Bil

Stor kåring: Her bør du spise langs veien i sommer

Årets beste veikro har fått et «skikkelig løft».

VINNER: På denne terrassen nyter gjestene det magasinet Motor mener er Norges beste veikromat. Mette Randem

  • Hanne Christiansen
    Journalist

Hvert år kårer NAFs magasin Motor de beste spisestedene langs norske veier. I år har nærmere 100 veikroer blitt testet, og av ti finalister skiller én seg spesielt ut.

– For fjerde år på rad har Motor testet spisesteder fra Nordkapp til Lindesnes. Årets vinner er Sanngrund Servering & Overnatting på riksvei 16 mellom Oslo og Kongsvinger, skriver redaksjonen i en pressemelding.

Det var gode råvarer og gjennomført presentasjon som sikret Sanngrund seieren.

«Vi fikk blant annet servert en sjeldent velsmakende smørsaus, saftige karbonader og en hjemmelaget fish'n chips», heter det i anmeldelsen.

Les også

Her er syv kjøretips på vakre veier i Norge

Vil heve nivået

– Det står litt variendere til med standarden på norske veikroer, sier redaktør Lina Schøyen i Motor til Aftenposten.

GODE RÅVARER: Maten på veikroen trenger ikke være fancy. Man kommer langt med gode råvarer, mener Motors redaktør Lina Schøyen. Mette Randem

– Hvis den norske veikroen skal overleve i konkurranse mot burgerkjedene og bensinstasjonene, så må de servere bedre mat. Det trenger ikke være kjempefancy mat, bare god norsk mat laget på gode råvarer. I land som Frankrike og Tyskland er de opptatt av at man skal få lokal mat, og det bør man også kunne få i Norge, sier Schøyen.

Hun er likevel glad for å ha sett en forbedring de siste fire årene:

– Det er veldig gøy å kunne stå ved et veikrobord og klappe i hendene. På flere kroer vi testet har man helt tydelig tatt et løft, og det er jo også det vi ønsker – å inspirere flere til å heve nivået.

Schøyen mener det er viktig både for lokale og tilreisende.

– Vi ser at flere av stedene, spesielt på topp-ti-listen, er populære og har mye trafikk. Men de har også mange stamgjester. I små lokalsamfunn der tilbudet ikke er kjempestort er veikroen en viktig sosial møteplass, sier Schøyen.

Les også

Denne norske veien er på internasjonal reiseliste

Ti finalister

Disse ti spisestedene nådde helt til finalen:

  1. Sanngrund – E16, Dysterud, Hedmark
  2. Mortens Kro – RV22, Hagan, Akershus
  3. Bios Café–E6, Storslett i Troms
  4. Bergtatt Bistro–Rv7, Ål i Buskerud
  5. På Taket–E6, Sørkjosen i Troms
  6. Munkekroen–E16, Fagernes i Oppland
  7. Haukeliseter Fjellstue–E134, Edland i Telemark
  8. Lokstallen–Fv34, Brandbu i Oppland
  9. Vollan Gjestestue–E6, Nordkjosbotn i Troms
  10. Er-An Veikro–E39, Søfteland i Hordaland

Motors hjemmesider kan du lese mer om alle kroene i kåringen, og søke etter kroer på poengsum, fylke og muligheter for elbillading.

– En institusjon

– Jeg tror nordmenn er ute etter god tradisjonsmat når de er ute på langtur, sier matjournalist Knut Whist i nettmagasinet Kulinarisk.no.

Han mener det står ganske trist til med den norske veimaten.

– Fortsatt er det mange steder som serverer hamburgere fra Stabburet eller Grilstad, i stedet for å lage maten selv med lokale råvarer. De virkelig bra stedene byr på noe fra lokalsamfunnet, og ikke bare pølser, boller og brus, sier Whist.

FAVORITT: Sanngrund Servering & Overnatting på riksvei 16 mellom Oslo og Kongsvinger har ifølge Motor fått et «skikkelig løft» siden fjorårets test. Mette Randem

– Hvorfor bør vi verne om veikroen?

– Fordi det er en institusjon, og en fantastisk mulighet for kommuner og lokalsamfunn over hele landet til å ivareta og vise frem norsk matkultur. Det finnes eksempler på veikroer som jobber med lokalproduserte råvarer og som til og med sanker mat selv. Det er jo en fantastisk måte å markedsføre hjembygden sin på, sier Whist.

Han mener flere i distriktene bør benytte seg av sjansen til å lage «stjerneveikroer»:

– Vi har et kjempestort land der mange mennesker kjører mye og gjerne lange distanser. Det ville være synd hvis man bare skal ha mulighet til å bli kjent med pølser i lomper og dårlige kjøttkaker på veien.

Les også

I år åpner fem nye landemerker langs norske veier

Tidligere vinnere:

Disse kroene stakk av med seieren i NAFs kåring de siste tre årene:

2017:

  • Haukeliseter Fjellstue på Edland, ved E134 i Telemark

2016

  • Valdres Mathus i Bagn, ved E16 i Oppland

2015

  • Trattoria Capri i Varangerbotn, i krysset E6 og E75 i Finnmark

Les mer om

  1. Bil
  2. Ferie
  3. Mat og drikke
  4. Tur

Relevante artikler

  1. SULTEN

    Kokk Henrik J. Henriksen om veikromaten: – I Norge er mat og drikke et nødvendig onde. Da blir resultatet deretter.

  2. KOMMENTAR

    Veikroene: Hvor blir det av «matnasjonen Norge»?

  3. SULTEN

    Familien har drevet veikro i 70 år: – Det er en livsstil å drive sånn

  4. SULTEN

    Her er byens beste sjømatrestauranter

  5. KOMMENTAR

    Hvorfor er det så vanskelig å få tak i god norsk hverdagsmat når du skal spise ute i Oslo?

  6. NORGE

    Kongefamilien legger årets 17. mai-lunsj til Bygdøy kongsgård