Få flasker. Stive priser. Kø og lotto-følelse. Spørsmålet er: hvor lenge holder fansen ut?
Mandag er det duket for bikkjeslagsmål igjen. Viner i toppklasse fra Burgund lanseres på Vinmonopolet. Mange henger seg opp i de høye prisene. I et land som Norge, er det etter hvert mange som har råd til å betale flere tusen kroner for en flaske vin. Det egentlige bøygen er tilgang. Burgund er et begrenset stykke land. Vinene etterspurt av en hel verden. Ørsmå kvanta av de mest etterspurte varene. Når avlingene i tillegg stadig forminskes, av blant annet vårfrost, sier det seg selv at tilgang overhodet ikke møter etterspørsel.
Sånt appellerer til samlerne og jegerne. Mandag morgen sitter de klar på nett, med flere faner åpne på ulike dingser, for å sikre seg flest mulig sjanser i den loddtrekningen slippet faktisk er. Hva kjemper de om? Duvende hvitviner laget på druen chardonnay. Transparente rødviner laget på pinot noir. De beste viser en imponerende bredde i duft og smak. Silkefølelse i munn. Smaker som endrer seg underveis og klinger lenge i munnhulen. Med årene vil vinen utvikles og danne stadig nye dufter og smaker. Noen få heldige kan følge vinen gjennom en livssyklus.
Les hele saken med abonnement