A-magasinet

Opprørerne fra Swartland. På vei til et Pol nær deg

Midt ute i det hetedirrende slettelandet nord for Cape Town ligger det et fjell, en søvnig landsby. Og noen vin-hippier som mikser revolusjon i glassene. De er på vei til et pol nær deg.

  • Geir Salvesen

Poster fra de revolusjonære. Men vinene er mer i balanse enn hva bildet tyder på. Foto: Swartland Revolution

Septembernyhetene på Vinmonopolet. Der er det satsing på et mer ukjent område i Sør-Afrika.Den første gangen jeg styrte leiebilen vestover og nordover fra Paarl i Kapp-provinsen og skulle til Riebeek-Kasteel i Swartland, lurte jeg på om dette kunne være riktig. Et nesten goldt, ødslig landskap med hetebølger veltende opp fra det smale asfaltbåndet. Hadde det ikke vært for beitende sauer og gyldne hveteåkre, minnet det mer om en ørken enn et sted der man kunne dyrke vindruer.

Men så — i det fjerne et fjell rundt en forhøyning i landskapet, så dukker det opp et hvitt kirketårn blant klorofyllgrønne trær og det lille søvnige senteret i Riebeek-Kasteel, som stedet heter, ved foten av Kasteelberg. Ukjent for de fleste, i hvert fall sammenlignet med berømte vinnaboer som Paarl, Stellenbosch, Franschoek og det mer nærliggende Malmesbury.

Også ukjent for de fleste er at det er i dette knallvarme området hvor en av de store vinrevolusjonene i Sør-Afrika har funnet sted i nyere tid. Den blir drevet av folk som Eben Sadie (han var den første)(egentlig var det Charles Back fra Fairview - mannen bak Goats do Roam-serien og mannen som først ansatte Eben Sadie som vel var den første til å utnytte potensialet) , Badenhorst, Rall, Lammershoek og Mullineux, for å nevne noen.

Usminket sannhet

Ok, da. Alle kan gå ut og proklamere revolusjoner, noe de altså har gjort. Men hva ligger det i det? Jo, at dette skulle være regionalt sterke produkter med minimal intervensjon fra vinmakerne. Vinen skal egentlig lage seg selv, ikke sminkes med for mye fat. Felles regler, som opprørerne i Swartland Independent Producers har satt opp for seg, innebærer blant annet null tilsatt gjær, null tilsatt syre, null tilsatt tannin, bare 25 prosent nye fat (og bare europeiske).

Ut av dette skal det komme terroir-pregede dråper som skal ha naturlig leskende syrer, balanserte viner som ikke er for alko-sterke. Det er ikke alltid det klaffer, men som regel gjør det det.

Vinmonopolet satser altså sterkt på disse nyhetsdråpene og for dem som leter etter nye opplevelser i glasset, er dette midt i blinken. Det er stort sett endrueviner fra Syrah og Grenache, Mourvedre og Carignan på rødvinssiden og Chenin Blanc Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier og Clairette Blanche på hvitvinssiden. Samt noen blandingsviner. Og hvis det nå sprang opp noen Rhône-konnotasjoner i hodet under oppramsingen av disse druetypene, stemmer det godt. Det er Rhône som er referansen i Swartland selv om de nok også leter litt etter identiteten.

Adi Badenhorst er en av de nye og hippe vinmakerne fra Swartland. Polet satser tungt på ham i September-nyhetene. Foto: Maree Louw Photography

Rød mikstur

Ellers er september-nyhetene på Polet preget av satsing på fullstendig umoden Riesling Grosses Gewächs — GG-viner - fra Tyskland i 2014-årgangen. Det er er bare Groebe som lar seg drikke nå, resten er for kjelleren. Og så er det noen stilkbomber fra den vanskelige Nord-Rhône-appellasjonen St.Joseph som visstnok skal være viltviner, men som ikke egner seg til det i det hele tatt. Skuffende. Det burde vært mer viltvinfokus nå som jaktsesongen nærmer seg.

Så har Polet valgt ut noen moderne, røde spanjoler med fruktighet fra mindre kjente vinområder. Her er det absolutt noen godbiter for deg som vil ut av Rioja-sfæren.

Denne gang tar jeg bare med basisnyheter, og sprer BU-nyhetene utover høsten.

(Så hører det med til min første Swartland-tur at mannen jeg skulle besøke - Danie Malan på Allesverloren - akkurat hadde hatt en vin-oversvømmelse i kjelleren og sto til oppover støvlene i vin og drueskinn og prøvde å berge årsproduksjonen sin. Jeg måtte dra tilbake til Cape Town uten å ha fått vekslet et ord med ham. ).

BA=Basisutvalg

BU=Bestilllingsutvalg

Alk=Alkoholprosent

Etikettene på noen av pol-nyhetene. Foto: Geir Salvesen

SWARTLAND

Hvitvin

Karakter 6 Hvite glass

919701 Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2014, Mullineux Family Wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 154,-, 86 poeng

En ganske aromatisk Chenin-blanc versjon med liflig, blomsteraktig parfyme, bare naturgjær er brukt, en håndverksvin, mye friskhet, lang, krydret, steinfruktpreget finish. Litt røyk i finish. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7. Alk: 13,5

Karakter 6 Hvite glass

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2014, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 156,90, 86 poeng

Gule modne plommer, banan, mango. Men bare streif, og nok friskhet. Lukter sommer, noe fruktsødme som er balansert av fin syre og krydder i finish. Laget på 60 år gamle vinstokker. Trøkk, uten at det blir for mye. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7. Alk: 13,5

Karakter 6-Hvite glass

2773401 Wildehurst Chenin Blanc 2014, Wildehurst Wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 167,90, 85 poeng

Lys strågrønn, duft av melne epler og modne stikkelsbær, rik og moden i smaken med skikkelig konsentrasjon, klar fedme i midtpartiet, så krydder i finish. Vellaget, men litt svær kanskje. Kanskje ikke. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7. Alk: 13

Rødvin

Karakter 6 Røde Glass

2323701 A.A. Badenhorst Mourvèdre 2014 A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 179,90, 88 poeng

Tett, mørk, litt fløtete kvalitetsfrukt med modne bjørnebær og moreller og krekling, litt lær og lakris også. Dette kan bli en strålende viltvin, og er allerede en strålende all round-vin med alt i balanse, egentlig. Mye kraft. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 15-17. Alk: 13,5

Karakter 6 Røde glass

1695601 A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2013, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 159,90, 87 poeng

Veldig god duft med tykk, mørk, allikevel frisk bærfrukt, også plommer, bjørnebær, solbær, blåbær, krekling, langt og saftig midtparti. Kjempegod vin til — alt, nesten. Lang finish? Absolutt. BA. Drikk: Nå-2020.Temp: 15-17. Alk: 13,5

Karakter 4 Røde glass

1695801 A.A. Badenhorst Red Blend 2012 A.A. Badenhorst family Wines, Swartland, Sør-Afrika. Kr 249,90, 86 poengTettere på farge, sval aroma av mørke bær, mer tanniner som allikevel er modne, 75 prosent Syrah i denne pluss odde druer, sparker godt i munnen med tjære og lær som elementer. Typisk kjøttvin, dette. BA. Drikk: Nå-2022. Temp: 15-17. Alk: 13.

ANDRE NYHETER I BASISUTVALGET

Karakter 5 Røde glass

7478301 Joseph Drouhin Chambolle-Musigny 2012, Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrike. Kr 409,-, 88 poeng Moden, ganske konsentrert, Pinot-frukt med elementer av jordbær i fruktbildet, tanninene er helt smeltet inn. Dette er en vin som bare vil deg godt. Ukomplisert og samtidig god burgunder. Men det koster jo alltids litt derfra. BA. Drikk: Nå. Temp; 12-14. Alk: 13.

Karakter 5- Røde glass

2299901 Ch. Paveil de Luze 2012, Margaux, Frankriek. Kr 237,-, 86 poeng

Sjarmerende og i hvert fall rimelig, Margaux-vin med et småpent aroma- og duftbilde, god friskhet og syre og bra eleganse med rød bærfrukt, kirsebær og bringebær. Fin Margaux-intro til den mest elegante og blomsterduftende appellasjonen i Medoc. BA. Drikk: Nå-2018. Temp: 15-17. Alk: 13.

Karakter 5+ Røde glass

2840901 Bersano Generala Barbera d'Asti Superiore Nizza 2009, Bersano, Piemonte, Italia. Kr 219,90, 87 poeng

En slags super-barbera, dette, med fullt trøkk, laget av klart modne druer og med klar fatlagringsstøtte. Den utviklede tonen gjør dette til en mulig viltvin. Varm skogbunn, litt lær. . Bra vin, det. BA. Drikk: Nå. Temp: 15-17. Alk: 14,5

Karakter 6 Røde glass

2851501 Bodegas Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 Bodegas Barahonda, Yecla, Spania. Kr 124,90, 81 poeng

Her er det mye moderne, spansk smak for lite penger. Svakt grummistrikk på duft, går bort ved lufting, så en sjarmerende, rødbærsfruktig, saftig midtparti med passe tanninstøtte og ellers ungdommelig stil. En vin med det lille ekstra til den prisen. BA. Drikk: Nå Temp: 14-16, Alk: 14

Karakter 5 Hvite glass

2865901 Groebe Westhofener Kirchspiel Riesling Trocken GG 2014, Weingut K.F. Groebe, Pfalz, Tyskland. Kr 275,-, 87 poeng

Denne henger fint sammen, knastørr pga høy syre, slank, kjølig, mer nord-europeisk frukt og med fin mineralitet. Prisen er også bra så dette er et bra kjøp. Må i kjelleren. BA. Drikk: 2017-2025. Temp: 5-7. Alk. 13

BU-NYHETER

Her er det veldig mye interessant. Så mye at det må spres på flere vinspalter. Men her er noen få:

Karakter 5 Hvite glass

1753301 Perret Condrieu 2013, Andre Perret, Rhone, Frankrike. Kr 359,90, 88 poeng

Hvit Rhône er ikke så vanlig, men desto mer spennende. Veldig parfymert på duft, men ikke for mye. Blomster og sommerfrukter, solid fylde men med nok friskhet, tørket fersken og aprikos i aromabildet, noe kalk og mineralitet helt i underkant. Lang finish. Sjarmerende. BU. Drikk: Nå-2023. Temp: 5-7. Alk 13,5.

Karakter 6 Hvite glass

4802501 Pietramarina Etna Bianco Superiore 2011, Benanti , Sicilia. Kr 299,90, 89 poeng

Årgangsbytte på denne flotte, mineralske hvitvinen fra Sicilia hvor du oppdager røkslør på duften, ikke rart at denne kommer fra vulkangrunn. Ellers: Grønne epler og plommer. Bombardert av alt vulkansk. Veldig gamle vinstokker. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 8.10. Alk: 12,5

Karakter 5- Hvite glass

2836601 Opere Serenissima 2012, Musserende, Villa Sandi, Veneto, Italia. Kr 289,90, 86 poeng 5- Hvite glass

Svakt grønnlig farge med duft og smak av – friske druer og litt stikkelsbær og epler. Tørr, ren og pen og med noe midtfylde. Pen sødme/syre-balanse med en ikke helt knastørr frukt, men tørr nok. Grei til skinke og røkelaks. Og for så vidt også aperitiff. Godt forsøk på å lage en tradisjonell sjampis-kopi fra området som ellers er mest kjent for Prosecco. BU. Drikk: Nå. Temp: 4-6. Alk: 12,0

Karakter 6 Hvite glass

4245701 Billaud-Simon Grand Cru Les Preuses 2010, Bourgogne, Frankrike. Kr 519,-, 91 poeng

Veldig bra. God fylde og struktur, noe fat på bunnen, men litt glycerolaktig og fet, mye steinfrukt. Ganske åpen og moden nå. Har alt, egentlig. Topp årgang. BU. Drikk: Nå. Temp: 6-8. Alk: 13,0.

Karakter 5 Røde glass

2832901 Les Voisins Pinot Noir 2012, Copain, California. Kr 329,-, 87 poeng

Flott, fleskete frukt med jordbær og moreller i aromabildet. Ganske varm fruktighet, kan minne om en Volnay, ørlite syltetøy, men ikke så mye at det skjemmer. Bra den, mye Pinot for pengene. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16. Alk: 13,5

Karakter 6- Røde glass

4348502 Vega Sicilia Alion 2011, Ribera del Duero, Spania. Kr 499,-, 90 poeng

Mørk som natten, utrolig trøkk på den, tykk i stilen, men ikke for svær, mørke, kompakte, modne bærslag. Veldig lengde. Lær selvsagt. En Ribera-vin som kan drikkes nå, eller slipe seg litt mer av. BU. Drikk: 2016-2026. Temp: 15-17. Alk: Ukjent

LUKSUSKLASSEN

Karakter 6 Hvite glass.

1587601 Domaine Leroy Meursault Perrieres 2011, Bourgogne, Frankrike. Kr 2100,- 94 poeng

Hva finnes der oppe i vinverdenens topp? F. eks denne. En Meursault som går utenpå omtrent alt jeg har smakt. Subtil, elegant, hvite blomster og stein, veldig finurlig eiket, her får man masse eleganse sammen med mineralitet og lengde. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 8-10. Alk: 13,5.

Karakter 6 Hvite glass

5019801 Taittinger Comte de Champagne, Musserende, Frankrike. Kr 1600,-, 93 poeng

Må være med i luksusklassen blant Cristal og Dom Perignon og Krug. Svakt soppreget duft og smaksbilde, mye smak samtidig som at den er elegant, veldig dybde, kremete i midten. Laaang finish. Et lite under av en Champagne som spiller på så mange strenger samtidig. BU. Drikk: Nå. Temp: 6-8. Alk: 12,0

Karakter 6 Røde glass

2874501 Côte Rôtie La Mouline 2011, E. Guigal, Rhône, Frankrike. Kr 2200,-, 92 poeng

Kultvin, dette, fra Rhône. Veldig viltvin, flotte saker med miks av litt utviklet og litt ung morellfrukt, mest røde bær her, plommer også, intelligent fatbruk. Ganske åpen og lettdrikkelig. Men noe tanniner gjør at den trenger lagring. BU. Drikk: 2016-2026. Temp: 15-17. Alk: Ukjent.

STYR UNNA DISSE

Ny spalte i dag. Tre viner du absolutt bør holde deg unna i septemberslippet. Det var egentlig mange flere, men her er noen:

  1. Balthasar Ress Schloss Reichartshausen Riesling Kabinett 2014, Rheingau.

Forferdelig søtt skvip med nesten vandig farge. Nei og nei.

  1. Domaine les Alexandrins Saint Joseph l'Arène de Coeur 2013, St. Joseph, Rhône.

Stilker, tanniner og umoden frukt.

  1. Altareggia Primitivo Puglia, 3 ltr. Bag-in-Box, Altareggia, Puglia, Italia.

Gummiaktig på duft og smak, smaker som Sharp's solbærdrops.

FLASKEPOST

Kommentar: Angående Chianti-sak i Aftenposten. Ikke bare dine vinanmeldelser er gode og nyttige å lese. Var senest på polet i dag og prøvde å skaffe meg noen av de anbefalte Chianti-vinene, men dessverre, de var utsolgt fra importøren.

Men også dine innledende bekrivelser av landskaper, vinmarker og vinmakere m.m. er riktig fine. Da vil jeg dog bare bemerke at et landskap preget av mange åser ikke er åsbefengt. Vinstokkene kunne vært vinlusbefengt eller landsbyen pestbefengt, men altså ikke åsene mener nå jeg. Snakk med Per Egil Hegge.

Svar: Per Egil Hegge vil nok vite at jeg strekker språket – som regel med vilje. Slik som her. Å bruke befengt i en ny sammenheng, øker betydningsbredden. Men håper du får fatt i noen av de gode Chianti-dråpene!

Relevante artikler

  1. A-MAGASINET

    Salvesens siste spalte

  2. A-MAGASINET

    Geir Salvesen drar til Sør-Afrika og finner toppviner

  3. A-MAGASINET

    Disse vindruene smaker ypperlig til tradisjonell norsk julemat

  4. A-MAGASINET

    De aller beste grillvinene

  5. A-MAGASINET

    Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

  6. A-MAGASINET

    Er dette ett av Norges beste hvitvinskjøp akkurat nå?