Ingvild Tennfjord: Jeg har oppdaget en perfekt kline-vin

Det er ikke for sent! Du kan sjarmere sokkene av hvem som helst, med disse romantiske vintipsene. Go get them, Tiger!

Les Ingvild Tennfjords vinanbefalinger til valentinsdagen lenger ned på siden. Vi sto i min bitte lille gang i min bitte lille hybel og smilte nervøst til hverandre. Han som senere skulle bli min ektemann, var på besøk for første gang. Og ord­ene våre ble liksom krøkkete og små. Armene hadde ingen steder å gjøre av seg. Så trakk han opp en flaske champagne fra bagen. Og det viste seg å være den smarteste investeringen han noensinne hadde gjort.

Nå hører det med til historien at jeg er litt over gjennomsnittet begeistret for bobler. Hvis det først var en jente han skulle spandere sjampis på, så er nok jeg definitivt rett person. Men dette handler om noe mer. Noen ganger trenger kjærligheten et lite «phoof». Det er lett å glemme akkurat det. Når erobringsfasen først er over, er det enklere å la kjærligheten begraves i et hav av halvspiste matpakker og fulle oppvaskmaskiner. Har du glemt den sitrende følelsen av forventning som sprer seg i magen? Lyden av korker som spretter? Smaken av kjærlighet og vin og det å være beruset av hverandre?

Nå er det snart valentinsdagen. Og det betyr at mange pisker opp et engasjement til å gjøre akkurat det motsatte. Jeg skal i hvert fall ikke være romantisk eller hyggelig, sier de. Handelsstanden, fnyser de. Amerikanisering. Kommersialisering. Så insisterer de på å iføre seg den kjipe pyjamasbuksen med kakaoflekker og se Netflix i sofaen hele kvelden. De tror de har vunnet over markedskreftene. Vel. Du vant ikke din kone.

Jeg tror kjærligheten trenger all hjelp den kan få. For den er sjelden. Skjør. Og himla vanskelig å finne. Bare det å møte noen som er noenlunde i vater og singel, er jo et kunststykke. Tenk på hvor mye som handler om tilfeldigheter. Timing. Tinder.

—  Det finnes noen for alle, pleier min mor å si.

Men det gjør jo ikke det. Kjærlighet deles ikke ut i rettferdige doser. Det er et lykketreff hvis du klarer å fange den. Og det i seg selv er god nok grunn til å feire. Du kan være kjip på mange områder, men å vise dine nærmeste at de betyr noe for deg, er ikke stedet du bør spare.

Jeg har gjort jobben enkel for deg. I en hel uke har jeg lett. Smakt. Gurglet. Og resultatet er seks viner som kan gi kjærligheten akk­urat det dyttet du trenger. Jeg oppdaget en perfekt kline- vin. En annen rødvin som smaker slik Barry White synger. Bobler som er så gode at det risler av lykke nedover halsen. Er du singel? Da handler du inn slik at du er klar den dagen kjærligheten banker på. Jeg husker med gru den gangen den eneste jeg hadde å servere på nachspiel, var en kopp lunken vodka. Det blir ikke romantikk av sånt, vet du. Det blir bare dårlig stemning og venting på en telefonsamtale som aldri kommer. Etter år med prøving og feiling klarte jeg det til slutt. Vi satt på balkongen den kvelden. Det var tropevarme i Oslo. Han skulle bli hos meg hele den helgen og de neste ti årene. Men det visste vi ikke da. Vi visste bare at det går an å være så lykkelig at det nesten gjør vondt.

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger til Valentine-dagen:

L. Bernard-Pitois Brut Reserve 1er Cru Pris: 298 kr.

Karakter: 6

Varenr. 36388201. Bestillingsutvalg.

Å få så god champagne til denne prisen er sjelden. Storselgeren Moët koster hundre kroner mer. Denne dufter av hav, østers og gjærbakst. Fyldig i smaken, eterisk i kroppen. Og daten din kommer til å bli euforisk.

9724801_doc6o9e7tt9as61krq9.png

Soler-Jové Cava Brut Rosé Pris: 124,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 9724801. Basis, polkat. 6

Du kommer langt med billigbobler også. Disse er rosa, sjarmerende priset og gir en herlig følelse av fest. Smaker av røde bær og har en mørkere, jordlige tone jeg liker. Til nachspiel, vorspiel og tapas.

cline_doc6o9e7ugyevbx07xd82.png

Cline Sonoma Coast Pinot Noir Pris: 159,90 kr.

Karakter: 6

Varenr. 3569501. Bestilling, inne på 5 pol.

Endelig! En vin der bruksområdet står på etiketten. Cline er en perfekt klinevin. Silkemyk og sensuell, ekstremt lettdrikkelig og transparent. Vanligvis er California-viner så dyre. Dette er et kupp. Bestill flere flasker når du først er i gang. Min personlige favoritt for tiden.

Naked-on-Rolleskates_doc6o9.png

Naked on Rollerskates Pris: 171,60 kr.

Karakter: 6

Varenr. 540001. Bestilling, inne på 6 pol.

Kan en vin smake som Barry White synger? Denne kan. Fløyelsbløt rødvin som fyller munnen din med smak av mørke, fullmodne bjørnebær. Varm og fyldig, med et sting av vanilje i svelget. Nytes best uten mat, foran peis. Hvis du ikke kommer i stemning av denne, kan ingen hjelpe deg.

Double-Love-Trouble.png

Double Love Trouble Pris: 235 kr.

Karakter: 5

Varenr. 539901. Bestilling, inne på 5 pol.

Planlegger du å imponere med en kjøttrett? Da trenger du denne. Uvanlig druekombinasjon av Nebbiolo og Cabernet Sauvignon. Har en del snerp, men den kjennes finkornet og perfekt i møtet med mat. Raus bærsmak som jeg tror du vil like.

796301_doc6o9e7t1kv2sty94wd.png

Wente Morning Fog Chardonnay Pris: 149,60 kr.

Karakter: 5

Varenr. 796301. Basis, polkat. 2

Fyldig, kremet hvitvins som står i hylla på nesten alle pol. Også denne er et svært godt kjøp fra California. Er deilig å drikke som den er. Har nok kraft til å bære matretter som kylling med soppsaus eller fisk med smaksrikt tilbehør. Kvelden er ung. Nyt!