Nå tar du yogatimen ute i naturen

Løft armene. Den ene foten. Pust inn. Og ut igjen.

Yogainstruktørene Ingrid Devor og Sturla Grøtta Grav er på vei opp til Litlefjellet, i hjertet av Romsdalen. Omkranset av Vengetindene, Romsdalshorn, Trollveggen og Blånebba. Tåken henger, men vi vet at de er der, fjellene.

Ingrid Devor og ektemannen Sturla Grøtta Grav underviser begge i yoga.

Vel oppe løfter Devor foten. Armen. Løfter brystet. Grøtta Grav gjør noen forberedende øvelser, så går han opp i hode-stående.

Uteyoga

Yoga har definitivt sprengt seg ut av sære, svette bakrom i byene.

Yoga har kommet seg til fjells og til fjord: I Lofoten tilbys padling og yoga, i Jotunheimen tinderangling og yoga, på Finse yogakurs for både foreldre og barn — og nå kan du til og med lære yoga mens du står på padlebrett eller på dekket til en skute på Svalbard.

Noen må ta yogaøvelsene innendørs:

Les også

De sees på som Norges farligste menn. Nå trener de yoga. Kan det hjelpe dem?

Sturla Grøtta Grav var travelt opptatt med andre aktiviteter. Men så prøvde han yoga likevel. Én gang. Én gang til. Så fikk han et kurs i julepresang.

De siste setningene er resultatet av journalistens observasjoner og research. I tillegg har hun prøvd det selv: Gjort øvelser ved havet. Og bølgene slo mot svaberg og laget den lyden som bølger gjør. En annen gang gjorde hun yoga på et utsiktspunkt i skogen, med varm sol skrudd rett på kroppen.Og hun syns det yoga gjorde med kroppen, ble så forsterket der ute, men hun er jo ingen ekspert, så hun sendte en mail til Ingrid Devor.

Hjemme ute. Sturla flyttet hjem igjen til fjellene og er ute så mye han kan.

Er blitt folkeligDevor forteller at yoga har eksplodert i Norge og Vesten.

— Yogaboblen har sprukket. Jeg trenger nesten ikke markedsføre meg. Alle skjønner at dette er bra for kropp og sinn. De helsemessige effektene er udiskutable. I tillegg får du en ro i livet ditt, sier hun.

Noen timer tidligere har hun sagt «pust inn, pust ut» til en god gjeng veltrente damer som fulgte instruksjonene, inn og ut med yogapusten sin. Midt i Åndalsnes sentrum. Utenfor vinduene var det disse fjellene. Denne blå fjorden. Devor åpnet eget yogastudio her i tindebyen for tre år siden.

Mannen Grøtta Grav kommer fra Isfjorden, ti minutter unna. Friluftsentusiasten vokste opp i fjellene, klatret i dem, sto på ski i dem, ruslet i dem og var så aktiv at det knapt var plass til mer. Det tok to år fra han traff Devor til han prøvde yoga.

- Jeg ville ikke slippe taket i de altoppslukende­ aktivitetene mine. Tenkte det var bortkastet tid, sier Grav.

Yogafamilie. Ingrid Devor ga ektemannen Sturla Grøtta Grav yogakurs i julegave. Nå er begge instruktører.

Ble omvendtMen så prøvde han likevel. Én gang. Én gang til. Så fikk han et kurs i julepresang. Og kontakt med sin egen korsrygg. Nå tenker han at yoga og alle friluftsaktivitetene hans hører sammen.

— Yoga åpner opp, tøyer musklene og gjør noe annet med kroppen, sier han.

I mai i år fullførte også han en yogainstruktørutdannelse. Nå instruerer de begge to, i tillegg til at de har to barn sammen. Grav er også lærer i videregående skole. Yogaøvelsene tar han med inn i kroppsøvingstimene.

De har arrangert noen yogatimer utendørs og sier det er klart at det gir en ekstra dimensjon.

mariusyoga007_doc6lyr4gs3qzoh6swp9gp-yHoaaTm9eU.jpg

— Det å være i naturen er yoga i seg selv. Gir oss mye av det samme som vi søker i yoga. En mental ro, klarhet, balanse - og bevissthet på egen kropp og eget sinn, sier Devor.Og uteyoga kan du definitivt prøve selv. Lær deg et par øvelser. Gå ut på altanen på hytta eller opp på et fjell. Pust. Ligg flatt rett ned på underlaget. La vind eller bølger eller ­måker være lydkulisser.

Og husk den gamle guruens ord: «Gjør du litt, hjelper det litt. Gjør du litt mer, hjelper det litt mer.»

Les også historien om hvordan hollywoodguruen som grunnla Bikram yoga anklages for seksuelle overgrep.