Vinskolen: Gode kjøp under 150 kroner

Selv vinanmeldere med forkjærlighet for moden Bordeaux og dyre sko, må få hverdagen til å gå opp.

Det er rart hvordan grensene forskyves, er det ikke? Her om dagen vrengte jeg bilen litt for kjapt inn på bensinstasjonen, som hadde hva jeg oppfattet som «lave priser». Samme sum utløste måpende kjever for et halvår siden. Alt blir dyrere nå, kjennes det som. Drivstoff og mat, byggevarer og transport. Men det er ikke bare stigende priser som har endret bevisstheten din rundt vin de siste årene. Noe markant skjedde for mange av dere allerede for to år siden.

Husker du da Bent Høie sa at du maksimalt kunne invitere fem personer i bursdagen din, og at den måtte feires utendørs? Det gjør jeg. Bålpanne og boblejakker. Bursdagssang og blåfrosne fingertupper. Nettopp følelsen av å være frarøvet noe vi tidligere så på en selvfølge, endret pris-sensitiviteten hos mange nordmenn. Det skal litt til.

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger nede i saken.

Men du skal ikke dra lenger enn over grensen til Sverige, før du møter et folk som leser langt nøyere på prislappen enn vi gjør. Faktisk er forskjellene påfallende store mellom våre to ellers så like land. Utvalget i Norge er mer klassisk orientert. Svenskene har større utvalg av vin fra den såkalt «nye verden», som Australia, Sør-Afrika og Chile.

Lenge hadde svenskene organisert hyllene sine etter pris. Her hjemme har region alltid stått sterkt. Det gjør også følelsen av kos og feiring. Ble bryllupsdagen avlyst? Da skal vi søren meg feire med en flaske som er skikkelig bra, er holdningen til mange av dere.

Pandemien endret oss

Så hva skjedde da vi hadde periodisk husarrest, mens covid herjet utenfor? Salget av billige bobler sank markant. De store festene var avlyst, det kan vi tydelig lese av statistikken. Samtidig var flere av dere villige til å betale mer enn tidligere. Pengene man tidligere brukte på restaurant, ble ledet inn i hjemmet. God smak til få personer. Interessen for digitale vinkurs skjøt i været. Folk laget vinklubber med venner på zoom eller teams.

Min teori er, at når folk først har fått sansen for velbehagsfølelsen litt dyrere vin gir, så kan det være vanskelig å gå tilbake. Men nå begynner prispresset virkelig å kjennes. Vi slukker lys og skrur ned varmekablene, mange utgiftsposter trekker ubehagelig mye. Du vet hva jeg tenker: Vi må finne de gode vinene som koster under 150 kroner. Men det er ikke fullt så enkelt som du tror.

Hva ser vi etter?

Som alltid forventer jeg at vinen skal dufte av sunn og gjenkjennelig frukt. Solbær, ikke solbærsaft. Sitron, ikke dusjforheng. Faktisk er det ofte i ettersmaken, at vi skiller de gode kjøpene fra de mindre vellykkede. Etter å ha svelget: Åpne opp munnen og pust forsiktig ut. Kjenner du den stigende følelsen? Friskhet. Vi vil at den skal være pakket inn i smaken av frukt, den skal ikke stikke eller lugge. Merk deg den lille smaken av grapefrukt idet vinen passerer drøvelen. Ettersmaken som ligger på tungen mens sekundene går.

Mens prisene forskyves, blir det vanskeligere å finne de gode kjøpene. Jeg har samlet et knippe. Noen er gamle kjenninger, andre er nye bekjentskaper. Fellesnevneren er at jeg ville kjøpt dem selv. Selv vinanmeldere med en forkjærlighet til moden Bordeaux og dyre sko, skal ha råd til hverdagene. Her har du listen! Den er laget like mye til meg som til deg.


Glad i vin?

  • Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

Dönnhoff Riesling Trocken, Tyskland

Pris: 139,90 kr.
Varenr. 6370701. Basis, polkat. 1
Terningkast 6

Innimellom er det lett å glemme de gamle traverne i hyllen. Men dette er virkelig et supert kjøp! Hvitvin med tilbakeholdt duft av sunn frukt. Salt avslutning. Godt innpakket friskhet. Super til sushi, sjømat eller min favoritt – salte chips.

Pra Soave Classico Superiore, Italia

Pris: 147,90 kr.
Varenr. 4600901. Basis, polkat. 2
Terningkast 6

En leser gjorde denne italieneren umiddelbart til sin husvin forrige gang jeg anbefalte den. Skjønner jeg godt! Kjennes lett i det den kommer inn i munnen. Så kommer kraft, konsentrasjon og smak, som sitter lenge i. En god og rimelig vin, med mange bruksområder.

Mosaic Vinho Verde Rosé, Portugal

Pris: 139,90 kr.
Varenr. 10760501. Bestilling, inne på 6 pol.
Terningkast 5

Mange av årets roséviner har ikke fast hylleplass, nettopp fordi de er sesongvare. Jeg liker at denne er hyggelig priset. Den er mild og rund, med en godt integrert friskhet. Har nok struktur til å takle spekemat, oliven og småretter i solen.

Vinoterra Rkatsiteli, Georgia

Pris: 139,90 kr.
Varenr. 13226301. Basis, polkat. 2
Terningkast 5

Har du fått med deg alt snakket om oransjeviner? Er du nysgjerrig, men også litt redd for bomkjøp? Med denne prisen senker vi terskelen. Ravfarget, med duft av nyper og smak av te. Ren, balansert og vellaget til vegetarretter, lyst kjøtt eller tapas.

Bantu Cannonau di Sardegna, Italia

Pris: 149,90 kr.
Varenr. 11345301. Bestilling, inne på 10 pol.
Terningkast 6

Ah, jeg savner denne på fast hylleplass. Leskende og saftig rødvin, som jeg mente var «fenomenalt god til prisen». Hadde glemt den, men fikk et hyggelig gjensyn nylig. Det kjentes som å møte en gammel venn.

Pedro del Castillo red blend, Argentina

Pris: 119,90 kr.
Varenr. 11151201. Basis, polkat. 3
Terningkast 6

Vi er flere vinanmeldere som har latt oss begeistre av denne rødvinen. Var et supert kjøp da den kostet 139 kr. Nå er den satt ned til 119,90 kr. Smaker av modne bjørnebær, med ettersmak av lakris.