Foto: Henrik J. Henriksen
A-magasinet

Følger du disse tre punktene, så blir brødet ditt mye bedre

Saftig, luftig og syrlig inni, fet og sprø utenpå. Det tar tid å lage kaak, men brødet blir fantastisk.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent

Ordet kaak betyr egentlig noe sånt som kake på arabisk. Ordet brukes både om små, tørre kaker så vel som brødet vi skal snakke om her.

Dette er et rikt brød med olje og fete sesamfrø, hevet med fermenterte kikerter og bakt til en knasende sprø skorpe i brødovnen, formet som en veske med håndtak. Det er et gledens øyeblikk å dyppe den sprø skorpen i olje og za’atar om morgenen når brødet er nybakt og aromaen av sesam slår imot deg.

I brødbaking finnes det noen udiskutable sannheter:

1. Brød er best med surdeig.
2. Det skal ta tid å bake brød.
3. En brøddeig bør være så våt som mulig.

Følger du disse prinsippene, så blir brødet bedre. Det krever kanskje mer av oss enn vi tidligere har investert i brødet vårt, men her er de fleste av oss helt på linje med 90 prosent av verdens bakere i dag.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Selv baker jeg altfor lite, og jeg har som en dyd av nødvendighet eksperimentert lenge med i hvor stor grad jeg kan sultefôre surdeigen min. Det er lenge. Seks måneder gikk det før den igjen fikk se lyset, men den responderte med futt og energi på de minste tegn til næring og kjæling.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!