A-magasinet

Episode 3 av Foreldrekoden: Slik blir du en god leder for dine barn

Slave eller sjefen i familien? I denne episoden får du råd om hvordan du blir en sunn og god leder for egen flokk. Og hvilke feller du absolutt ikke må gå i.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Er du en autoritær sjef eller en engstelig fugleunge? Ingen av delene er ideelt, ifølge psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.

I tredje episode av Foreldrekoden er nettopp lederskap i familien tema.

NB: Vi jobber med å løse en teknisk feil i Aftenposten-appen. Podkasten fungerer best å spille av i nettleser eller her via Acast. Det kan være problemer med avspillingen i app på telefon.

 • Hør episoden her:

Mens man i arbeidslivet dynges ned av tilbud om lederkurs, må man i eget hjem i stor grad prøve seg frem på egen hånd. Og ikke nok med det, i de fleste familier er det to ledere.

– Delt lederskap er krevende. Nøkkelen er tillit, sier Montgomery.

Når det koker og du er uenig i partnerens løsning på problemet, er det én ting som gjelder, ifølge Montgomery: Gi hverandre «slack».

– Vær til hjelp eller gi tips i stedet for å kritisere. Det sistnevnte er med på å gjøre den andre til en dårlig medspiller, sier hun.

Montgomery tror mange mødre har en tendens til å være for streng med fedres måter å løse ting på.

– Mange kvinner føler fort at menn gjør ting feil, mens det de gjør faktisk er helt OK. For å fungere sammen må du aktivt tenke: «Hm, sånn kan det også gjøres», sier hun i dagens episode.

 • Fikk du ikke med deg forrige episode om gutter og følelser? Lytt til den her:

NYHET: Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Vi håper dette kan bli en arena for gode diskusjoner og råd om barneoppdragelse. Bli med!

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Familie
 2. Barn
 3. Hedvig Montgomery
 4. Podkast