Vinskolen: Nå velger nordmenn viner med mindre sukker

Sakte, men sikkert endres nordmenns vinvaner. Og det er godt nytt for helsen din. I dag ser vi nærmere på noen myter om sukker og alkoholprosent.

For ganske nøyaktig tre år siden skjedde noe lite, med betydningsfullt. Vinmonopolet begynte å markere sukkernivået i vinene, på hyllekantene. Du har helt sikkert hørt om rødviner som blir omtalt som «sukkerbomber», påstander om at nordmenn liker sødmefulle viner best, og at spesielt rimeligere viner kan være pimpet opp med sukker for å smake bedre. Vel, det er en del av sannheten. Men kartet stemmer ikke lenger overens med terrenget.

Saken er at stadig flere av dere etterspør viner uten sukker. Viner med moderat alkoholprosent inntar hyllene. Er dette en del av en global helsetrend? Er vi i ferd med å modne som vinmarked? Jeg har ikke hele fasiten. Men jeg kan med hånden på hjertet si at dette gir grunn til optimisme. En vin uten sukker omtales som «tørr». Jeg tror akkurat det ordvalget er uheldig. En tørr rødvin gir for noen assosiasjoner til skrinne, ru smaker.

Les hele saken med abonnement