A-magasinet

Han felte Islands statsminister

Journalist Jóhannes Kr. Kristjánsson holdt tett om Panama-hemmeligheten i 10 måneder før intervjuet som skapte kaos på Island.

  • Øyvind Nordli
Kanskje er han Islands mest etterspurte mann om dagen. Jóhannes Kr. Kristjánsson blir nedringt etter at han laget TV-dokumentaren som felte Islands president denne uken.
  1. mars 2016 setter statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson seg i en stol foran et TV-kamera og en journalist fra SVTs Uppdrag granskning. I bakgrunnen venter
I ti måneder jobbet han mot dette intervjuet her. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blir konfrontert med familieselskap i skatteparadis.

gravejournalisten Jóhannes Kr. Kristjánsson. I ti måneder, og opptil 18 timer i døgnet, har Kristjánsson jobbet mot dette øyeblikket. Statsministeren er angivelig invitert for å snakke om Islands økonomi, men halvveis i intervjuet blir spørsmålene nærgående. Såpass nærgående at Gunnlaugsson tydelig ubekvem forlater rommet.

I stedet for å svare på Kristjánssons siste spørsmål sier han, idet han går ut døren:

- Hva slags drama er det du prøver å lage her?

Jobbet i skjul på en hytte

Søndag 3. april ble intervjuet vist på islandsk TV. Tre dager senere gikk statsministeren av. TV-dokumentaren til Jóhannes Kr. Kristjánsson har skapt politisk kaos på sagaøya. Finansministeren, innenriksministeren og flere politikere kan følge med i dragsuget etter avsløringene.

Aftenposten på Island: Øyvind Nordli (journalist) og Ørn Borgen (foto).

- Jeg hadde aldri noen agenda om at Gunnlaugsson skulle gå av som statsminister. Jeg ville bare fortelle hele historien. Hvor stort omfanget var, forsto jeg ikke før det hadde gått en stund, sier journalisten.Rett utenfor Borgarnes, en times biltur fra Reykjavik, ligger en enslig hytte. Her, bare omgitt av mektig islandsk natur og ubarmhjertige vindkast, hadde Jóhannes Kr. Kristjánsson sitt skjulested. Her jobbet han i all hemmelighet med materialet fra de lekkede Panama Papers. Ti måneder tok det. Bare kona visste at han gravde frem bevis på at Sigmundur Davíð Gunnlaugsson og kona Anna Sigurlaug Pálsdóttir i skjul eide postboksselskapet Wintris Inc, som var registrert i et karibisk skatteparadis.

- I hytta kunne jeg legge alle dokumentene trygt utover bordet etter hvert som alt vokste frem. Jeg forsto at denne saken ville forandre livet til meg og min familie, sier Kristjánsson.

Etter finanskrisen i 2008 gikk Sigmundur Davið Gunnlaugsson knallhardt ut mot utenlandske kreditorer og deres millionkrav mot kollapsede islandske banker. Han red høyt på en bølge av misnøye, og i 2013 ble han valgt til statsminister. Men ingen visste at han selv hadde opprettet et selskap som krevde millioner av de samme bankene. Wintris Inc. ble opprettet i Gunnlaugsson og konas navn i 2007 for å forvalte hennes familiearv verd 80 millioner norske kroner. Han fortalte aldri om sin tilknytning til Wintris Inc., hverken til velgerne eller andre folkevalgte på Island. Selv om statsministeren og hans kone ikke er anklaget for å ha gjort noe ulovlig, klinger ord som skatteparadis, hemmelighold og dobbeltmoral dårlig i islandske ører.

Under intervjuet 11. mars i år viste journalist Kristjánsson frem et dokument fra nyttårsaften 2009. Et A4-ark som bærer Gunnlaugssons signatur viser at han solgte sin halvdel av firmaet til kona for én dollar. Statsministeren nektet å svare på om han kjente til selskapet.

Siden har henvendelsene haglet inn til Islands nest mest etterspurte person — etter statsministeren.

- Se her, sånn er det nå, sier Kristjánsson og viser Aftenposten mobiltelefonen sin. På bare noen minutter har meldinger og henvendelser haglet inn.

- Akkurat nå er den hytta rekreasjon, et sted jeg kan være litt alene og forsøke å nullstille hodet etter alt som har skjedd.

Mistet datteren sin i overdose

Det var i juni i fjor han fikk telefonen. Kristjánsson sitter i bilen på vei hjem. Han er i ferd med å starte sitt eget TV-selskap, Reykjavik Media, sammen med Aðalsteinn Kjartansson, som har sagt opp en sikker jobb. Han tenker på alle utfordringene de står overfor, da smarttelefonen rister i innerlommen. Lederen i nettverket til The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) ringer. Kristjánsson kjører inn til siden og stopper.

- Ok, Jóhannes, vi jobber med et stort prosjekt, det største vi har hatt til nå. Din statsminister er knyttet til et postboksselskap i utlandet. Er du med?

I 1985 var Kristjánsson med på å lage sitt aller første magasin: Duran Duran. Da han gikk på videregående, publiserte han et magasin på samtlige skoler. Siden har han jobbet med journalistikk, de siste 15 årene med gravejournalistikk. Avsløringene har gjort Kristjánsson til rikskjendis på Island. Han har flere ganger brukt kontroversielle virkemidler, som å filme med skjult kamera for å avdekke et svart våpenmarked. Men aller sterkest inntrykk gjorde journalisten på sitt eget folk da han laget en dokumentar med utgangspunkt i sin egen familietragedie. I 2010 døde hans eldste datter av overdose, bare 17 år gammel. Trebarnsfaren gikk ut med et videokamera for å finne ut mer om narkotikaavhengighet blant unge mennesker.

- Alle i miljøet visste at jeg var faren hennes. I tre måneder vandret jeg alene med et håndkamera. Seks programmer ble vist på TV, forteller han.

Nå, seks år senere, står han ved siden av bilen sin og blir overrumplet av telefonen han får. Av størrelsen på det nye graveprosjektet som blir presentert for ham.

- Fint. Da er du med. Jeg sender deg en kryptert e-mail om neste steg, sier stemmen i den andre enden.

Dagen etter får Kristjánsson beskjed om å møte opp på ICIJs hovedkontor i Washington 30. juni, sammen med flere andre journalister. Her begynner arbeidet med Panama Papers, som om noen måneder skal felle Islands statsminister.

Supportere for hverandre

Jóhannes Kr. Kristjánsson sa ikke noe om telefonsamtalen. Ikke med en gang. Men etter hvert fikk kona vite litt. Å utfordre mektige topper innen både politikk og business kan få konsekvenser.

- Hun blir hele tiden knyttet til hva jeg driver med, og var redd for sin egen jobb. Samtidig er vi verdens største supportere for hverandre. Hun ga meg et klapp på skulderen og sa: Kjør på!

Journalisten fikk tilgang til de lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, la alt annet arbeid til side og viet dem sin fulle oppmerksomhet.

I oktober, fire måneder etter at gravejobben startet, befant han seg på hytta. Klokken hadde passert midnatt, og han skulle bare sjekke mailen en siste gang før han skulle hoppe til køys. I en ny e-post fant han opplysninger om at statsministeren og hans kone, samt finansministeren, innenriksministeren og flere andre politikere sto på kundelisten til Mossack Fonseca.

- Da jobbet jeg til klokken 06.00 på morgenen. Jeg trengte ikke kaffe, adrenalinet styrte meg helt.

Arbeidsdagene varte i 18 timer. Ingen venner ringte. De visste at kameraten var inne i en boble. Moren spurte om han skulle ha mat, om han trengte noe, men nei. I stedet begynte han å snakke med personer i det statlige TV-selskapet RÚV. Der fikk en kollega se igjennom materialet og et utkast til TV-dokumentaren.

- Han ringte og sa at han ikke fikk sove etter å ha sett igjennom alt. Da forsto jeg hvor stort dette kom til å bli.

Problemet var bare at pengene begynte å ta slutt. Å drive gravende journalistikk betyr lange perioder uten inntekter, og rett før jul var Kristjánsson blakk. 44-åringen hadde ikke en krone i lommeboken. Men han hadde tre barn hjemme og en kone som gledet seg til jul. Han måtte ta ekstrajobb som frilanser i et magasin.

- Vi reddet julen med de pengene!

Har ikke lært noe

Drøyt tre måneder senere piper smarttelefonen nærmest konstant. Journalisten har nesten ikke sovet de siste dagene, og han måtte ta seg et par kopper kaffe for å våkne denne morgenen. Vi sitter i en hotell-lobby i Reykjavik mens journalister fra hele verden forsøker å få tak i ham. De vil høre mer om hvordan han laget TV-dokumentaren som rystet Island i grunnvollene.

Søndag kveld, samtidig med at innvidde medier verden over slapp nyheten om Panama-papirene, ble filmen vist på islandsk TV. Ryktene om det som skulle komme, hadde da versert i flere dager. Før, under og etter sendingen kokte sosiale medier over med hissige reaksjoner fra sjokkerte islendinger.

Óskar Steinn Ómarsson viste klart hva han mente om Islands statsminister under demonstrasjonen.

Aftenposten så det timelange TV-programmet sammen med medlemmer av Ungir Jafnaðarmenn, en ungdomsbevegelse lik AUF i Norge. De reagerte, som så mange andre, med hoderisting, oppgitt latter og raseri. Etterpå var de skamfulle på Islands vegne, og beklaget overfor Aftenposten at de hadde slike ledere.- Mange av de samme politikerne fra bankkollapsen for åtte år siden styrer fortsatt landet vårt. De ser ikke ut til å ha lært noe som helst, sier Þórarinn Snorri Sigurgeirsson.

STERKE REAKSJONER:

Les også

Her ser de statsministeren bli konfrontert med skatteparadis-avsløringer - i dag går de ut i gatene for å felle ham

Dagen etter, mandag denne uken, ble det organisert en demonstrasjon foran parlamentsbygningen. Alltinget ble åpnet etter påsken, og opposisjonen gikk rett i strupen på statsminister Gunnlaugsson. Drøyt 2000 mennesker var ventet til folkemøtet. Det kom over 22.000. Murveggen på Alltinget ble «pyntet» med egg, tomater, bananer og skyr (yoghurt), men på kontorene sine dro politikerne igjen gardinene foran et rasende folk.

Tirsdag gikk Gunnlaugsson av, men demonstrantene krever mer. Denne uken er det blitt arrangert nye demonstrasjoner hver dag. Arrangørene lover å fortsette helt til hele regjeringen går.

- Alle feil er begått

Protestene mot statsministeren skapte historiske høyder. Over 22.000 mennesker var i gatene i Reykjavik mandag.

Mandag forsøkte Kristjánsson å komme seg ned i sentrum av Reykjavik for å se på folkehavet. Mest av alt for å observere tidenes største demonstrasjon på Island, utløst av hans egen dokumentar. Han måtte bare gi opp.- Mange stoppet meg for å snakke, og stemningen var veldig opphisset.

- Har du snakket med statsministeren etter intervjuet?

- Nei.

- Har du tenkt på hvilken situasjon han og familien har havnet i?

- Jeg har tenkt mye på dem. Paret har små barn, og en slik historie påvirker en hel familie. De har hatt mange muligheter til å svare på hva som er kommet frem, men har bestemt seg for ikke å si noe.

Kristjánsson mener hele staben rundt statsministeren har sviktet.

- Hele denne saken vil i ettertid være et eksempel på hva du ikke skal gjøre.

FRYKTER MER:

Les også

Islendinger om avsløringene: - Det kan komme til å eksplodere

Før Jóhannes Kr. Kristjánsson møtte Aftenposten, ble han oppringt av en engasjert venn. Han var overbevist om at «det enkleste statsministeren kunne ha gjort, var å snakke med mediene dagen etter intervjuet. Han burde hatt en pressekonferanse, der han sa: «Vel, jeg dummet meg ut i går, jeg oppførte meg som en idiot, men her er jeg, og jeg vil fortelle dere alt jeg vet om Wintris.»

- Da kunne han ha oppnådd en viss tilgivelse, tillegger Kristjánsson.

- Hvorfor skjer slikt på Island, bare åtte år etter bankkollapsen?

- Vi gjorde veldig mye bra for å finne en forklaring på hvordan bankkrisen kunne skje. Nå er vi blitt reddet av all informasjonen i Panama Papers. Hadde vi ikke fått denne kunnskapen, ville vi heller ikke visst mer om hva disse ministerne og politikerne virkelig har gjort. Men alle som trodde manglende etikk var et tilbakelagt stadium på Island, må dessverre tro om igjen.

Folkefinansiering av gravejournalistikk

Gravejournalisten må tilbake til sitt lille kontor i Reykjavik. Det er politisk kaos i landet, men for første gang på lenge tjener Jóhannes Kr. Kristjánsson penger. Etter TV-dokumentaren har han fått henvendelser fra folk som vil støtte arbeidet hans økonomisk. Sammen med kollegaen sin har han opprettet Reykjavik Media, som skal spesialisere seg på uavhengig, undersøkende journalistikk.

Selskapet skal finansieres ved «crowdfunding», eller folkefinansiering. Kristjánsson har opprettet en nettside der interesserte kan støtte Reykjavik Media økonomisk. Mindre enn tolv timer etter at dokumentaren hans ble sendt på TV, var prosjektet mer enn fullfinansiert.

- Jeg er så glad at jeg nesten ikke finner ord, sier Kristjánsson.

Kaffetrakteren på kontoret er hans egen. Alt av datautstyr har han måttet låne av venner.

- Nå skal jeg for første gang kjøpe meg mitt eget kamera og min egen PC!

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Panama papers