Foto: Trygve Indrelid
A-magasinet

Hjem til jul

Ja, han er sønnen til sin mor. Når Olav Svarstad Haugland står på scenen i Oslo, flytter han alltid inn i barndomshjemmet.

 • Anette Aasheim
  Journalist

— Her på kjøkkenet er det fint lite som er gjort siden jeg ble født. Det har alltid vært sånn som det er nå, så lenge jeg kan huske.

Vi satt ofte her på kjøkkenet, men diskuterte sjelden politikk. Det gikk mye i fotball. Moren min jobbet mye. Faren min laget derfor mye mat, alle hverdagsmiddagene. Når han var på jobb, var det jeg som laget maten. Det ble mye Grandiosa. Og pasta. Mor sto for søndagsmiddagene. Hun var veldig glad i å putte rosiner i ting. Rosiner var hennes hvitløk.

Spørsmålet dukker gjerne opp tidlig i samtalen. Mange er nok overrasket over at sønnen til Valgerd Svarstad Haugland ble komiker. Hun fremstilles jo ikke som den morsomste politikeren. Folk tror hun er veldig gammeldags kristen, at jeg har vokst opp i en indremisjonsbygd der øl aldri sto på bordet.

Ribbe og fotball 2. juledag

— Julaften får vi besøk av tante, onkel og kusiner. Da spiser vi alltid pinnekjøtt. Men 2. juledag er den store dagen. Boxing Day og full familiefest! Da spiser vi ribbe og ser på fotball. De som er interessert i fotball, sitter i sofaen og ser alle kampene. Resten sitter rundt stuebordet og spiser.

Kjøkkenet det beste samlingsstedet

— Når man er på fest, er det morsomste å være en del av kjøkkengjengen. En mulighet til å slippe fri fra alle kjedelige samtaler i stuen. Jeg synes forøvrig at alle økonomer bør få seg en hobby sånn at de kan snakke om noe spennende på fest.

For mye ølsnobberi

— Det enkleste er ofte det beste. Jeg møter altfor mange ølsnobber: «Har du drukket det nye 7 Fjell-ølet? Jeg kjøpte noe på Polet du bare MÅ smake.» Alt handler om å oppdage det nye, store først, ha det beste og mest ukjente ølet. Etter to-tre av disse fancy ølene er det lett å glemme hvor godt det smaker med en helt vanlig øl, en helt vanlig Hansa. Jeg må minne meg selv på det noen ganger.

Kjøper full pakke, ferdig tacosett

— Man slutter vel aldri å spise taco? Å prøve nye smaker er gøy, men jeg ender alltid opp med å spise det samme. Jeg kjøper alltid et ferdig tacosett, bedre taco-krydder får man ikke. Det inneholder sikkert altfor mye salt, men det fungerer for meg!

Brødbakemaskinen i skammekroken

— Favorittredskapet mitt er er hvitløkspresse. Folk sier: Bruk kniven! Men det er oppskrytt. Flere millioner husstander kan ikke ta feil. Jeg stoler ikke på ekspertene, bruker alltid hvitløkspresse. Brødbakemaskinen putter jeg i skammekroken. En genial oppfinnelse, men brødet ble så godt at jeg la på meg mange, mange kilo. Et redskap jeg aldri noensinne kommer til å bruke igjen.

Du kan ikke vaske opp, sier du?

— Jeg pleier derfor alltid å lage maten. Rengjøring handler om kunnskap, der er jeg i en læringsprosess. Jeg har rett og slett ikke øye for det. Bare det å vaske over kjøkkenbenken, få den rette fuktigheten i kluten, er ikke lett. Litt støv og smuler må man tåle, synes jeg.

Min meny:

— Spaghetti carbonara: Jeg bruker alltid pastaskruer, da setter sausen seg skikkelig. Mens pastaen koker steker jeg bacon, blandet med sopp og løk. Deretter blander jeg dette med pastaskruene. Jeg bruker mange eggeplommer, nok til at jeg synes det ser bra ut. I tillegg bruker jeg en overdose parmesan, peprer godt. Fløte dropper jeg.

Les mer om

 1. Kjøkkenveien

Kjøkkenveien

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Stjernekokken gleder seg til å bruke to måneder gammel melk

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Litteraturprofessoren skammer seg ikke over å være kresen. – Mynte til hvit fisk det var avskyelig.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Kåre Magnus Bergh prøver fortsatt å finne ut av hva han skal bli. Han har en spesiell drøm.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Monica Csango: – Det er utrolig hvor mange matregler noen har. Kan du ikke spise det du får servert, bli hjemme!

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Etter å ha vært på et slakteri klarte hun ikke lenger å spise en av favorittrettene

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Sjefen for Deichman Bjørvika: – Jeg kan gå en dag uten mat, men ikke en dag uten å lese