, råkost, pannekaker med ferskost, mange supper og ikke minst zurek: surdeigssuppe.

Den første melkebaren ble åpnet i Warszawa i 1896 av en melkebonde, noe menyen bar preg av: ferskost og surmelk, tradisjonelle supper, gryter og piroger – dumplings fylt med bl.a. ferskost og poteter. Konseptet spredte seg og ble populært blant arbeidere på starten av 1900-tallet. Barene var strippet for servitører og andre unødvendigheter og ble trykket tett til brystet av sosialistene. I sovjettiden fantes det ikke så mange andre serveringssteder. De ble tett assosiert med det kommunistiske diktaturet, og mange av dem stengte etter murens fall.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!